Jump to content

Języki obce

pesca

Recommended Posts

Co tu tak wszyscy rosyjski znają? :P

JA angielski - 10 lat, mówię płynnie.

Francuski - dwa lata, poziom hm, słaby średnio-zaawansowany

włoski - podstawy, ale zamierzam uczyć się od wakacji

rosyjski - kiedyś mnie babcia i mama uczyła, ale jakoś mi nie wchodzi

jak opanuję włoski biorę się za hiszpański :)

języki obce to moje hobby, uwielbiam się ich uczyć. Wchodzą mi bardzo szybko i łatwo.

Niemiecki jest podobny do angielskiego, bo to ta sama grupa językowa (germańskie), natomiast francuski się zupełnie różni (romański), dlatego jest trudno, na początku. Kiedy zaczynałam się go uczyć, mój zapał powoli opadał... Ale kiedy przysiadłam do niego, zaczęłam się uczyć, zrozumiałam gramatykę i teraz jest coraz łatwiej. I łatwo mi teraz wchodzi też włoski, bo też należy do grupy języków romańskich, ich gramatyka się w ogóle prawie nie różni. ;)

• 3 months later...
  • 1 month later...

Ja się uczę angielskiego już 7 rok. W gimnazjum uczyłam się przez te 3 lata równierz niemieckiego, ale itak nic z tego nie wyniosłam bo nigdy nie byłam tym językiem zainteresowana i nie miałam zamiaru się go uczyć, a idzie za tym to, że przez te 3 lata niczego się nie nauczyłam... Angielski nawet lubię, tylko czasami mam problemy z gramatyką :P