val 75 Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 przecież to kobieta decyduje o tym jak zostanie przywitana- kwestia podania ręki. jeśli podajesz ją do uścisku to ma być uścsk dłoni, jeśli jest podana równolegle do podłoża czyli to 'pocałunku'. niekulturalne jest wykręcanie dłoni damy przez 'dżentelmena', bo CHCE pocałować i koniec kropka. nie lubię tego, dlatego też zawsze podaję rękę do uścisku, niestety znajdują się tacy co muszą mi ją wykręcać (z reguły starsi panowie) i muszą pocałować. Link to post
dobrodziejka 30 Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 O starszych panach wspomniałam wyżej, a kobieta sama nigdy nie podaje ręki do pocałunku, nie podtyka jej pod nos witającego się z nią.chyba, że którejś bardzo zależy na tym,aby przy okazji być bardziej "dowartościowaną"? Mówiąc zalotnie "dzień dobry" podając rękę,a przy tym wyginając się jak "wąż" , wiadomo,że ta osoba aż domaga się pocałowania w rękę. Dzisiaj na powitanie wystarczy podać dłoń, ewentualnie przyjęło się,że witający całują się w policzek - dobrzy znajomi. Link to post
val 75 Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 a kobieta sama nigdy nie podaje ręki do pocałunku, nie podtyka jej pod nos witającego się z nią.chyba, że którejś bardzo zależy na tym,aby przy okazji być bardziej "dowartościowaną"? przecież wyraźnie wytłumaczyłam w czym rzecz: nie chodzi o podsuwanie pod nos, tylko o sposób podania ręki- jeśli dajesz ją równolegle do podłoża (płasko) to jest oznaką, że zgadzasz się na pocałunek w dłoń. podanie dłoni do uścisku jest inne. omg filmik mam nakręcić o co mi chodzi? zresztą to facet ma się schylić(ukłonić) do dłoni, a nie ciągnąć ją sobie pod nos... Link to post
endorfina. 7 Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 Nie widzę w tym nic niemodnego, niehigienicznego czy kij wie czego jeszcze, ale nie lubię. i już. ;D Link to post
dobrodziejka 30 Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 Wszystko zależy od punktu widzenia ;). Link to post
sheldon20 1 Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 To taki gest dżentelmeński :D Link to post
val 75 Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 taki gest dżentelmeński, który nie każdy 'dżentelmen' potrafi z taktem wykonać. Link to post
Fiamma 35 Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Mnie szczerze mówiąc ani to brzydzi, ani mi się podoba. Jest mi to obojętne, jeśli ktoś na przywitanie chce mnie pocałować w dłoń to ok, jeśli nie to też ok. Zresztą, w Hiszpanii na przywitanie każdej nowej osoby daje się jej dwa całusy w oba policzki, czy jest to rówieśnik, czy osoba starsza, nie ma różnicy. Poznając kobietę zawsze się całuje w policzki, dlatego szczerze mówiąc tutaj czasem nie wiem jak się witać. Jeśli chodzi o starszych to już wyczaiłam, że za bardzo nie wypada ich całować będąc młodszą dziewczyną (i standardowo po prostu podaję rękę choć wydaje mi się to dziwne), ale nawet inne młode dziewczyny też raczej podają rękę na powitanie i jak próbuję je całować to nie wiedzą za bardzo o co chodzi. To dość zabawne :D Link to post
dobrodziejka 30 Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Zresztą jeśli mężczyzna chce pocałować w dłoń kobietę - czemu mu tego zabraniać? To raz, a dwa już podczas podawania dłoni na powitanie widzimy czy nas ktoś będzie całował w dłoń czy też tylko ją nam uściśnie . To się i wyczuwa i da zauważyć. Link to post
Elodie 1 Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Nie lubię kiedy jestem całowana w rękę i na szczęście bardzo rzadko zdarzają się takie sytuacje. Niby to jest kulturalne, niby pokazuje szacunek, ale... nie podoba mi się. Link to post
val 75 Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 już podczas podawania dłoni na powitanie widzimy czy nas ktoś będzie całował w dłoń czy też tylko ją nam uściśnie bzdura. kobieta decyduje o przywitaniu, nie facet. Link to post
Spirit of Silence 2 Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 Co prawda nie przeczytałem wszystkich stron dyskusji, ale za to wypowiem się jak ja to widzę. Prawdą jest to, że ułożenie ręki przez kobietę pięknie pokazuje jak chce być powitana przez mężczyznę. Jednakże czasem facet chcę być aż za bardzo dżentelmenem, lub tylko dla tej damy, która wpadła mu w oko i całuje w rękę w niezbyt sprzyjających do tego warunkach. W sklepie, na dworcu czy w pracy raczej się nie całuje w rękę kobiety. No i trzeba pamiętać o tym, że jak jest więcej kobiet to je także należy po dłoniach wycałować, a nie tylko tą, która nam się podoba (byłem świadkiem podobych sytuacji). Co do higieny, bo wyczytałem co nie co na poprzedniej stronie, to taki gest powinien być też dobrze wykonany. Facet nie ma obślinić całej dłoni, czy też cmokać przy tym, czy robić inne cuda. Powinien zarówno delikatnie chwycić dłoń, nie wykręcać jej przede wszystkim, i dosłownie musnąć wargami. I tyle, finał. bzdura. kobieta decyduje o przywitaniu, nie facet. Co prawda kobieta inicjuje to wszystko, jednakże wykończenie zależy od faceta. Jeżeli będzie wiedział co zrobić, to zrobi, ale równie dobrze może nie być obyty, nie mieć pojęcia co to znaczy savoir vivre i zamiast pocałunku, przybije piątke. Link to post
val 75 Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 i zamiast pocałunku, przybije piątke. chyba nie bardzo. piąteczka wymaga innego podania ręki. jeśli facet na chama wykręca rękę to jest niekulturalny. to są naprawdę podstawy dobrego wychowania. Link to post
pingwinek 1 Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 To dość stary zwyczaj i obecnie już mało popularny, ale czasem się zdarzy, że mężczyzna całuje kobietę w rękę. Osobiście nie przeszkadza mi to i zdarzyło mi się może kilka razy, żeby mnie ktoś w rękę pocałował. Link to post
nowy92 3 Posted April 4, 2014 Report Share Posted April 4, 2014 Zależy czy moja partnerka by sobie tego życzyła, choć myślę, że jest to zwyczaj odchodzący już w zapomnienie. Osobiście ciężko by mi było wykonać dany gest w miejscu publicznym, gdzie przebywa dużo osób Link to post
paweł 1 Posted May 12, 2014 Report Share Posted May 12, 2014 Odradzam takie praktyki, nie jest to zbyt higieniczne :oczami: a po za tym gdzie to "równo uprawnienie" skoro facetowi tylko podaje rękę to czemu miałbym całować kobietę Link to post
Maurycy 225 Posted May 12, 2014 Report Share Posted May 12, 2014 Nie obracam się raczej w towarzystwie wyznającym savoir vivre więc nie mam okazji na takie przywitania. Wystarcza standardowy i szczery uścisk, bez zbędnych szopek. Link to post
Marcinox 37 Posted May 26, 2016 Report Share Posted May 26, 2016 Myślę, że taki pocałunek w rękę jest dobry dla seniorów, ewentualnie mały żarcik.. Większość kobiet dziwnie by spojrzało i może nawet wyśmiało takie zachowanie, nie mówiąc o "widzach" z boku. Nie róbmy scen, zwykły uścisk ręki, a nawet śmiałe przytulenie wystarczy w zupełności. Link to post
carolynn 84 Posted May 26, 2016 Report Share Posted May 26, 2016 Znów przyszło mi rewidować poglądy z przeszłości :) Jest to całkiem mily gest, aczkolwiek z reguły czuję się lekko zakłopotana. To trochę taka zaszłość... Ale jest pewien wyjątek. Gdy zrobiła to osoba, między którą a mną występował naprawdę spory ładunek chemii, miałam ciarki na plecach. Naprawdę fajna sprawa. Link to post
Nygus 53 Posted May 28, 2016 Report Share Posted May 28, 2016 Nie mam nic przeciwko, ale raczej ten sposób przywitania preferują starsi Panowie ;) Link to post
Niebieska 224 Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Bo młodszym się nie chce i za mało w nich dżentelmena :P Link to post
Marcinox 37 Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 Nie mówcie drogie Panie, że chciałybyście żeby taka moda na pocałunek w rękę wróciło? :) Link to post
Nygus 53 Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 42 minut temu, Marcinox napisał: Nie mówcie drogie Panie, że chciałybyście żeby taka moda na pocałunek w rękę wróciło? :) Ja wiem, że Ty wolisz gdzie indziej całować ;D Link to post
Niebieska 224 Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 2 godziny temu, Marcinox napisał: Nie mówcie drogie Panie, że chciałybyście żeby taka moda na pocałunek w rękę wróciło? :) A czemu nie? Byłby dodatkowy dreszczyk przed właściwym pocałunkiem :> Link to post
Marcinox 37 Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 1 godzinę temu, Nygus napisał: Ja wiem, że Ty wolisz gdzie indziej całować ;D Nie każdy musi wiedzieć, gdzie ja lubię Cię całować :P 7 minut temu, Niebieska napisał: A czemu nie? Byłby dodatkowy dreszczyk przed właściwym pocałunkiem :> Hm to nic nie mówię XP Nygus 1 Link to post
Recommended Posts