Jump to content

Czy warto mieć pasje?

Guest Amethyst

Recommended Posts

Życie bez pasji jest nudne. Jeśli ktoś jej nie ma powinien jak najszybciej się rozejrzeć dookoła, a na pewno zauważy coś, co pochłonie go na całego .

Ale też warto zwrócić uwagę na cienką granicę między pasją a obsesją. Kiedy np. hodowca kotow uważa, że jego koty są panami świata i inni mają to respektować. Aalbo że zbieranie znaczków to najszlachetniejsze zajęcie na świecie i takie tam. :]

czasami ludzie przekraczają te granice, zanudzają innych swoimi opowieściami, zajęciami.

a nik nie lubi wiecznie słuchac gadania kogos tam, choćby największego pasjonata.

Guest Amethyst

Sądzę,że każdy czlowiek powinien mieć jakieś zainteresowania. dzięki nim poszerzamy swoją wiedze, pozwalają się rozwijać.

Zainteresowania sprawiają, że nie tracimy czasu na bezmyślne czynności, a robimy coś pożytecznego dla siebie, a czasem dla innych.

• 3 weeks later...
Guest Anonymous

Nie będę oryginalny, mówiąc, że warto mieć pasje. Załóżmy, że takie coś by nie istniało. Wytnijmy ten czas, który przeznaczamy właśnie na to. Czym byśmy zapełnili tę lukę? Nudą? Daje to nam jakiś cel w życiu, a nawet pomaga. Jeżeli ktoś uwielbia rysować, to będzie poświęcał temu wiele czasu. Z czasem dojdzie do naprawdę wysokiego poziomu, pójdzie do szkoły, która odzwierciedla jego zainteresowania, dzięki czemu będzie mógł zarabiać pieniądze dzięki właśnie tej pasji.

Moją pasją jest przede wszystkim muzyka. Uwielbiam jej słuchać, ale przede wszystkim tworzyć. Na samą grę na gitarze przeznaczam kilka godzin dziennie, nie mówiąc o próbach kapeli, śpiewaniu.

• 1 month later...
Guest Anonymous

Pasja bardzo czesto moze byc wyznacznikiem celu zycia. Chcialbym robic to, czym interesuje sie obecnie, sprawia mi to przyjemnosc i bylbym bardzo zadowolony z tej pracy. Kolejnym plusem posiadania pasji jest zabijanie nudy, ale rowniez zmniejsza to prawdopodobienstwo rozbijania sie z drechami pod sklepem, jarajac fajki, popijajac piwko.

• 3 months later...

Mnie pasjonaci inspirują. Bo życie pasją jest bogatsze. Podziwiam ich za konsekwencję i za upór w poznawaniu. sama jestem leniem, łatwo się do czegoś zapalam, drążę to, a potem porzucam dla kolejnej "pasji". bardziej liżę jakiś temat, niż go zgłębiam i przez co nie uważam się za pasjonatkę, co najwyżej za pasjonatkę działania.

szczególnie podziwiam pasjonatów muzyki. wzbudza to we mnie respekt, bo sama jestem w tym cienka... co najwyżej mogę o książkach pogadać;)

• 3 weeks later...
Guest Anonymous

Warto, jeżeli pasjonujemy się czymś czysto z własnej inicjatywy, a nie podążając za ogólną modą. Pasje czynią nas bogatszymi i to niekoniecznie w znaczeniu materialnym, rozwijając je rozwijamy siebie.