Jump to content

Lektury szkolne

Frodeck

Recommended Posts

Guest Amethyst

Czy lubicie czytać lektury? Czy zamiast lektury sięgacie do ciekawszej Waszym zdaniem ksiażki?

U mnie sprawa wygląda tak ,ze w Podstawówce nie lubiłam lektur ,może było kilka takich przez które przebrnęłam bez szwanku . Często sięgałam po streszczenia.

W liceum sprawa już wygladała inaczej. Bo każdą lekturę czytałam :obowiązkową i nieobowiązkową.

Z prawdziwą ciekawością przebrnęłam przez Lalkę . Tą lekturę przeczytałam kilka razy z czego raz w wakacje taaak .

Róznie. Teraz prerabiam "Szatana z siódmej klasy" podobał mi sie tak średnio. Nie lubiłam "W pustyni i w puszczy" i w 4 klasie "Akademia Pana Kleksa" poodobał mi sie natomiast "Ten Obcy" i "Ania z zZielonego Wzgórza" przygód Ani przeczytałam 5 czesci, potem jako przestałam. Ale ogólnie bardzo lubie czytac ksiazki.

• 3 weeks later...

Lektury są najróżniejsze. W podstawówce czytałam prawie wszystko ;) Pierwszą nieprzeczytaną było coś Lema... W gimnazjum już gorzej, teraz praktycznie wszystko. A do najciekawszych mogłabym zaliczyć: "W pustyni i w puszczy", "Quo vadis", "Potop", "Lalkę", "Przedwiośnie", "Zbrodnię i karę". Na razie pamiętam tyle ;)

poodobał mi sie natomiast "Ten Obcy"

Ojej, jak mi ta książka się podobała :kiss: Aż przeczytałam drugą jej część (tak sama od siebie) już mniej ciekawa była, ale też ok . :)

Quo vadis

Ja przez to teraz przechodzę, muszę powiedzieć, że nawet mi się podoba :)

W podstawówce czytałam wszystkie, raz były super, a raz nudnawe. Najlepsza była włśnie "Ten obcy" .

Wśród lektur z gimnazjum bardzo podobała mi się książka "Kamienie na szaniec" ,według mnie taka wzruszająca :shy:

Następnie "May książe" ,na początku wydawała mi się ta książka taka bezsens, ale w trakcie omawiania wyszło co innego. (" Stajesz się odpowiedzialny za to co oswoiłeś")

Uważam ze dzięki czytaniu książek mozemy się dużo nauczyć i należy czytać lekturki no i nie tylko :)

Aż przeczytałam drugą jej część (tak sama od siebie) już mniej ciekawa była, ale też ok . :)

Też czytałam "Inna?" i podobała mi śie bardziej niż pierwsza część :D Podobała mi się tajemnicze uczucie Mariana do Danusi :kiss:

Uważam ze dzięki czytaniu książek mozemy się dużo nauczyć i należy czytać lekturki no i nie tylko :)

Popieram w 100% ;) :kiss:

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
Guest Amethyst
"Chłopi"

To jedna z naprawdę dobrze napisanych lektur. Najbardziej spodobał mi się opisany krajobraz Polski,wspaniały obraz wiejskiej społeczności,wyraziste postacie,dużo emocji ma w sobie ta książka.

"Chłopi"

To jedna z naprawdę dobrze napisanych lektur. Najbardziej spodobał mi się opisany krajobraz Polski,wspaniały obraz wiejskiej społeczności,wyraziste postacie,dużo emocji ma w sobie ta książka.

W całych chłopach podobał mi się jedynie obraz symboliczny siania ziarna przed śmiercią Boryny. Poza tym, podobnie jak w ,,Nad Niemnem", opisy przytłaczały treść.