Marcinox 37 Posted April 22, 2012 Report Share Posted April 22, 2012 Zazwyczaj po imieniu albo zdrobnieniu :) Ksywki jakoś mi nie wchodzą - bynajmniej do przyjaciółek :D Jak mam dobry humor to może być to coś w stylu: słoneczko, kwiatuszku, niuniu i takie tam :) Oczywiście jak ktoś sobie tego nie życzy to tego nie robię. Link to post
carolynn 84 Posted April 22, 2012 Report Share Posted April 22, 2012 Zazwyczaj lekkim zdrobnieniem imienia (np. Ania zamiast Anna, chyba, że ktoś ma np. na imię Karol, to go Karolkiem raczej nie nazywam) albo tak, jak Marcinox Słonkiem, Kotkiem, Łajzką... :P Link to post
Jacqueline 20 Posted April 22, 2012 Report Share Posted April 22, 2012 Jeśli mają jakieś ksywy to właśnie w ten sposób, szczególnie lubię mówić do nich tak jak ja ich nazwę :) Link to post
Dafne. 9 Posted June 15, 2012 Report Share Posted June 15, 2012 Nie mam jakichś specyficznych zwrotów. Mówię po prostu imieniem o kimś... Ach, nie. Zapomniałam. O moim byłym mówię 'kefir'. Trafił się jeszcze 'wiewióra', ponieważ kolega ma rude włosy. No i jest 'szarża', ale to takie mniej popularna ksywka. Link to post
Disorder 332 Posted April 4, 2013 Report Share Posted April 4, 2013 zazwyczaj po imieniu, ewentualnie ksywa. nigdy po nazwisku. ;) Link to post
icydrug 135 Posted April 4, 2013 Report Share Posted April 4, 2013 Do przyjaciółek/koleżanek po imieniu. Do przyjaciół zwykle "ch**u", "piz*o" albo czasem "pało". Ale tylko do 3, maks 4. Link to post
Fiamma 35 Posted April 26, 2013 Report Share Posted April 26, 2013 Na moje najlepsze przyjaciółki mówię kochanie, słonko, niunia... dziwnie by było zwrócić się do nich po imieniu :) Lepszym koleżankom mówię po imieniu, często w zdrobniałej formie. No a przyjaciołom/facetom po imieniu/w formie zdrobniałej. Po nazwisku jakoś sobie nie wyobrażam. Link to post
Niebieska 224 Posted April 26, 2013 Report Share Posted April 26, 2013 Najczęściej albo po imieniu albo po ksywce. Link to post
Mrs_Misery 220 Posted April 27, 2013 Report Share Posted April 27, 2013 Zazwyczaj po imieniu nawet jak jakieś osoby mają swoje ksywki, chociaż jakiś wyjątek by się znalazł. Link to post
Carcharoth 2 Posted April 27, 2013 Report Share Posted April 27, 2013 Zazwyczaj każdy ma pseudonim i to nimi się posługujemy, tak jest lepiej i każdy woli w ten sposób niż po imieniu. Którego jak ja, używam tylko w urzędach. Link to post
Lukrecja 23 Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 Ja to zazwyczaj po imieniu :) Link to post
K4K 27 Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 Często nazywam ziomów mordeczkami :3 ale zazwyczaj zwracamy się do siebie po imieniu ksywce, czy po prostu ziom :) Link to post
Recommended Posts