Guest Amethyst Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 Czy zamiast szukać w sobie pretekstu do poniżania innych nie powinniśmy zwalczać w sobie tego typu zachowań?Skoro większość z Nas lubi ponizać ludzi to jak będziemy traktowali mężów, żony, dzieci? Dlaczego lubimy poniżać innych ludzi??Co daje takie zachowanie??? Link to post
melassa 2 Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 A co Tobie nagle:D Niektórych to bawi. Szczególnie reakcje, jak mówisz, poniżanych. Mnie nigdy nie zdarzyło się poniżyć kogoś bliskiego, więc się nie obawiam o przyszlość mojej rodziny:P Link to post
Guest Dev Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 Dlaczego lubimy poniżać innych ludzi?? Nie lubimy poniżać ludzi. Nie satysfakcjonuje mnie to. Link to post
Kaha 1 Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 Dlaczego lubimy poniżać innych ludzi?? Nie lubimy poniżać ludzi. Nie satysfakcjonuje mnie to. Dokładnie. Wydaje mi się, że ludzie mogą czerpać z tego radość, w sensie takim, że "w końcu jest ktoś gorszy ode mnie". Czyli poniżają ludzie zakompleksieni... Link to post
Guest Amethyst Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 A co Tobie nagle:D No co? temat nowy założyłam :P Niektórych to bawi. Ale co w tym jest śmiesznego? dlaczego tak się zachowują? czy nie wiedzą ,że sprawiają takim osobom przykrość? :/ często po takich sytuacjach poniżona osoba doznaje szkody na psychice. To jest chore;/ Link to post
Kaha 1 Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 Robią tak, bo sami mają uraz psychiczny. A tak, to się wyżywają. Debilizm jak dla mnie, lepiej poćwiczyć i stać w czymś dobrym... Link to post
melassa 2 Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 Hm, niektórzy po prostu tacy są: mój brat na przykład ma straszną radochę jeśli kogoś doprowadzi do wściekłości. Przeważnie jest w porządku, ale jeśli coś mu się nie powiedzie: drżyjcie narody. To się u niego akurat tłumaczy ADHD połączonym z IQ niemalże 160: potrafi powiedzieć coś takiego, że człowiek nie wie, gdzie sie schować. A potem przychodzi i przeprasza. Cóż. Link to post
Guest Anonymous Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 Sam z siebie nie, ale jeżeli ktoś ze mnie drwi, czy rzuca we mnie mięsem, to potrafię zdołować, poniżyć kogoś tak, że, jak to melassa ujęła, ktoś nie wie, gdzie się schować. Nie sprawia mi to jednak szczególnej "radochy". Raczej robię to w obronie. Link to post
Mglista 1 Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 Kto poniża innych, sam jest niski - Antoine de Saint Exupery Poniżanie często obraca się przeciwko osobie, która jest stroną atakującą. :] Link to post
Guest Anonymous Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 Dlatego właśnie nigdy nie atakuję tym. No, kilka razy się zdarzyło i było dokładnie tak, jak stwierdziłaś :D. Link to post
MalinoweLove 0 Posted June 19, 2009 Report Share Posted June 19, 2009 Ludzie poniżają innych chyba tylko dla własnego zadowolenia. Głupie myślenie, ale tacy niestety jesteśmy. I to duża większość. Ja nigdy nikogo nie poniżałam, i nie mam zamiaru. Nigdy nie robię komuś tego, czego sama nie chciałabym doświadczyć. Link to post
Stephanie 1 Posted June 19, 2009 Report Share Posted June 19, 2009 Nigdy nie poniżyłam nikogo bliskiego. Co do obcych - żeby kogoś poniżyć, najpierw trzeba go nieco znać aby wiedzieć, gdzie uderzyć. Niestety, niektórzy ludzie za poniżanie odbierają mówienie prawdy prosto w oczy - ale cóż, jak to Krasicki w bajkach, nie mam współczucia dla ofiary ;) Link to post
monia 0 Posted June 19, 2009 Report Share Posted June 19, 2009 Chyba każdemu się w lekkim stopniu zdarzyło kogoś poniżyć lub ubliżyć , chociaż czasami może nie jesteśmy tego świadomi . Raczej nie poniżam innych zdarza mi się jakiś tam komentarz ,ale nie atakuje kogoś tak bez powodu . Link to post
~Koldy 1 Posted June 19, 2009 Report Share Posted June 19, 2009 Dlaczego lubimy poniżać innych ludzi?? Nie lubimy poniżać ludzi. Nie satysfakcjonuje mnie to. Raczej chodzi o ogół, o pojęcie ludzkość, która odnosi się do naszego istnienia, oraz o tym że człowiek, do człowieka trochę jest podobny(cechy itp.).Poniżają ludzie przeważnie nie dowartościowani, którzy nigdy nie słyszeli dobrego zdania o sobie, ludzi z marginesu, chcą się wtedy poczuć lepsi od innych, chcą po prostu coś, czego nie mają, miłości/akceptacji. Dlatego myśle, iż poniżanie kogos jest psychicznym atakiem na osobę dla własnych korzyści odczuwania pozytywnych odczuć, po prostu chęć bycia lepszym. Link to post
Tabiitha 0 Posted June 20, 2009 Report Share Posted June 20, 2009 Dlaczego lubimy poniżać innych ludzi??Co daje takie zachowanie??? Lubimy, bo wtedy czujemy się lepsi od innych. Poniżając ludzi często się dowartościowujemy (jest w ogóle takie słowo?), pokazujemy że ktoś jest od nas gorszy, zazwyczaj robimy to aby kogoś ośmieszyć. Samej mi się zdarza kogoś poniżyć, zazwyczaj robię to w przypływie złości i pod wpływem impulsu. I zazwyczaj nie żałuje, bo nie poniżam pierwszej lepszej osoby, tylko jaką,która (według mnie) na to zasłużyła. Chociaż wiem,że nie zasłużył na to nikt. ; ) Link to post
Pogodynka 2 Posted June 22, 2009 Report Share Posted June 22, 2009 Kiedy kogoś poniżamy interesuje nas tylko jego reakcja. Często złość, smutek. To nakręca nas jeszcze bardziej... Lubimy, bo wtedy czujemy się lepsi od innych. Poniżając ludzi często się dowartościowujemy (jest w ogóle takie słowo?), pokazujemy że ktoś jest od nas gorszy, zazwyczaj robimy to aby kogoś ośmieszyć. Popieram. Sama nikogo w życiu nie poniżyłam. Link to post
nero469 1 Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Powiem osoba ,która poniża innych jest słaba psychicznie. Boi się reakcji innych ludzi,więc poniża innych by być dowartościowana niby lepsza ,ale to tylko pozory. Nigdy kogoś nie poniżyłem i nie zamierzam bo to głupie. Link to post
ewka 0 Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 To sposób na dowartościowanie własnej osoby cudzym kosztem. Link to post
val 75 Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 Wychodzę z założenia, że poniżają osoby słabe psychicznie. Czują się zagrożone, więc chcą się 'ratować'. Poniżając innych dowartościowują się. Link to post
ewka 0 Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 poniżanie równie często obraca się przeciwko osobie, która jest stroną atakującą. Link to post
Secret 1 Posted October 4, 2009 Report Share Posted October 4, 2009 i ponizać ludzi to jak będziemy traktowali mężów, żony, dzieci? Jak? Normalnie. Poniżamy innych bo wydaje nam się ,że jak są słabsi to by będąc silniejsi psychicznie i fizycznie staniemy się lepsi. Ludzie też w taki sposób okazują to ,że nie dadzą po sobie pojechać. To ma plusy i minusy ,ale i tak kiedyś przyjdzie dzień ,że to nas poniżą. Prawdopodobnie nie będziemy poniżać osób nam bliskich. Dlaczego lubimy poniżać innych ludzi??Co daje takie zachowanie???Lubimy ? Kto powiedział ,że lubimy. Tak się nam wydaje . Przez chwilę sprawia to radość ,ale po czasie znajda się ludzie którzy zaczną postrzegać nasze zachowanie za nie śmieszne i po prostu albo je oleją albo zaczną negować wtedy nie będzie dawało nam to takiej satysfakcji i przestanie nas to cieszyć . Przestaniemy to lubić. Co to daje? Chwilową sławę, chwila lansu w otoczeniu ludzi którzy są takimi samymi ludźmi jak my.Aha i to zachowanie tylko ludzi tak naprawdę SŁABYCH . Link to post
T85 95 Posted June 6, 2011 Report Share Posted June 6, 2011 Poniżanie innych daje niektórym satysfakcję że są mocniejsi ale to tylko jak się okazuje bardzo często tylko w gębie bo jak coś ty ci poniżają są bardzo słabi i na prawdę w taki sposób ukrywają swoje słabości pod maską cwaniaka który każdego może poniżać. Tacy ludzie są bardzo często ograniczeni w myśleniu i próbują nadrobić te zaległości właśnie poniżaniem innych Link to post
Myś 9 Posted June 6, 2011 Report Share Posted June 6, 2011 Poniżanie innych jest okropną rzeczą. Niektórym to naprawdę sprawia satysfakcję z tego no ale ludzie...no bez przesady. Trzeba mieć nie po kolei w głowie. Link to post
Hexe 0 Posted June 7, 2011 Author Report Share Posted June 7, 2011 Może ludzie chca się dowartościować takim zachowaniem? Na pewno nie jest to najlepszy sposób a wręcz karygodny i przydałaby sie lekcja wychowania takiej osobie albo osoba , która również by taką poniżyła .. wiem że pomysł dość głupi ale może wtedy coś by się zmieniło .. Link to post
Luvuu 380 Posted December 19, 2012 Report Share Posted December 19, 2012 Staram się nie poniżać innych i na ogół tego nie robię - chyba, że ktoś poniża mnie, wtedy potrafią puścić mi nerwy. Ale nie wyobrażam sobie powodować sytuacji w których nękałabym w ten sposób kogoś bezbronnego, tylko po to, żeby zrobić z niego pośmiewisko. Nienawidzę tego w dzisiejszym świecie, a widzę to wokół siebie.. Link to post
Recommended Posts