broń palna.
Rozpoczęty przez
Samuel
, paź 14 2011 09:30
30 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09 styczeń 2012 - 03:23
Broń palna nie powinna być ogólnodostępna w naszym kraju i powinny być większe restrykcje w prawie do jej użytkowania. Broń typu wiatrówka nie powinna być dostępna dla wszystkich, a jedynie dla osób, która mają uprawnienia i są np. w kółku strzeleckim. Nie powinno dochodzić do takich sytuacji, że jakiś idiota strzela do niełownego ptactwa i okolicznej zwierzyny.
Nie róbmy z naszego kraju drugiej Ameryki.
Poza tym w Ameryce mają dość niefrasobliwe podejście do broni i nie zabezpieczają jej przed nieletnimi. Dość często słyszałam, że jakiś młodociany szaleniec doprowadził do masakry w szkole. Oby do takich sytuacji nigdy nie dochodziło w Polsce.
Poza tym w Ameryce mają dość niefrasobliwe podejście do broni i nie zabezpieczają jej przed nieletnimi. Dość często słyszałam, że jakiś młodociany szaleniec doprowadził do masakry w szkole. Oby do takich sytuacji nigdy nie dochodziło w Polsce.
Do tego, żeby coś wyraźnie zobaczyć, wystarczy często zmiana kąta widzenia.- Saint Exupery.
Napisano 09 styczeń 2012 - 18:44
Użytkownik Judy Neko dnia 09 styczeń 2012 - 03:23 napisał
Broń palna nie powinna być ogólnodostępna w naszym kraju i powinny być większe restrykcje w prawie do jej użytkowania. Broń typu wiatrówka nie powinna być dostępna dla wszystkich, a jedynie dla osób, która mają uprawnienia i są np. w kółku strzeleckim. Nie powinno dochodzić do takich sytuacji, że jakiś idiota strzela do niełownego ptactwa i okolicznej zwierzyny.
Napisano 10 styczeń 2012 - 20:41
Cytat
Broń palna nie powinna być ogólnodostępna w naszym kraju i powinny być większe restrykcje w prawie do jej użytkowania.
Już wcześniej o tym pisałem.
Napisano 10 styczeń 2012 - 21:28
Obecna poprawiona ustawa nie jest zła. Ograniczono uznaniowość policji, toteż łatwiej jest o broń nie w celach ochrony osobistej. Teraz, kto spełnia warunki i ma odpowiednią kasę dostanie pozwolenie. W Polsce w rękach prywatnych, legalnie są nawet sprawne i strzelające karabiny maszynowe (Maxim, PK, RPD, SG-43, DP, DPM) czyli jest lepiej niż w niektórych stanach USA, o karabinakach automatycznych i pistoletach maszynowych nie wspomnę
Nikt jakoś masakr na ulicy czy w szkołach nie urządza.
Napisano 13 styczeń 2012 - 02:15
Samuel, po prostu mamy podobne zdanie.
Szczerze mówiąc boję się uzbrojonych ludzi, nawet policjantów...
Czytałam kiedyś, że w czasie zadymy jeden reporter stracił oko, bo policjant trafił w niego gumową kulą.
D_K masz rację, u nas nie dochodzi do masakr, ale idioci wyżywają się na ptakach, np. na wróblach, które w niektórych krajach są pod ochroną...
Uważam, że osoby które mają uprawnienie do używania broni palnej powinny być dokładniej i częściej poddawane testom psychologicznym, żeby nie dochodziło do takich akcji, jak w jednym więzieniu, gdzie pewien strażnik ostrzelał z wieżyczki swych współpracowników i próbował popełnić samobójstwo. A to wszystko było wynikiem jego załamania psychicznego i problemów finansowych.
Czytałam kiedyś, że w czasie zadymy jeden reporter stracił oko, bo policjant trafił w niego gumową kulą.
D_K masz rację, u nas nie dochodzi do masakr, ale idioci wyżywają się na ptakach, np. na wróblach, które w niektórych krajach są pod ochroną...
Uważam, że osoby które mają uprawnienie do używania broni palnej powinny być dokładniej i częściej poddawane testom psychologicznym, żeby nie dochodziło do takich akcji, jak w jednym więzieniu, gdzie pewien strażnik ostrzelał z wieżyczki swych współpracowników i próbował popełnić samobójstwo. A to wszystko było wynikiem jego załamania psychicznego i problemów finansowych.
Do tego, żeby coś wyraźnie zobaczyć, wystarczy często zmiana kąta widzenia.- Saint Exupery.
Napisano 13 styczeń 2012 - 21:01
Dobra, ktoś tu wspomniał o USA i strzelaniu do zwierząt. Nie wiem jak w kraju gorliwych katolików i kreacjonistów, ale u nas używanie broni palnej do zwierząt (chociażby w mieście) jest zabronione. Czytałem o jednym stanie, w którym ułatwiono ludności cywilnej dostęp do broni - przestępczość spadła.
Jedni powiedzą, że to przypadek, ale tak naprawdę (moim zdaniem) jest to kolokwialnie mówiąc wyrównywanie szans. Przestępca chcąc załatwić sobie broń zrobi to (i nie będzie się bawił w licencje czy badania psychologiczne), natomiast zwykły człowiek ma ciężej i w starciu jest bez szans. Według mnie każda osoba po spełnieniu odpowiednich wymagań (m.in. okresowych badań psychologicznych) powinna mieć możliwość zezwolenia na broń (sam o tym myślę). Każdy człowiek ma prawo do samoobrony. Byłbym innego zdania, gdyby wymiar sprawiedliwości działał lepiej, jednak moim zdaniem jest w tej kwestii wiele do zrobienia.
Jedni powiedzą, że to przypadek, ale tak naprawdę (moim zdaniem) jest to kolokwialnie mówiąc wyrównywanie szans. Przestępca chcąc załatwić sobie broń zrobi to (i nie będzie się bawił w licencje czy badania psychologiczne), natomiast zwykły człowiek ma ciężej i w starciu jest bez szans. Według mnie każda osoba po spełnieniu odpowiednich wymagań (m.in. okresowych badań psychologicznych) powinna mieć możliwość zezwolenia na broń (sam o tym myślę). Każdy człowiek ma prawo do samoobrony. Byłbym innego zdania, gdyby wymiar sprawiedliwości działał lepiej, jednak moim zdaniem jest w tej kwestii wiele do zrobienia.
Napisano 14 styczeń 2012 - 19:32
Użytkownik Judy Neko dnia 13 styczeń 2012 - 02:15 napisał
Samuel, po prostu mamy podobne zdanie.
To czego się boisz to twoja osobista sprawa, ludzi posiadających ostre narzędzia też się boisz? Zupełnie irracjonalne przeświadczenie. Znasz zasady na jakich przyznawane jest pozwolenie na broń palną w Polsce? Chyba nie, proponuję się zapoznać. Codziennie w tym kraju biega po ulicach kilka tysięcy osób uzbrojonych w broń palną w tym i automatyczną i nie są to żołnierze czy policjanci. Idioci będą męczyli zwierzęta bez względu na wszystko. Nic na to się nie poradzi. Co do strażnika z więzienia. Zachorować może każdy, w każdej chwili. On zanim dostał się do służby przeszedł badania i miał je robione co pewien czas. Nigdy nie da się przwidzieć wszystkich możliwości i od czasu do czasu trafi się ktoś taki. Niestety. Sam na co dzień noszę broń i mam dostęp do jednej z największych kolekcji broni w naszym kraju. I co? I nic. Do wróbli też nie strzelam.
Polska, ukm PKM, całkowicie prywatny i legalny
Napisano 14 styczeń 2012 - 20:35
PKM to piękna broń. Jestem celowniczym w NSR i mam taką na stanie. Jedno wywalenie magazynku i kałach okazuje się dla ciebie dziecinną zabawką
Napisano 14 styczeń 2012 - 20:58
Użytkownik Luka Wars dnia 14 styczeń 2012 - 20:35 napisał
PKM to piękna broń. Jestem celowniczym w NSR i mam taką na stanie. Jedno wywalenie magazynku i kałach okazuje się dla ciebie dziecinną zabawką 
Hehe, chyba skrzynki, a nie magazynku
Poniżej ostatni ckm produkcji ZSRR - SG 43, też gra i buczy. Każdy powinien spróbować postrzelać z karabinu maszynowego. Bawiłem się nimi (i nie tylko nimi ) na osi 300 metrów. Trzeba to zobaczyć jak wygląda seria w celu i ten kurz, który podnoszą padające pociski. No wiadomo, że karabinek automatyczny się przy tym chowa

Maxim wz. 1910

MóJ FAWORYT! Chylę czoła przed XIX wieczną (z modyfikacjami) myślą techniczną. Zabawka przystosowana do ciągłego strzelania, pasują taśmy metalowe z SG-43, czyli te z PK też. Nalać wody i strzelać, powtórzę, to również w rękach prywatnych w Polsce. Zdjęcie jak najbardziej moje
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych