Jump to content

Kolonie, obozy

Guest Amethyst

Recommended Posts

Nie lubię takich wyjazdów. Raz byłam na obozie strażackim. Kumpel mnie wyciągnął. Byłoby fajnie gdyby było więcej osób w moim wieku [osób w mym wieku było 6 o.O] a reszta dzieci.

Musieliśmy wszystko za te dzieciaki robić- rozkładać zadaszenie, siatkę na boisku... sprzątać. za***iście naprawdę. Ale był i czas na bunt [;

Byłam dwa razy na koloni. Raz w czasie ferii w Łebie, a raz w Kołobrzegu podczas wakacji. Czyli zawsze nad morzem, polskim Bałtykiem. Jakie wspomnienia? Nowe znajomości, małe imprezki, różne zadania i zabawy. Pamietam, że było coś podobnego do pasowania na ucznia, lecz to było pasowanie na młodego koloniste.

• 10 months later...
Guest Anonymous

Byłam wiele razy na takich o charakterze sportowym. W te wakacje też ponoć jechać mam.

Hmm. Zawsze jakaś ekipa fajna się trafi, coś się odwali i w ogóle masa wspomnień. Do tej pory najczęściej byłam w Zakopanem i w Nowej Rudzie. W tym roku chyba Kaszuby.

Obyczaje.. Na tych 'moich' sprawdzają nam czystość pokoi Oo. Jak ma się syf to robią tzw. 'pilota' i wywalają wszystko na środek. Ja od 6 lat chyba raz czy dwa tylko miałam. Od 22 do 7.30 bodajże panuje cisza nocna i nie można wychodzić z pokoi, jakaś tam cisza poobiednia jest i bla bla bla. I chrzty czasem są. Ale dzieciaczki się boją, to teraz już coraz rzadziej. Pamiętam swój, latali za nami z jakimiś ręcznikami, pokrzywami, miauczeliśmy jak koty, wymalowali nas węglem i składaliśmy kocią przysięgę. Ogólnie pozytywnie.

• 1 year later...
  • 3 weeks later...
  • 9 months later...
  • 1 month later...
  • 6 months later...

Byłam wiele razy na takich o charakterze sportowym. W te wakacje też ponoć jechać mam.

Hmm. Zawsze jakaś ekipa fajna się trafi, coś się odwali i w ogóle masa wspomnień. Do tej pory najczęściej byłam w Zakopanem i w Nowej Rudzie. W tym roku chyba Kaszuby.

Obyczaje.. Na tych 'moich' sprawdzają nam czystość pokoi Oo. Jak ma się syf to robią tzw. 'pilota' i wywalają wszystko na środek. Ja od 6 lat chyba raz czy dwa tylko miałam. Od 22 do 7.30 bodajże panuje cisza nocna i nie można wychodzić z pokoi, jakaś tam cisza poobiednia jest i bla bla bla. I chrzty czasem są. Ale dzieciaczki się boją, to teraz już coraz rzadziej. Pamiętam swój, latali za nami z jakimiś ręcznikami, pokrzywami, miauczeliśmy jak koty, wymalowali nas węglem i składaliśmy kocią przysięgę. Ogólnie pozytywnie.

Od tamtego czasu byłam już tylko raz na obozie. Dobrze wspominam te czasy. Myślę, że takie kolonie i obozy są dla młodych ludzi zdecydowanie lepszą alternatywą od wakacji inclusive z rodzicami. Niezapomniane przygody, przeżycia. Ja wracając czasem wspomnieniami do swoich wyjazdów, do dziś nie mogę się przestać śmiać z niektórych sytuacji :D

• 4 weeks later...

Oj co ja się najeździłam na kolonie. Podróż pociągiem najlepsza sprawa.

Te konkursy na najczystszy pokój gdzie wszyscy pod łóżko ciuchy wrzucali.

Podchody i inne tego typu rzeczy. Wyliczanie kasy, żeby starczyło. :D

Dobrze wspominam. Chciałabym wrócić do tamtych czasów.

Przynajmniej jakieś wspomnienia są. ;)

• 1 year later...
  • 2 weeks later...

Od dziesiątego roku życia do szesnastego jeździłam gdzieś co roku. Czasem się załapałam na dwa obozy podczas jednych wakacji. :D

Zaliczyłam Irlandię (obóz pod Dublinem), Polańczyk, Piwniczną x2, Horyniec, Iwonicz, Kołobrzeg, Czarniecką Górę. To tyle, z tych, co pamiętam.

Większość wspominam bardzo miło, jedynie w Horyńcu edwo wytrzymałam, słabe towarzystwo.

Chrzest, kolonijne śluby, gry, wycieczki, dłuuga jazda, co też lubię, karty, łażenie po górach/wylegiwanie się na plaży, kolonijne miłości, zdrady i wiele innych, dyskoteki, nieprzespane noce i skradanie się do chłopaków podczas ciszy poobiadowej/nocnej.

W przyszłości planuję wrócić jako opiekunka. :)