Skocz do zawartości

Jaka uczelnia wyższa daje najlepsze perspektywy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 GośćAmethyst_*

GośćAmethyst_*
  • Gość

Napisano 11 maj 2009 - 09:51

No właśnie. jaka wg ciebie uczelnia daje dobre perspektywy na przyszłość? I dlaczego tak sądzisz?

#2 GośćAnonymous_*

GośćAnonymous_*
  • Gość

Napisano 11 maj 2009 - 14:46

Moim skromnym zdaniem po specjalistycznej szkole łatwiej z pracą.
Dlaczego? Skoro ktoś np. ukończy Akademię Rolniczą to na pewno ma uproszczone zadanie prowadzenia gospodarstwa (w tym dopłaty unijne).

#3 nero469

nero469

Użytkownik

• Użytkownik
  • 282 postów

Napisano 15 marzec 2010 - 14:46

Moim zdaniem uczelnie chemiczne mniam:PPP
Dają szerokie perspektywy pracy nie tylko jako nauczyciel ,ale również jako pracownik w branży chemicznej:P

#4 młoda

młoda

Wyjadacz

• Użytkownik
  • 1647 postów

Napisano 15 marzec 2010 - 17:04

po technikum można znaleźć dobra pracę, czego nie osiągnie osoba po liceum.
nie wiem jaka uczelnia daje najlepsze perspektywy. ja postawiłam na biurokrację, bo ona była, jest i będzie (:

#5 Cyniu

Cyniu

Użytkownik

• Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 15 marzec 2010 - 17:04

Cytat

po technikum można znaleźć dobra pracę, czego nie osiągnie osoba po liceum.
Kolejne, puste gadanie o technikum, które jest gówno warte

#6 młoda

młoda

Wyjadacz

• Użytkownik
  • 1647 postów

Napisano 15 marzec 2010 - 17:13

Cytat

Kolejne, puste gadanie o technikum, które jest gówno warte
a skąd wiesz, że takie puste? sam jeszcze szkoły średniej nie skończyłeś.
jestem po LO i ma opcję zapieprzania jak głupia aby zarobić, albo iść na staż. nie mam lepszych perspektyw, bo nic nie potrafię robić po LO.
co innego jest z osobami po technikum. miały jakąś styczność z zawodem, praktykę...b

#7 Cyniu

Cyniu

Użytkownik

• Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 15 marzec 2010 - 17:16

Cytat

a skąd wiesz, że takie puste? sam jeszcze szkoły średniej nie skończyłeś.
jestem po LO i ma opcję zapieprzania jak głupia aby zarobić, albo iść na staż. nie mam lepszych perspektyw, bo nic nie potrafię robić po LO.
co innego jest z osobami po technikum. miały jakąś styczność z zawodem, praktykę...b
Tyrasz, żeby potem tacy po technikum, co pracują za 1200 zł. do usranej śmierci, pucowali Ci buty. Nie chce mi się tego tłumaczyć, jak masz swoje zdanie to się tego trzymaj.

#8 młoda

młoda

Wyjadacz

• Użytkownik
  • 1647 postów

Napisano 15 marzec 2010 - 17:18

po technikum zawsze można iść na studia. a na sam start fajnie jest chociaż trochę sobie zarobić. wtedy możesz studiować zaocznie i pracować.

#9 Cyniu

Cyniu

Użytkownik

• Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 15 marzec 2010 - 17:21

Cytat

po technikum zawsze można iść na studia. a na sam start fajnie jest chociaż trochę sobie zarobić. wtedy możesz studiować zaocznie i pracować.
Jestem w pierwszej klasie, uczę kilkoro dzieci z podstawówki podstaw angielskiego. Mam 17 lat jeszcze nieukończone, a gdybym się uparł to teraz już bym mógł troszkę zarabiać. Póki co, robię to dla dzieci znajomych z rodziny, za darmo.

#10 nero469

nero469

Użytkownik

• Użytkownik
  • 282 postów

Napisano 16 marzec 2010 - 08:50

Cytat

Młoda ciężko jest bo musisz się uczyć zawodu i tego co ogólniaki tylko ,że w podstawach a po podstawowej maturze gdzie idziesz studiować??? Raczej nigdzie. Naucz się jeszcze sama matury rozszerzonej. Liceum to liceum i nikt mi nie powie ,że jest inaczej.

#11 młoda

młoda

Wyjadacz

• Użytkownik
  • 1647 postów

Napisano 16 marzec 2010 - 11:03

można chodzić na kory, są kółka przedmiotowe. nie pitol mi, bo jeśli się chce to można osiągnąć cele i dostać się na studia. w grupie na studiach mam osoby po ekonomiku oraz po liceum. tym po ekonomiku jest o wiele łatwiej na studiach [; i nawet na pracę nie narzekają.

#12 Pyskata.

Pyskata.

Andrut

• V.I.P.
  • 1491 postów

Napisano 16 marzec 2010 - 21:54

młoda, to żes mi namieszała w głowie, bo właśnie chciałam iść od liceum. Słyszałam, że jeżeli ktoś idzie na studia to czy to było liceum czy technikum - nie ma większego znaczenia. Teraz sama już nie wiem co robić. U mnie w mieście nie ma technikum chyba..Tylko liceum.. Eh..
Wiesz, że usnąć ciężko, gdy wokół tylko ciemność
Wpatrując się w księżyc nie mogąc go dosięgnąć
Chcesz być ze mną, ja chce być z tobą i kropka
Dotrwać musimy, choć by to miało potrwać.

http://McZiutka.odpowie.pl/ moje odpowie.pl
http://indecisivefemale.blogspot.com/ mój blog.

#13 młoda

młoda

Wyjadacz

• Użytkownik
  • 1647 postów

Napisano 17 marzec 2010 - 08:48

bo to nie ma znaczenia. mature zdajesz taką samą jak cała polska.
liczy się zasób wiadomości. ja z mojej wiedzy licealnej w ogóle nie korzystam na uczelni... znajomi po ekonomiku mi jeszcze pomagają na rachunkowości :D po prostu po technikum masz pewne podstawy, które mogą się przydać.

ale to też zależy co chcesz studiować.

#14 GośćAmethyst_*

GośćAmethyst_*
  • Gość

Napisano 17 marzec 2010 - 20:41

Cytat

liczy się zasób wiadomości.

Taka prawda.. DOSTANIE SIĘ NA STUDIA NIE ZALEŻY OD TYPU SZKOŁY, LECZ OD WYNIKÓW Z MATURY. Im więcej procent pkt uzyskasz na maturze tym łatwiej się dostac, oni tam nie patrzą czy chodziłaś do lo czy lp czy nawet technikum....

#15 RickyTicky

RickyTicky

Świeżak

• Nowy
  • 4 postów

Napisano 13 listopad 2011 - 22:23

wazne jest to, zebysmy wiedzieli,. ze to co studiujemy, to jest nasza decyzja i nasz plan na zycie. teraz dyplom to podstawa i nie ma przerpoś: to jest pierwsza rzecz, na jaka zwracaja uwage pracodawcy. ja studiuje informatyke na krkowskim wszibie, jestem na drugim roku i bardzo sobie chwale. poza tym studia to przedluzenie mlodosci;)

#16 carolynn

carolynn

Wymiziany Kocur

• Użytkownik
  • 537 postów

Napisano 13 kwiecień 2012 - 07:35

Moim zdaniem technikum + korki (jeśli chcemy pisać maturę rozszerzona) to optymalne wyjście z sytuacji ;) chociaż z drugiej strony mój kolega jednocześnie skończył liceum + zawodówkę - teraz studiuje, ale w razie czego jest już zabezpieczony na przyszłość, bo jednak ma zawód. Co do uczelni, to chyba bardziej zależy od kierunku (a jeśli już opierać się przy typie, wybrałabym techniczna, z tym, ze żeby znaleźć wymarzona prace i tak trzeba mieć szczęście). Wybaczcie brak polskich znaków, korzystam z komputera w którym nie ma alta, a autokorekta nie poprawia wszystkiego.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych