Skocz do zawartości

Edytowanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
112 odpowiedzi w tym temacie

#41 Çetin

Çetin

Andrut

• Użytkownik
  • 636 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 16:26

Cytat

no on tak ,ale on to robi ze względu na szybkość pisania
Albo galopującą głupotę...
May God have mercy upon my enemies, because I sure as hell won't.

#42 GośćAmethyst_*

GośćAmethyst_*
  • Gość

Napisano 22 czerwiec 2009 - 16:27

Cytat

Nikomu nie zależy na tym, żeby pisał szybko, natomiast sądzę, że większość chciałaby móc go zrozumieć ;]
Problem niezrozumiałych postów tego forumowicza rozwiązał się sam . Jego odejściem z forum.
Jak do tej pory nie ma osoby tutaj w naszym gronie, która powinna dostać "bana" za błędy ortograficzne.
Ludzie, tego nawet w regulaminie nie ma :O i nie będzie :]

#43 monia

monia

Użytkownik

• Użytkownik
  • 235 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 16:28

Cytat

Jak dla mnie powinny być czasowe bany za błędy.
To forum straci użytkowników !
Myślisz, że jestem tu bo muszę . Forum ma być zabawą a nie jakim przymusem .
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
Zostałam sprowadzona na zła drogę, ale bliżej mi do dobra niż zła.

#44 Stephanie

Stephanie

Andrut

• Użytkownik
  • 1141 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 16:29

Cytat

Ludzie, tego nawet w regulaminie nie ma :O
A jak ma być, skoro administracja sama błędy robiła dotychczas nieraz rażące?

#45 Çetin

Çetin

Andrut

• Użytkownik
  • 636 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 16:31

Cytat

Forum ma być zabawą a nie jakim przymusem
Więc chciałbym się bawić, a nie dostawać ku*wicy, jak czytam wypowiedzi z błędami ortograficznymi...

[ Dodano: 2009-06-22, 17:31 ]

Cytat

Ludzie, tego nawet w regulaminie nie ma
Ile ja juz dostałem ostrzeżeń za rzeczy, których nie ma w 'regulaminie' :]
May God have mercy upon my enemies, because I sure as hell won't.

#46 GośćAmethyst_*

GośćAmethyst_*
  • Gość

Napisano 22 czerwiec 2009 - 16:33

Cytat

A jak ma być, skoro administracja sama błędy robiła dotychczas nieraz rażące?
No cóż Admin też człowiek :] wiem, że były błędy. Na szczęście teraz takich rażących błędów nie ma. Zdania są pisane poprawnie stylistycznie, da radę odczytać ich treść .
Nie przyszło mi nigdy do głowy ,żeby karać banem za błędy. I nie sądzę iż pozostałym Administratorom taka myśl zaświtała w głowie.
Nie bądźmy nadgorliwi ....

#47 kiriosz

kiriosz

Andrut

• Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 16:34

Cytat

To co, czeka Cię powrót do podstawówki? Bo to jest akurat w programie podstawówki... http://www.oke.krako...rto_inte_je.pdf i tutaj też zapraszam: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629375 .
Miałem tutaj na myśli wygląd postu, a nie jego poprawność. Przecież wiem, że zdania rozpoczynamy z dużej litery.

Cytat

Dla mnie kompletnym debilem jest ktoś, kto popełnia błędy - tym bardziej, że są słowniki, Firefox sprawdza pisownię, a post należałoby przeczytać.
No tak, tutaj przyznam Ci rację.

Cytat

Chyba sobie żartujesz ;]
Obecnie nie widzę osoby popełniającej notoryczne błędy. Nie żartuje sobie.

Cytat

no on tak ,ale on to robi ze względu na szybkość pisania
Ale po co się spieszyć? Gdybym ja się spieszył, to moje posty byłyby jedną wielką paćką nic nie znaczącą. Miałem wrażenie, że on te swoje posty pisze tylko i wyłącznie dla siebie.

#48 Stephanie

Stephanie

Andrut

• Użytkownik
  • 1141 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 16:37

Cytat

monia ale pisanie wielkiej litery na początku zdania to też jest jakaś zasada pisownii. Tak jak stawiania kropek, przecinków, i innych znaków interpunkcyjnych.

Zasada pisowni? Jakoś mi się nie wydaje, chyba że jestem w błędzie
Tutaj wyraźnie piszesz, że nie wydaje Ci się, że pisanie wielkiej litery na początku zdania jest zasadą pisowni ;]

#49 Tabiitha

Tabiitha

Użytkownik

• Użytkownik
  • 141 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 18:41

Cytat

Cytat

uważacie, że zaczynanie zdania z małej litery to tragiczny błąd ortograficzny?
Uważam, że jest to błąd na tyle utrudniający odczytanie wypowiedzi, że mocno uciążliwy. Ja nie mam się domyślać, co autor ma na myśli, tylko mam to wiedzieć po przeczytaniu tekstu.
Dobra, ja też nie mam zamiaru się domyślać, co autor miał na myśli, ale małe litery wcale nie oznaczają,że nie da się zrozumieć tekstu. Jest coś takiego jak interpunkcja i ona jest potrzebna do zrozumienia tekstu, a nie duże i małe litery. To od jakiej litery się zaczyna jest według mnie bez różnicy jeżeli pisze się na forum, na gadu czy ogólnie tam, gdzie nie jest wymagana całkowita poprawność językowa. Wiadomo,że pisząc podanie, prace magisterską czy coś w tym stylu zdania zaczynamy z dużych liter i w ogóle, ale to jest tylko forum...

#50 MalinoweLove

MalinoweLove

Andrut

• Użytkownik
  • 1103 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 18:48

Na Gadu czy ogólnie tam nie jest wymagana interpunkcja i poprawność językowa.
Ale na forum? Nie piszę tu dla tego, żeby czytać kilka razy jeden post domyślając się co on tak naprawdę oznacza. A dla mnie nawet mała czy duża litera może nie zmienia treści, ale skoro powinno się pisać poprawnie i estetycznie, to nie ma wyjątków.
Be yourself, don't take anyone's shit and never let them take you alive - Gerard Way

#51 młoda

młoda

Wyjadacz

• Użytkownik
  • 1647 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 19:20

Cytat

Uważam, że jest to błąd na tyle utrudniający odczytanie wypowiedzi, że mocno uciążliwy. Ja nie mam się domyślać, co autor ma na myśli, tylko mam to wiedzieć po przeczytaniu tekstu.
To może ogólne problemy z czytaniem masz?
Piszę nie na jednym forum i jakoś nikt z userów nie ma problemy z przeczytaniem co ja piszę.

Cytat

Każdy nauczyciel powie Ci, że nierozpoczynanie zdania wielką literą jest błędem. Więc Twoje wypowiedzi są błędne.

Na forum masz posługiwać się ogólnie przyjętą normą polszczyzny, a nie "Twoim stylem" - jeśli wyrażasz siebie tylko pisząc z małej litery, a nie pisząc mądrze, to bardzo mi przykro
Niestety, ale nie udało Ci się mnie sprowokować.
To jest forum, a nie szkoła. w szkole zupełnie inaczej musiałam pisać.
Forum to dla mnie forma rozrywki. a głupie czepianie się małej litereczki to paranoja. Nie pisze pracy magisterskiej, jak Tabi wspomniała, nie pisze dyktanda, wypracowania. Piszę tylko posta.

Cytat

to nie ma wyjątków.
Ja tym wyjątkiem będę, bo nie mam zamiaru iść za tłumem, tym bardziej, że nikomu nie przeszkadzam i nie utrudniam odczytania tego co piszę (:

btw. tak cholernie brzydko to wygląda jak co jakiś czas natrafiam na edytowany post. Jak wiszę swój to już nie wspomnę jaka poirytowana się czuję.

#52 GośćAmethyst_*

GośćAmethyst_*
  • Gość

Napisano 22 czerwiec 2009 - 19:31

Tu muszę przyznać rację ysii oraz Tabiitha. Pisanie zdania z małej litery nie utrudnia przecież zrozumienia sensu wypowiedzi. Czepianie się o takie błahostki na forum jest dla mnie przegięciem. Ortografia a interpunkcja to dwie różne rzeczy.

Co innego poprawiać posty po kimś takim jak Tidus ,tu jak najbardziej wszystkie posty do edycji :lmao:

#53 MalinoweLove

MalinoweLove

Andrut

• Użytkownik
  • 1103 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 20:21

Magiczka, to uważasz, że nie ma po co się czepiać Ysii?
Ja nie chcę się z nikim kłócić, ale skoro mamy moderatora od ortografii to niech spełnia on swoją pracę należycie - tak jak do tej pory. Czyli poprawiał wszelkie błędy ortograficzne, interpunkcyjne oraz początek zdania z dużej litery ;)
Be yourself, don't take anyone's shit and never let them take you alive - Gerard Way

#54 Pogodynka

Pogodynka

Andrut

• Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 21:24

Mi nie przeszkadza poprawianie liter w zdaniu. Zasadą pisowni w j. polskim też jest to, że zdanie zaczyna się z dużej litery. Więc w czym problem? Niby nie wygląda to źle, ale zawsze jakoś wygląda. Gorzej jak ktoś nie stosuje ani znaków przestankowych, ani dużych liter. Wtedy ciekawe skąd się ma druga osoba domyślić co on tak naprawdę chce napisać, gdzie jest koniec zdania a początek... :/ Na Forum nie czyta się postów, w których trzeba zgadnąć co kto chce napisać.

#55 GośćAmethyst_*

GośćAmethyst_*
  • Gość

Napisano 22 czerwiec 2009 - 21:29

Zapytam w taki sposób: posty jakiego forumowicza / ów sprawiają Wam trudności w zrozumieniu treści ? I co jest tego powodem.

#56 Stephanie

Stephanie

Andrut

• Użytkownik
  • 1141 postów

Napisano 23 czerwiec 2009 - 14:12

Cytat

jest coś takiego jak interpunkcja i ona jest potrzebna do zrozumienia tekstu, a nie duże i małe litery
To też jest zasada interpunkcji.

Cytat

to może ogólne problemy z czytaniem masz?
Tak, mam problem z czytaniem czyichś wypowiedzi zaczynanych w każdym zdaniu małą literą, bo po prostu dla mnie każde zdanie to nowa myśl i sposób, w jaki GRAFICZNIE pokazujesz swoją myśl (bo innych sposobów na forum nie ma) oznacza dla mnie to, co myślisz. To co, mam myśleć, że nie posiadasz zdolności rozdzielenia swoich myśli? A może po prostu to nie jest kwestia stylu, a tego, że nie potrafisz wstawić wielkiej litery?

Cytat

Czepianie się o takie błahostki na forum jest dla mnie przegięciem.
Dla mnie przegięciem jest połowa Twoich decyzji na forum :]

Cytat

Zapytam w taki sposób: posty jakiego forumowicza / ów sprawiają Wam trudności w zrozumieniu treści ? I co jest tego powodem.
Wszystkich forumowiczów, którzy piszą zdania z małych liter, powody przedstawiłam.

#57 młoda

młoda

Wyjadacz

• Użytkownik
  • 1647 postów

Napisano 23 czerwiec 2009 - 14:18

Zaskakujące, że na 5for gdzie tak piszę, tylko tutaj niektóre osoby mają z tym problem.
Piszę zrozumiale, po prostu nie chce mi się wklepywać dużej litery, skoro jeśli mała napisze i tak to jest zrozumiałe.

Cytat

Wszystkich forumowiczów, którzy piszą zdania z małych liter, powody przedstawiłam.
Nie potrafisz wskazać dokładnie kto.
Nie napiszesz, że MOJE, bo jesteś w stanie przeczytać i zrozumieć co napisałam (:

#58 Stephanie

Stephanie

Andrut

• Użytkownik
  • 1141 postów

Napisano 23 czerwiec 2009 - 14:20

Nigdzie nie mówiłam, że nie jestem w stanie przeczytać, a jedynie, że zajmuje mi to o wiele więcej, niż bym chciała i niż zajmuje mi czytanie postów innych forumowiczów + nerwy, jakie tracę na rozszyfrowywanie "Twojego stylu".

#59 młoda

młoda

Wyjadacz

• Użytkownik
  • 1647 postów

Napisano 23 czerwiec 2009 - 14:23

Nie chce mi się wierzyć, że naprawdę robi Ci to różnicę. Dla mnie bez znaczenia, czy duża czy mała litera. Po prostu szybciej i z przyzwyczajenia tak klepie.
Bardziej mnie i tak edycja moich postów wkur%%a. Bo niby z jakiej paki...

#60 Stephanie

Stephanie

Andrut

• Użytkownik
  • 1141 postów

Napisano 23 czerwiec 2009 - 14:24

Robi mi to różnicę. Ogromną.

Cytat

Po prostu szybciej
A nie myślisz, że ktoś wolałby Twojego posta przeczytać nie czym prędzej, a raz a dobrze?

Cytat

Bo niby z jakiej paki...
Bo błędne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych