Myś 9 Posted November 7, 2011 Author Report Share Posted November 7, 2011 Olej roślinny, oliwy nie używam. Link to post
Disorder 332 Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Gdzie w Europie wykazano najniższy wskaźnik zachorowań na choroby układu krążenia i choroby nowotworowe? Właśnie w państwach basenu Morza Śródziemnego. Bowiem stosowanie oliwy z oliwek w codziennej diecie zmniejsza ryzyko chorób serca, a organizm ma siłę do walki z wolnymi rodnikami. Wszystko to za sprawą zawartych w oliwie kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, kwasu linolowego i kwasu oleinowego, a te dwa ostatnie wchodzą przecież razem w skład grupy Omega - 03. właśnie dlatego u mnie w domu głównie smażymy na oliwie. Link to post
Maurycy 225 Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Ostatnio dowiedziałem się ciekawych rzeczy o 'oliwie z oliwek': http://www.cracked.c...ing-you_p2.html (mniej więcej w połowie strony) Link to post
Mrs_Misery 220 Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 Oliwa, staram się sama też nie jeść większości z tego co smażone na oleju chociażby frytek w fast foodach. Link to post
trus 208 Posted March 23, 2013 Report Share Posted March 23, 2013 Oliwa zdrowsza, ale u mnie i tak zawsze kupują olej :P Tak czy siak staram się nie jeść smażonego tylko pieczone :P Link to post
malwa 2 Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Zależy co smażone - potrawy wymagające dużej temperatury i dłuższego smażenia smażę na oleju rzepakowym. Inne na oliwie. Link to post
Luvuu 380 Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 Zawsze mam w domu i oliwę i olej. ;) Sama chętniej sięgam po oliwę, choć nie do wszystkiego mi ona smakowo pasuje (w dużej mierze myślę, że to po prostu kwestia przyzwyczajenia - kiedyś wszystko smażyło się na oleju, czy do czegoś po prostu dodawało się olej, a oliwa jednak trochę odbiega w smaku od oleju), ale i w drugą stronę - są potrawy do których używam oliwy i nie wyobrażam sobie zastąpić jej olejem. ;) Z resztą rzadko jem smażone, przeważnie używam oliwy do sałatek. Link to post
Niebieska 224 Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 Ja słyszałam, że u nas najzdrowszy i najlepszy jest .... olej rzepakowy, a oliwa specjalnie nie wpływa na nasze zdrowie. Link to post
Fleurette 1 Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 ja wole oliwe z oliwek, bo mi bardziej smakuje i uwielbiam jej zapach. olej dla mnie jest jakis taki mdly Link to post
Fiamma 35 Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Ja mam świra na punkcie oliwy. Uwielbiam ją za jej uniwersalność, kupuję buteleczkę, która służy mi jako olej do smażenia, do sałatek, olej na włosy i do "pastowania" butów. All in one :D Także oliwa z oliwek to jeden z ważnych składników mojej diety - oliwę, pomidory i bazylię mogłabym dodawać do wszystkiego :P Uwielbiam jej zapach, smak, konsystencję, wszystko :) Ulubione śniadanie - pa amb tomàquet = bagietka przysmażona na suchej patelni, natarta świeżym pomidorkiem, polana oliwą z oliwek i posypana bazylią! Link to post
Invisible 1 Posted January 25, 2014 Report Share Posted January 25, 2014 Olej do smażenia , oliwa do sałatek i specyficznych dań. Uwielbiam jej zapach, smak, konsystencję, wszystko A lubisz oliwki ? Link to post
Maurycy 225 Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 Obecnie używam mieszanki oliwy z oliwek, winogrona, palmy i czegoś jeszcze. Ma intensywny kolor i lubi zabarwiać potrawy ale jest smaczny i względnie zdrowy. Wybierając takie rzeczy szukam dużych proporcji kwasów omega-3 w stosunku do omega-6, te drugie mają negatywny wpływ na zdrowie i potwierdza to wiele naukowych publikacji. Niestety ilości omega-6 w diecie przeciętnego człowieka w 'krajach zachodnich' ciągle wzrastają (brzmi znajomo?) Pod tym względem najgorzej wypada masowo używany olej słonecznikowy, którego unikam jak ognia. Warto wspomnieć że podgrzewanie jakiegokolwiek oleju to nienajlepszy pomysł, ale jedne są wtedy mniej szkodliwe od drugich. Do smażenia o wiele lepsze są tłuszcze zwierzęce (smalec, masło). Link to post
Fiamma 35 Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 A lubisz oliwki ? Lubię i często jem :) Do smażenia o wiele lepsze są tłuszcze zwierzęce (smalec, masło). Nie wiem dlaczego ale gdzieś słyszałam, że na maśle nie powinno się smażyć. A ja tak właśnie robię. Na oliwie z oliwek nie da się usmażyć słodkich rzeczy, dlatego do tego używam masła lub margaryny. Link to post
eternall 0 Posted January 29, 2014 Report Share Posted January 29, 2014 Jeśli chodzi o smażenie to lepszy jest olej, natomiast do sałatek warto dodawać oliwę z oliwek :) Link to post
uiyhjjjhhjuku 3 Posted May 24, 2015 Report Share Posted May 24, 2015 Oliwa swietnie sie sprawdza jako zaprawa do roznych surowek jednak co chodzi o smazenie tez swietnie sie sprawdza jednak bardziej polecana jest do krotkiej obrobki cieplnej np. podsmazenia cebuli, poniewaz nie ma ona zbyt duzej temperatury dymienia od 170- 210 stopni Celsjusza po przekroczeniu wytwarzaja sie zwiazki rakotworcze (zwiazki maillarda). Co chodzi o olej dobrze sprawdza sie do dlugiego smazenia ( palmowy i kokosowy) poniewaz ma zdecydowanie wyzsza temp. dymienia niz oliwa. A tak ogolnie co chodzi o smazenie najlepsze jest maslo klarowane idealnie nadaje sie do smazenia w glebokim tluszczu. Link to post
Marcinox 37 Posted June 5, 2015 Report Share Posted June 5, 2015 Raczej używam oliwy, olej rzadko kiedy ;) Link to post
Melisandre 0 Posted August 4, 2015 Report Share Posted August 4, 2015 oliwa na przemian ze smalcem. Link to post
Disorder 332 Posted March 3, 2019 Report Share Posted March 3, 2019 jak to wszystko się zmienia... smażę wyłącznie na oleju rzepakowym, a oliwę z oliwek dodaję do sałatek (wyłącznie na zimno). Link to post
Recommended Posts