Guest Amethyst Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Czy lubicie czytać lektury? Czy zamiast lektury sięgacie do ciekawszej Waszym zdaniem ksiażki? U mnie sprawa wygląda tak ,ze w Podstawówce nie lubiłam lektur ,może było kilka takich przez które przebrnęłam bez szwanku . Często sięgałam po streszczenia. W liceum sprawa już wygladała inaczej. Bo każdą lekturę czytałam :obowiązkową i nieobowiązkową. Z prawdziwą ciekawością przebrnęłam przez Lalkę . Tą lekturę przeczytałam kilka razy z czego raz w wakacje taaak . Link to post
Guest Anonymous Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Są lektury które naprawde warto przeczytać , ale więkrzość to tylko żebyśmy mieli coś do czytania =) Link to post
Pogodynka 2 Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Róznie. Teraz prerabiam "Szatana z siódmej klasy" podobał mi sie tak średnio. Nie lubiłam "W pustyni i w puszczy" i w 4 klasie "Akademia Pana Kleksa" poodobał mi sie natomiast "Ten Obcy" i "Ania z zZielonego Wzgórza" przygód Ani przeczytałam 5 czesci, potem jako przestałam. Ale ogólnie bardzo lubie czytac ksiazki. Link to post
Marmoladka 0 Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 Lektury są najróżniejsze. W podstawówce czytałam prawie wszystko ;) Pierwszą nieprzeczytaną było coś Lema... W gimnazjum już gorzej, teraz praktycznie wszystko. A do najciekawszych mogłabym zaliczyć: "W pustyni i w puszczy", "Quo vadis", "Potop", "Lalkę", "Przedwiośnie", "Zbrodnię i karę". Na razie pamiętam tyle ;) Link to post
Pogodynka 2 Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 Pierwszą nieprzeczytaną było coś Lema... Niecierpie książek Lema... Link to post
rebellious angel 80 Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 poodobał mi sie natomiast "Ten Obcy" Ojej, jak mi ta książka się podobała :kiss: Aż przeczytałam drugą jej część (tak sama od siebie) już mniej ciekawa była, ale też ok . :) Quo vadis Ja przez to teraz przechodzę, muszę powiedzieć, że nawet mi się podoba :) W podstawówce czytałam wszystkie, raz były super, a raz nudnawe. Najlepsza była włśnie "Ten obcy" . Wśród lektur z gimnazjum bardzo podobała mi się książka "Kamienie na szaniec" ,według mnie taka wzruszająca :shy: Następnie "May książe" ,na początku wydawała mi się ta książka taka bezsens, ale w trakcie omawiania wyszło co innego. (" Stajesz się odpowiedzialny za to co oswoiłeś") Uważam ze dzięki czytaniu książek mozemy się dużo nauczyć i należy czytać lekturki no i nie tylko :) Link to post
Pogodynka 2 Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 Aż przeczytałam drugą jej część (tak sama od siebie) już mniej ciekawa była, ale też ok . :) Też czytałam "Inna?" i podobała mi śie bardziej niż pierwsza część :D Podobała mi się tajemnicze uczucie Mariana do Danusi :kiss: Uważam ze dzięki czytaniu książek mozemy się dużo nauczyć i należy czytać lekturki no i nie tylko :) Popieram w 100% ;) :kiss: Link to post
rebellious angel 80 Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 No mi bardziej przypadła pierwsza część ,ale druga też spoko. Pamiętam jak wyobrażałam sobie tego Zenka :shy: I jak czytamy uczymy się też ortografii, wzbogacamy słownictwo :) Link to post
Pogodynka 2 Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 I jak czytamy uczymy się też ortografii, wzbogacamy słownictwo :) Co prawda to prawda :D No mi bardziej przypadła pierwsza część ,ale druga też spoko. Pamiętam jak wyobrażałam sobie tego Zenka :shy: Hihi... Ja znowu Mariana - bardziej mi do gusty przypadł :shy: Link to post
rebellious angel 80 Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 Kurde..wychodzi na to, że lubię takich łobuziaków :shy: hehe :letssin: Link to post
Pogodynka 2 Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 Kurde..wychodzi na to, że lubię takich łobuziaków :shy: hehe :letssin: Hehe :D A ja znowu bardziej poważnych =D :shy: Link to post
rebellious angel 80 Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 Ale w życiu wolę też takich poważniejszych ,rozumnych mężczyzn :shy: :) Ale co tam książka działa na naszą wyobraźnię i dlatego książkę wolę od filmu :) Link to post
Marmoladka 0 Posted February 27, 2009 Report Share Posted February 27, 2009 Ja właśnie zabieram się do "Dżumy". Wkrótce napiszę wrażenia. A co sądzicie o twórczości A. Mickiewicza. Dla niektórych to zmora... Choć ja osobiście całkiem sobie chwalę "Pana Tadeusza" czy "Dziady". Choć w pewne części np. opisy przyrody to się "nie zagłębiałam" ;) Link to post
melassa 2 Posted February 27, 2009 Report Share Posted February 27, 2009 Ja bardzo nie lubię Mickiewicza. Stary opiumista i pijak, tak po prawdzie. A "Dżuma" zrobiła na mnie spore wrażenie :) Link to post
Stephanie 1 Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 Uważam osoby, które nie znają podstawowych lektur szkolnych za dosyć infantylne ;) Są tematy, na które trzeba umieć się wypowiedzieć, a dyskusja o książce to właśnie jeden z takich tematów. Link to post
Ayashi 0 Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 Lektury szkolne od niedawna dopiero systematycznie czytam. Ostatnio przebrnąłem przez Lalkę i Zbrodnię i Karę. Jedynymi lekturami których nie skończyłem są Krzyżacy i Potop. Zanudziło mnie to po prostu Link to post
rebellious angel 80 Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 Jedynymi lekturami których nie skończyłem są Krzyżacy i Potop. O. To się rozumiemy. Ja "Krzyżaków" też jakoś nie mogłam przeczytać. "Potop"przede mną. Link to post
Çetin 1 Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 I "Krzyżacy" i "Potop" to świetne książki. Jeszcze poznacie smak naprawdę nieciekawych lektur... Link to post
Stephanie 1 Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 I "Krzyżacy" i "Potop" to świetne książki. Jeszcze poznacie smak naprawdę nieciekawych lektur... O tak, zgadzam się w całej rozciągłości. Link to post
Ayashi 0 Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 Jeszcze poznacie smak naprawdę nieciekawych lektur... Może podasz jakiś przykład tych nieciekawych?? Link to post
Kaha 1 Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 O nie. "Kzryżacy", "Potop" i "Przygody Pilota Pirxa" to istna targedia. Nudne i nie do dobrnięcia do końca... -.-'' i jeszcze "Dziady". Też nie doczytałam... Podobał mi się "Pan Tadeusz" i "Balladyna"... Link to post
Ayashi 0 Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 Podobał mi się "Pan Tadeusz" O tak Pan Tadeusz jest bardzo ciekawy, dodam jeszcze że ciekawe są: "Lalka" oraz "Zbrodnia i Kara" Link to post
Çetin 1 Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 "Nad Niemnem" czy chociażby "Chłopi"... 20-lecie też Was nie zachwyci :) Link to post
Guest Amethyst Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 "Chłopi" To jedna z naprawdę dobrze napisanych lektur. Najbardziej spodobał mi się opisany krajobraz Polski,wspaniały obraz wiejskiej społeczności,wyraziste postacie,dużo emocji ma w sobie ta książka. Link to post
Stephanie 1 Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 "Chłopi" To jedna z naprawdę dobrze napisanych lektur. Najbardziej spodobał mi się opisany krajobraz Polski,wspaniały obraz wiejskiej społeczności,wyraziste postacie,dużo emocji ma w sobie ta książka. W całych chłopach podobał mi się jedynie obraz symboliczny siania ziarna przed śmiercią Boryny. Poza tym, podobnie jak w ,,Nad Niemnem", opisy przytłaczały treść. Link to post
Recommended Posts