Skocz do zawartości

Patriotyzm

22 odpowiedzi w tym temacie

#21 Usuniety

Usuniety

Użytkownik

• Użytkownik
  • 77 postów

Napisano 14 styczeń 2012 - 20:32

Wyświetl postUżytkownik Amethyst dnia 28 kwiecień 2009 - 11:20 napisał

Staram się być patriotką. Uważam jednakże iż Bóg, Honor i Ojczyzna to wartości nr 1
Czasami czy to nie menadżer boga nasłał na nas Krzyżaków?

Uważam się za patriotę i boli mnie jak te słowo jest gwałcone przez Polaków w dzisiejszych czasach. Wszkaże mamy obecnie pełno patriotów - mówią o bogu, rodzinie, tępią gejów i palą wozy transmisyjnej żydowskich telewizji - świat może nam pozazdrościć patriotyzmu. Patriotyzm nie jest też - jak to sądzą dzieci karmione amerykańskim kinem - walką zbrojną z najeźdzcą. Rozumiem, że już nudzi nas pokój, a przez brak wroga trzeba wyśmiewać się z policji czy opluwać rodzinę na meczu piłkarskim.

Moim zdaniem patriotyzm nie jest przemijającym reliktem i można w wieloraki sposób zintegrować go z współczesnością. Przekłada się to proste, lecz mało spektakularne czyny, czego ograniczeni skinheadzi nie mogą sobie wyobrazić. Bycie porządnym obywatelem: uczciwie pracującym, szanującym innych, płacącym podatki, świadomym wyborcą korzystającym ze swoich praw, zakładajacym rodziny, wychowującym przyszłą generację, angażującym się w bezinteresowną pomoc = pracującym na dobro wspólne.

#22 Pyskata.

Pyskata.

Andrut

• V.I.P.
  • 1492 postów

Napisano 18 styczeń 2012 - 10:37

Patriotyzm to dobra sprawa, o ile nie zamienia się w skrajny patriotyzm, wręcz chory.
Każdy powinien czuć się jakoś przywiązany do swojego narodu i pracować na jego "dobre imię".
Wiesz, że usnąć ciężko, gdy wokół tylko ciemność
Wpatrując się w księżyc nie mogąc go dosięgnąć
Chcesz być ze mną, ja chce być z tobą i kropka
Dotrwać musimy, choć by to miało potrwać.

http://McZiutka.odpowie.pl/ moje odpowie.pl
http://indecisivefemale.blogspot.com/ mój blog.

#23 Melancthe

Melancthe

Użytkownik

• Użytkownik
  • 81 postów
  • Gadu-Gadu:

Napisano 07 luty 2012 - 12:46

Wyświetl postUżytkownik rebellious angel dnia 27 kwiecień 2009 - 19:30 napisał

Czujecie się patriotami ? Co dla Was to oznacza
Nie, nie czuję sie patriotką.

Cytat

Co zrobilibyście w sytuacji zagrożenia naszej ojczyzny?
Nic, nie pomagałabym okupantowi, ale też pewnie bym nie walczyła w obronie państwa. Inaczej wyglądałaby sytuacja gdyby to moi bliscy byli bezpośrednio zagrożeni. Wówczas zrobiłabym wszystko co w mojej mocy by im pomóc. Zależy mi na ludziach - nie na państwie

Cytat

Czy może w ogóle dziwicie się takim ludziom, którzy poświęcają życie za ojczyznę?
Nie, nie dziwię im się. raczej podziwiam, za to, że są w stanie oddać swoje życie za jakąś ideę. Myślę, że ja bym tak nie potrafiła. Być może, któregoś dnia gdy poczuję głębsze przywiązanie do "tej ziemi" moje nastawienie zmieni się, ale na chwilę obecną nie podjęłabym się czegoś takiego. Nie zmienia to jednak faktu, iż poległym należy oddać hołd, a żyjących otoczyć szacunkiem na jaki zasłużyli.

Dołączona grafika

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych