Jump to content

Microsoft Office czy OpenOffice

Guest Anonymous

Recommended Posts

Guest Anonymous

Preferujecie niestabilny i płatny Office z Microsoftu, czy darmowy jego odpowiednik?

Osobiście używam tego drugiego. Jest stabilniejszy, wygodniejszy od swojego komercyjnego odpowiednika oraz jest darmowy. Dodatkowym atutem jest zgodność z formatami tego pierwszego, jak i własnymi. Niestety, taktyka Microsoftu polega na ograniczaniu zgodności z innymi systemami, czy też pakietami, takimi jak właśnie office.

• 3 weeks later...
  • 7 months later...

Porównanie typu Adobe Photoshop czy Gimp.

Jasne, że zawsze płatne programy będą lepsze.

W OpenOffice'sie nie znajdziesz wielu niezbędnych funkcji, które posiada MicrosoftOffice, jednak dla osób, które chcą mieć wszystko "legalne" i za "free" powinien OpenOffice wystarczyć.

Przeważnie używam Microsoft Office, ale mam w kompie na wszelki wypadek OpenOffice, już raz kiedyś z niego korzystałam, jak popsuł się M.Office. Myślę, że oba te programy się sprawdzają, jak chodzi o pisanie jakiegoś dokumentu, ale czasami OpenOffice za bardzo się nie nadaje do edycji dokumentów Microsoft Office- w każdym razie, ja miałam z tym problemy (np. numeracja stron źle była widoczna ).

• 2 months later...

Po zakupieniu nowego systemu, nie mam Microsoft Office, bo jest zbyt drogi :( i zamiast niego mam Open Office. Dodatkowo jeszcze mam w kompie pełne wersje: Microsoft Works i Ashampoo Office 2008 (dodane do różnych komputerowych gazet)- tak na wszelki wypadek.

Office od Microsoftu, jakoś się przyzwyczaiłam do niego. Mam cały pakiet OpenOffice, ale korzystałam z niego tylko wtedy gdy miałam starą wersję MO, z której jedynie Worda miałam zainstalowanego, a potrzebne mi były narzędzia do prezentacji. Jakoś specjalnie różnicy w funkcjonowaniu obu tych pakietów nie wiedziałam.

Jest stabilniejszy

MO nigdy mi nie padło tak samo z siebie, w żadnej z wersji jakie miałam, więc nie widzę, gdzie tu OpenOffice miałby być stabilniejszy.

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
  • 2 months later...
  • 8 months later...
  • 1 year later...
  • 2 months later...

Preferujecie niestabilny i płatny Office z Microsoftu, czy darmowy jego odpowiednik?

Osobiście używam tego drugiego. Jest stabilniejszy, wygodniejszy od swojego komercyjnego odpowiednika oraz jest darmowy. Dodatkowym atutem jest zgodność z formatami tego pierwszego, jak i własnymi. Niestety, taktyka Microsoftu polega na ograniczaniu zgodności z innymi systemami, czy też pakietami, takimi jak właśnie office.

Od lat używam obu pakietów i z własnych doświadczeń mogę powiedzieć, że MS Office góruje nad innymi w tej branży, co nie znaczy, że jego darmowe odpowiedniki nie są dobre, bo są tyle tylko, że niektóre zwłaszcza w starszych wersjach miały problemy ze stabilnością nowsze wersje  np: OpenOffice 4,1 tych problemów już nie mają  ponadto wydaje mi się, że MS Excel jest znacznie bardziej funkcjonalny, jeśli chodzi o ergonomie i przejrzystość interfejsu to już kwestia gustu.