Kastracja
Napisano 15 styczeń 2012 - 00:27
Napisano 15 styczeń 2012 - 09:47
Z drugiej strony nie wykluczam kastracji w wyjątkowych sytuacjach. Podobno u psów (matek), po pierwszym chowie wskazana jest kastracja, aby suka zachowała swój instynkt. Z tego co wiem, koty po kastracji żyją dwa razy dłużej. Dlatego do każdego przypadku powinno podchodzić się indywidualnie.
Napisano 18 styczeń 2012 - 10:24
Wpatrując się w księżyc nie mogąc go dosięgnąć
Chcesz być ze mną, ja chce być z tobą i kropka
Dotrwać musimy, choć by to miało potrwać.
http://McZiutka.odpowie.pl/ moje odpowie.pl
http://indecisivefemale.blogspot.com/ mój blog.
Napisano 18 styczeń 2012 - 15:35
Użytkownik Pyskata. dnia 18 styczeń 2012 - 10:24 napisał
Napisano 18 styczeń 2012 - 16:45
Nie zawsze mamy wpływ na to, co robi ktoś inny w tym również zwierzę. Moja babcia ma psa i z racji, że pogorszyło jej się zdrowie wypuszcza psa. Ma go parę lat więc on się wybiega po ogrodzie i wróci. Ale czasami przez furtkę wchodzą psy z osiedla i klops.
Tak więc uważam, że w niektórych przypadkach kastracja jest czymś dobrym. Skoro jest to domowe zwierzątko, nie wychowywane po to, by rodziło kolejne zwierzątka na sprzedaż, tonie widzę w tym większego problemu.
Btw. nie widzę sensu od razu najeżdżania na moje moderatorstwo. Traktuj mnie jak zwyczajnego usera w tym momencie. Nie używałam tysiąca argumentów, bo nie czułam potrzeby konwersacji na ten temat. Tylko przedstawiłam swoje stanowisko w tej sprawie.
Moje życie niezbyt ma się do tematu, więc takie powiązania sobie daruj, Wszechwiedzący.
Każdy ma prawo mieć swoje zdanie.
Napisano 18 styczeń 2012 - 17:50
Użytkownik Luka Wars dnia 18 styczeń 2012 - 15:35 napisał
Z tego co wiem, wiele par się na to decyduje i nie ma w tym nic złego. Do opanowania się potrzeba jednak nieco więcej świadomości niż ma pies, który jest od swojego właściciela w pełni zależnym i po urodzeniu dzieciaka przysporzyłby swojemu panu wielu problemów, przez co pan ma prawo do ograniczania jego popędów. Chyba nie chcesz nam wmówić, że powinniśmy kupować swoim psom prezerwatywy i tabletki antykoncepcyjne, jeśli nie chcemy zakładać hodowli?
Napisano 18 styczeń 2012 - 18:01
Użytkownik Pyskata. dnia 18 styczeń 2012 - 16:45 napisał
Pisałem wcześniej o odpowiedzialności właściciela psa. Pamiętaj, że dziurawe ogrodzenie czy wiek nie są usprawiedliwieniem (państwo osobom w podeszłym wieku może także odebrać dzieci). Każdy właściciel ma obowiązek dbać o bezpieczeństwo psa i osób postronnych. Jeśli ktoś do tego nie dorósł, powinien sobie kupić rybki akwariowe.
Samuel, pamiętajmy czym jest pojęcie hodowli (zwłaszcza w stosunku do styczniowych przepisów). Właścicielom nic nie grozi, jeśli pies ''domowy'' będzie miał młode (może je oddać nie pobierając za to opłat). Dlatego nie widzę powodów, aby państwo narzuciło właścicielom kupowanie prezerwatyw czy czegoś innego (pewnie jakaś chemia antykoncepcyjna dla zwierząt już istnieje). Za to każdy właściciel pod względem prawa ma zasrany obowiązek dbać o swoje zwierze (tak jak napisałeś, bo pies czy kot jest zależy od swojego pana). Nie ważne, że właściciel ma jedno dziecko, pięć, albo musi codziennie wykarmić całą trzodę w oborze. Jeśli zwierze jest zaniedbywane, właściciel za nie odpowiada (nie muszę chyba wyjaśniać, jeśli zwierze np. pogryzie dziecko). Człowiek od reszty zwierząt różni się organem, którego akurat w tym temacie za bardzo nie wyczuwam - mózgiem, z którego korzysta. Właściel ma obowiązek mieć swoje zwierze zawsze na uwadze.
Rozumiem, że łatwiej załatwić suce zastrzyk lub psa wykastrować (pozbawiając zwierzę instynktu i zaburzając jego psychikę), niż poprostu być za nie odpowiedzialnym. Wygodne społeczeństwo mamy, nie powiem.
Napisano 18 styczeń 2012 - 18:08
Użytkownik Luka Wars dnia 18 styczeń 2012 - 18:01 napisał
Cytat
Cytat
Napisano 18 styczeń 2012 - 18:43
Użytkownik Samuel dnia 18 styczeń 2012 - 18:08 napisał
Użytkownik Samuel dnia 18 styczeń 2012 - 18:08 napisał
Napisano 18 styczeń 2012 - 18:45
Mówisz, że skoro ktoś chce coś robić, to musi do tego dojrzeć i być za to odpowiedzialnym, skrupulatnym, dokładnym, brać wszystko na klatę, super. Czyli człowiek kupuje sobie psa, to musi go pilnować w każdym momencie, o każdej porze. Wtedy jest człowiekiem dojrzałym do posiadania psa. Okej. Kastracja jest uciekaniem od odpowiedzialności, pójściem na skróty, żeby w razie czego, nie było przykrych konsekwencji naszej nieuwagi, braku odpowiedzialności itp.
To taka antykoncepcja w tym przypadku to własnie kastracja- używają ją ludzie, w razie czego żeby zapobiec sytuacji, w której plemniczki z penisa weszłyby do pochwy i niedajboże doszłyby do jajeczka i je zapłodniłyby je. Ojeju. To dlaczego ludzie uprawiają seks? Skoro nie są dojrzali na tyle, żeby przypilnować, by nie zajśc w ciąże bez środków, które używają z lenistwa! Muszą uprawiać seks dokładnie, co do sekundy szybciutko wyjąć penisa z pochwy kobiety zanim dojdzie do "wydalenia" nasienia. Jakież to przyjemne.
Tutaj chciałam Ci pokazac, że czasami trzeba iśc na łatwizne, po to są niektóre rzeczy, ułatwiające nam życie, by z nich korzystać.
Wytłumaczyłam jak najprostrzym językiem, żebyś zrozumiał!
Napisano 18 styczeń 2012 - 19:03
Użytkownik Luka Wars dnia 18 styczeń 2012 - 18:43 napisał
Cytat
Cytat
Cytat
Cytat
Cytat
Cytat
Cytat
Cytat
Napisano 18 styczeń 2012 - 19:34
Użytkownik Samuel dnia 18 styczeń 2012 - 19:03 napisał
Napisano 18 styczeń 2012 - 19:46
Użytkownik Luka Wars dnia 18 styczeń 2012 - 19:34 napisał
Cytat
Cytat
Cytat
Cytat
Cytat
Do wypowiedzi poniżej: mogę odpisać bez problemu, ale nie zrobię tego. Postaram się być konsekwentny i nie będę dalej reagował na głupie zaczepki.
Napisano 18 styczeń 2012 - 20:10
Użytkownik Samuel dnia 18 styczeń 2012 - 19:46 napisał
Napisano 14 kwiecień 2012 - 12:49
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych