Skocz do zawartości

Bóg, czy według Ciebie istnieje?

wiara wierzysz niebo piekło

33 odpowiedzi w tym temacie

#21 Melancthe

Melancthe

Użytkownik

• Użytkownik
  • 81 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 07 luty 2012 - 13:08

Jak dla mnie Bóg albo Bogowie istnieje / istnieją. Nie wiem tylko, która religia ma rację, dlatego staram się postępować tak, by w chwili śmierci, gdy poznam odpowiedź na to pytanie, nie musiała sie zbyt wielu rzeczy wstydzić.

Dołączona grafika

#22 Boyak

Boyak

Świeżak

• Nowy
  • 6 postów

Napisano 08 luty 2012 - 17:34

Niewierze. Czemu? Nie ma dowodów na istnienie boga i tyle. A wszyscy co wierzą i nie mówie tu tylko o chrześcijanach ale także o innych religiach, chowają się za "religią" by usprawiedliwiać swoje (i innych) zle czynny. Zrobiłeś coś złego - winna szatana. Większość takich ludzi zapomniała że to co teraz nazywa się "Przykazaniami kościelnymi", nazywało się moralnością.

#23 Melancthe

Melancthe

Użytkownik

• Użytkownik
  • 81 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 11 luty 2012 - 00:08

Wyświetl postUżytkownik Boyak dnia 08 luty 2012 - 17:34 napisał

Zrobiłeś coś złego - winna szatana
Chciałam zauważyć, że są istoty, które to robią "ku chwale szatana", oraz takie dla których samo pojęcie "piekła" czy "lucyfera" praktycznie nie istnieje. W takim obrazowaniu tej sprawy są lekkie nieścisłości.

Dołączona grafika

#24 Nef

Nef

Administratorka

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 24 luty 2012 - 13:16

Ja wierzę w Boga Trójjedynego.
Jestem katoliczką a więc jestem wierna Kościołowi.
Gdybym nie wierzyła w dogmaty Kościelne to raczej stawiałabym się poza Kościołem ^^

Oczywiście można w jakiś dogmat wątpić, ale obowiązkiem wątpiącego jest rozwianie swoich wątpliwości.

Ja swoje rowiałam już dawno temu...

Fire cannot kill a dragon.

#25 Melancthe

Melancthe

Użytkownik

• Użytkownik
  • 81 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 24 luty 2012 - 19:16

Wyświetl postUżytkownik Nef dnia 24 luty 2012 - 13:16 napisał

Ja swoje rowiałam już dawno temu...
Szczęśliwa ty, mam nadzieję, że któregoś dnia również przestanę je mieć.

Dołączona grafika

#26 margot1616

margot1616

Miau

• Redaktor
  • 510 postów

Napisano 25 luty 2012 - 12:29

Wyświetl postUżytkownik Boyak dnia 08 luty 2012 - 17:34 napisał

Większość takich ludzi zapomniała że to co teraz nazywa się "Przykazaniami kościelnymi", nazywało się moralnością.

Może nie kościelne, już bardziej do moralności pasuje Dekalog. Co do ogólnego zagadnienia, to ja też wierzę, jednak ciężko jest rozważać to, dlaczego tak jest. Albo się wierzy albo nie.

#27 Jacqueline

Jacqueline

True blue

• Redaktor
  • 805 postów

Napisano 11 kwiecień 2012 - 21:03

Deklaruje się jako ateistka ale nie do końca, bardziej jestem agnostką. Nie mówię, że nie ma boga, nie ma jakiejś siły, ktróra nami kieruje. Nie wykluczam tego. Możliwe, że coś jest, ale podważam caly dogmat chrześcijański. Dla mnie są to śmieszne bajeczki, wciskanie ludziom ciemnoty.

#28 Guśka

Guśka

Użytkownik

• Moderator
  • 417 postów

Napisano 13 kwiecień 2012 - 20:45

Powiem tak, jeśli istnieje fajnie, ludzie bezmyślnie w niego nie wierzą. Jesli nie istnieje, trudno, płakać nie będę.

"I change shapes just to hide in this place but I'm still an animal " ~ M.S.

#29 Allyna

Allyna

Użytkownik

• Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 13 kwiecień 2012 - 23:31

Jestem chrześcijaninem i wierze w Boga.
Dołączona grafika
„Ważne jest, by nigdy nie przestać pytać.Ciekawość nie istnieje bez przyczyny.Wystarczy więc, jeśli spróbujemy zrozumieć choć trochę tej tajemnicy każdego dnia.Nigdy nie trać świętej ciekawości.Kto nie potrafi pytać nie potrafi żyć.” - Albert Einstein

#30 Lexis

Lexis

Użytkownik

• Użytkownik
  • 409 postów

Napisano 15 kwiecień 2012 - 10:34

Jestem agnostykiem. Nie twierdzę niezaprzeczalnie, że Bóg nie istnieje - jeśli istnieje, to ok. Ale nie, nie wierzę w to. Jeśli już miałabym coś obstawiać, to myślę, że mogłaby istnieć jakaś siła wyższa, wyższa forma energii. Nie nazwałabym tego Bogiem. Nie pociąga mnie żadne konkretne wyznanie, choć bliski jest mi buddyzm, ale od strony filozoficznej, nie religijnej.
It is absurd to divide people into good and bad. People are either charming or tedious. - Oscar Wilde.

#31 suupreme

suupreme

Użytkownik

• suupreme
  • 108 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 25 kwiecień 2012 - 21:19

Wierzę w Boga i nie potrzebuję na to żadnych dowodów
Chodź, załóż buty!

#32 merkaba

merkaba

Użytkownik

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 01 maj 2012 - 20:08

słowa Jezusa do Faustyny maja nawet potwierdzenie w bibli
Napisz to: Nim przyjdę jako Sędzia sprawiedliwy, przychodzę wpierw jako Król miłosierdzia. Nim nadejdzie dzień sprawiedliwy, będzie dany ludziom znak na niebie taki. Zgaśnie wszelkie światło na niebie i będzie wielka ciemność po całej ziemi. Wtenczas ukaże się znak krzyża na niebie, a z otworów, gdzie były ręce i nogi przebite Zbawiciela, [będą] wychodziły wielkie światła, które przez jakiś czas będą oświecać ziemię. Będzie to na krótki czas przed dniem ostatecznym.

to zostało przepowiedziane
ze Europa powróci do neopogaństwa
a było przepowiedziane 2000 lat temu
ze będzie wyszydzany kościół
apostazja w kosciele to sa znaki przed końcem świata
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mUp1fHpRFlQ

Dołączona grafika

#33 Samuel

Samuel

Lubi placki

• Użytkownik
  • 749 postów

Napisano 01 maj 2012 - 20:14

Tęskniłem.

#34 sparqe

sparqe

Użytkownik

• Użytkownik
  • 269 postów

Napisano 06 maj 2012 - 13:17

Wierzę w Boga, czasami w to powątpiewam i chciałabym mieć jakiś dowód na jego istnienie lecz tak w głębi wierze, że jest, a bynajmniej mam taką nadzieję.
Żyje się chwilą, a czas jest tylko przezroczystą perłą wypełnioną oddechem. ♥

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych