Jump to content

Olej czy oliwa?

Myś

Recommended Posts

• 1 year later...
Gdzie w Europie wykazano najniższy wskaźnik zachorowań na choroby układu krążenia i choroby nowotworowe? Właśnie w państwach basenu Morza Śródziemnego. Bowiem stosowanie oliwy z oliwek w codziennej diecie zmniejsza ryzyko chorób serca, a organizm ma siłę do walki z wolnymi rodnikami. Wszystko to za sprawą zawartych w oliwie kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, kwasu linolowego i kwasu oleinowego, a te dwa ostatnie wchodzą przecież razem w skład grupy Omega - 03.

właśnie dlatego u mnie w domu głównie smażymy na oliwie.

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Zawsze mam w domu i oliwę i olej. ;) Sama chętniej sięgam po oliwę, choć nie do wszystkiego mi ona smakowo pasuje (w dużej mierze myślę, że to po prostu kwestia przyzwyczajenia - kiedyś wszystko smażyło się na oleju, czy do czegoś po prostu dodawało się olej, a oliwa jednak trochę odbiega w smaku od oleju), ale i w drugą stronę - są potrawy do których używam oliwy i nie wyobrażam sobie zastąpić jej olejem. ;) Z resztą rzadko jem smażone, przeważnie używam oliwy do sałatek.

• 9 months later...

Ja mam świra na punkcie oliwy. Uwielbiam ją za jej uniwersalność, kupuję buteleczkę, która służy mi jako olej do smażenia, do sałatek, olej na włosy i do "pastowania" butów. All in one :D

Także oliwa z oliwek to jeden z ważnych składników mojej diety - oliwę, pomidory i bazylię mogłabym dodawać do wszystkiego :P Uwielbiam jej zapach, smak, konsystencję, wszystko :) Ulubione śniadanie - pa amb tomàquet = bagietka przysmażona na suchej patelni, natarta świeżym pomidorkiem, polana oliwą z oliwek i posypana bazylią!

pancontomate.jpg?27f326

Obecnie używam mieszanki oliwy z oliwek, winogrona, palmy i czegoś jeszcze. Ma intensywny kolor i lubi zabarwiać potrawy ale jest smaczny i względnie zdrowy.

Wybierając takie rzeczy szukam dużych proporcji kwasów omega-3 w stosunku do omega-6, te drugie mają negatywny wpływ na zdrowie i potwierdza to wiele naukowych publikacji. Niestety ilości omega-6 w diecie przeciętnego człowieka w 'krajach zachodnich' ciągle wzrastają (brzmi znajomo?)

Pod tym względem najgorzej wypada masowo używany olej słonecznikowy, którego unikam jak ognia.

Warto wspomnieć że podgrzewanie jakiegokolwiek oleju to nienajlepszy pomysł, ale jedne są wtedy mniej szkodliwe od drugich. Do smażenia o wiele lepsze są tłuszcze zwierzęce (smalec, masło).

A lubisz oliwki ?

Lubię i często jem :)

Do smażenia o wiele lepsze są tłuszcze zwierzęce (smalec, masło).

Nie wiem dlaczego ale gdzieś słyszałam, że na maśle nie powinno się smażyć. A ja tak właśnie robię. Na oliwie z oliwek nie da się usmażyć słodkich rzeczy, dlatego do tego używam masła lub margaryny.

• 1 year later...

Oliwa swietnie sie sprawdza jako zaprawa do roznych surowek jednak co chodzi o smazenie tez swietnie sie sprawdza jednak bardziej polecana jest do krotkiej obrobki cieplnej np. podsmazenia cebuli, poniewaz nie ma ona zbyt duzej temperatury dymienia od 170- 210 stopni Celsjusza po przekroczeniu wytwarzaja sie zwiazki rakotworcze (zwiazki maillarda). Co chodzi o olej dobrze sprawdza sie do dlugiego  smazenia ( palmowy i kokosowy) poniewaz ma zdecydowanie wyzsza temp. dymienia niz oliwa. A tak ogolnie co chodzi o smazenie najlepsze jest maslo klarowane idealnie nadaje sie do smazenia w glebokim tluszczu. 

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 years later...