Jump to content

Czy przyjaźń wiecznie trwa?

Guest Amethyst

Recommended Posts

Guest Amethyst

Wierzycie ,że przyjażń może trwać wiecznie?czy mozemy być pewni ,że nasz przyjaciel /przyjaciele będą z nami zawsze? na dobre i na złe?

Przyjaźń może trwać wiecznie. Ja bardzo chciałabym, aby przyjaźń pomiędzy mną a moją przyjaciółką trwała zawsze. Wiadomo, za niedługo nasze drogi rozejdą się . Będziemy się spotykać, ale za pewnie nie tak często jak teraz ( Obecnie widujemy się codziennie :P ) Przeżywałyśmy czasami trudne chwile, ale zawsze z nich wychodziłyśmy.

Ufamy sobie nawzajem, więc to czy to się utrzyma między nami, będzie zależeć od nas. :)

Nie można tego określić.

Przyjaźń może trwać wiecznie, ale nie musi.

Miałem kiedyś jednego przyjaciela. Potem coś na przeszkodzie stanęło... przyjaźń padła...

• 3 weeks later...

Wg mnie może. Razem z moją przyjaciółką bardzo wiele przeszłyśmy, nasza przyjaźń nie raz była poddawana próbie - wszystko przetrwała. Z każdym dniem kocham ją coraz bardziej i nie wyobrażam sobie życia bez niej. Wiem dobrze, że za 50 lat dalej będziemy w bardzo bliskich kontaktach. Ona jest po prostu kawałkiem mnie. A bez kawałka siebie, nie da się żyć.

Niczego nie możemy być pewni. Nawet z miłością. Na razie nie mogę stwierdzić, czy może trwać wiecznie.

Przyjaźń między moimi dwoma kumpelami i mną pielęgnuję i jest ok.

Ale nie wiem, czy gdybym nie wyjechała gdzieś i nie mogła się z nimi spotykać, nasze więzi by nie osłabły...

To czy będzie trwała czy nie zależy od nas samych. Będą na pewno jakieś kłótnie, próby czasu - wtedy trzeba to przetrwać i nie oddalić się od siebie. Z czasem jak z miłością, przyjaźń osłabnie, kontakty się rozluźnią - ale to także nie oznacza jej końca, bo wszystko zawsze można odbudować - trzeba się tylko postarać.

Czasem mówi się że będziemy razem "na zawsze" lub nasza przyjaźń będzie "na zawsze"

ale "na zawsze" to baaardzo długo a wiadomo przecież że następnego dnia jesteśmy sobie bliscy a następnego największymi wrogami . Takie jest już życie .

• 3 months later...

Dlaczego ma nie istnieć? Przyjaźń do pojęcie mocno względne. Przyjacielem może być oddany znajomy - myślisz, że nie ma takich? Przyjaźń trwa tak długo jak trzyma więź między ludźmi. Na to nie ma wzoru matematycznego. Głupie pytanie zostało zawarte w temacie.

Sonfire, masz dopiero 15 lat wszystko przed tobą :) ja właśnie w takim wieku zacząłem "przygodę" z przyjaźnią ... myślałem że będzie to wiecznie trwać kilka lat później przejechałem się i od tej pory nie wierzę w takie coś :)

Jeżeli za parę lat będziesz dalej takiego samego zdania jak jesteś teraz to pogratuluję Ci :)

Zdarza się, ale nie wierze, że miałaś tylko jednego przyjaciela/przyjaciółkę.

Zdarza się ?

Nie wierzysz ? to ciesz się . Życzę Ci żebyś nigdy nie poznał osoby która przez kilkanaście lat będzie udawać Twojego przyjaciela , raniąc Cie ,ale Ty i tak zrobisz dla niej/niego (choć niego odpada w moim pkt widzenia) wszystko a nawet więcej bo wydaje Ci się ,że jesteś przywiązany do tej osoby i nie możesz bez niej normalnie funkcjonować.

Tym bardziej kilku przyjaciół - co to w ogóle ma być ?

Masz kilka fajnych koleżanek.kolegów , gadacie o wszystkim , pożyczacie ciuszki i inne pierdółki , przebywacie ze sobą cały czas , piwko , laski (to jeżeli chodzi o chłopaków bardziej ) i co myślisz ,że to przyjaźń ?

Dla mnie przyjacielem/przyjaciółka jest osoba, do której zadzwonię o 4 w nocy pytając się jakie było pd, a ona mi poda przez telefon odpowiedzi bym nie dostał jedynki :) .

hmm ciekawie postrzegasz przyjaźń ... ja bym raczej powiedział że to jest uprzejmość

Ja mam znajomych albo kumpli.

Przyjaźni nie ma w moim życiu. Mam gdzieś angażować się w coś takiego, gdzie ta druga osoba wyssa z Ciebie wszystko co się da, a na koniec kopnie Cię w d*pę.

Tak za dużo razy się sparzyłam. <:>

Przyjaźń nie trwa wiecznie.

Z wiekiem chyba zaczynamy czuć inne potrzeby w kontaktach z ludźmi.

• 1 month later...

Według mnie, przyjaźń może, wręcz powinna trwać wiecznie, aż do naszej śmierci.

Dlaczego? Ponieważ jeśli w ciągu naszego życia, nasza przyjaźń skończy się, to ta "przyjaźń" wcale na to miano nie zasługuje. Przyjaciel to ktoś, kto będzie z Tobą na dobre i na złe, nie ma w tym wyjątków.

Ja już swoją przyjaźń przeżyłam... ^^"