Jump to content

Psycholog

Jeux

Recommended Posts

Guest Amethyst

Wydaje mi się, że wielu ludzi wciąż ma opory przed wizytami u psychologa, wstydzą się o tym mówić, że panują jakieś stereotypy, czy mity.

Myślę że wciąż wielu ludzi boi się, że ktoś przyprawi im łatkę wariata, bo chodzą do poradni...oczywiście nie słusznie

Co wy o tym myślicie? może macie jakieś doświadczenia potwierdzające tą tezę?

Doświadczeń żadnych takich nie mam, ale nawet w telewizji ciągle podtrzymują, że jeśli ktoś idzie do psychologa to od razu wariat itp.

Dlatego nie dziwie się, że społeczeństwo nie chce do tego specjalisty chodzić.

Ja osobiście, gdybym musiała, nie miałabym oporu przed pójściem do lekarza. ;)

Guest Amethyst
I nie można się z nich śmiać...

Nie można, to oczywiste.

Nie można myśleć takimi kategoriami. Po to jest psycholog, żeby ludzie mogli udac się do niego po pomoc.. To żaden wstyd;)

To, że pójdę do psychologa, będzie oznaczało, że jestem wariatką?

Jeśli dostałabym skierowanie do psychiatry to znaczyło by, że coś faktycznie jest ze mną nie w porządku. A do psychologa można pójść, aby poradzić się czegoś, liczyć na pomoc w rozwiązaniu jakiś problemów.

Jakbym musiała to bym poszła do psychologa, ale nie lubię nieznajomym opowiadać o swoich problemach i wolę je sama rozwiązywać.

• 2 months later...

To przekonanie, że "chodzisz do psychologa - jesteś wariatem", to głupota jakich mało, serio. Przecież każdy ma czasem potrzebę wygadania się komuś obcemu - od tego właśnie jest psycholog!

Byłam kilka razy u psychologa i bardzo mi to pomogło, kobieta była miła [psycholożka szkolna], myślę, że pójdę w razie potrzeby jeszcze nieraz.

Sama osobiście myślę o wykonywaniu w przyszłości tego zawodu, bo lubię pomagać ludziom.

czasami przydała by mi się rozmowa z psychologiem, na wyrzucenie z siebie emocji, przy nim mówimy raczej wszystko, przy kimś bliskim czasami krępujemy się czegoś powiedzieć.

uważam, że twierdzenie

"chodzisz do psychologa - jesteś wariatem",

jest kompletną oznaką debilizmu.

ludzie potrzebują rozmowy z innymi ludźmi !

• 3 months later...

emre, powiem Ci szczerze, ze to nie do końca wina mediów, ale samego człowieka. Kilka lat temu zmagałam się z depresją. Psycholog/psychiatra byli mi zdaniem wielu bliskich koniecznie potrzebni. U psychiatry byłam, żeby dostać receptę na leki. Czy myślisz,że udało sie komukolwiek namówić mnie na wizytę u psychologa? Nie. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: człowiek nie chce wewnętrzne przyznać się przed samym soba, że potrzebuje pomocy z zewnątrz, bo to równoznaczne z przyznaniem się do własnej słabosci czy nieumiejętności radzenia sobie z samym sobą. To smutne i denne, ale niestety tak to własnie było w moim przypadku. Wylizałam się z tego, ale dzis wiem, że wszystko mogło trwać krócej, dzięki pomocy specjalistów.

• 1 month later...

Nie zgadzam się z poglądem, że do psychologa chodzą sami wariaci, przecież to, że ktoś potrzebuje pomocy tego specjalisty, nie świadczy o jego normalności lub jej braku. Niektórzy sami sobie radzą ze swoimi problemami, inni potrzebują pomocy. Moja siostra Gosia, chciała mnie zabrać do psychologa, po mojej próbie samobójczej, uniknęłam tego spotkania i sama jakoś doszłam do siebie, dzięki rodzinie. Gdybym teraz miała jakiś problem, np. depresję, to poszłabym do psychologa, bo uważam, że to żaden wstyd. A po co samemu męczyć się z depresją? Ostatnio, jak starałam się o pracę, to zrobiłam jakiś test osobowościowy i potem szczerze porozmawiałam z pewną psycholożką, bardzo pomogła mi ta rozmowa. :)

Obecnie mam awersję do psychologów. Ostatnimi czasy (niezbyt udanymi) miałem pecha trafić na psychologów, którzy nie byli w stanie mi pomóc (mimo ich usilnych chęci). Dokładanie kolejnych godzin terapii, wymyślanie nowych sposobów analizy mojego problemu... To wszystko tylko dodatkowo mnie męczyło i pogłębiało moją frustrację. A pomyśleć, że jeszcze rok temu rozmowa z psychologiem była dla mnie niemal rozrywką. Szybko się nie zdecyduję na kolejną wizytę u specjalisty. Chyba, że u psychiatry.

• 1 year later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Psycholog i psychiatra to dobre rozwiązanie i nie powinniśmy się wstydzić do niego chodzić. Jeśli mamy jakieś problemy, z którymi nie potrafimy sobie pomóc to lepiej skorzystać z rady tej osoby, której zna się na tym niż czekać aż się samo rozwiąże i przy okazji niszczyć sobie życie.

• 2 weeks later...

Otóż właśnie wynika to z tego, że psychologów kojarzy się z wariatami. A to błąd. W wielu krajach ludzie chodzą systematycznie do psychologów i to jest całkiem normalne. Niektórzy potrzebują wygadać się komuś, kto ma profesjonalne podejście. Nie trzeba od razu patrzeć na siebie jak na kogoś niezrównoważonego psychicznie.

Lekarz jak lekarz. Jak dla mnie nie ma w tym nic wstydliwego. Każdy w pewnym sensie potrzebuje pomocy psychologa, bo nie ma ludzi, którzy nie mieliby żadnych problemów psychicznych. Tak to już z naszą psychiką jest. Ale z większością z nich da się poradzić sobie samemu.

Byłam raz, raczej formalnie, niż z własnej potrzeby psychicznej.

• 1 month later...

Łatkę wariata to akurat każda napotkana osoba może nam przypiąć, ale psycholog raczej wystrzega się schematów i jest od wysłuchania, a nie pouczania i oceniania.

W takim razie chyba nigdy nie byłaś u psychologa i piszesz za przeproszeniem pierdoły. W kraju jak i pewnie wszędzie wszystko dzieli się na "psychologów" i psychologów. Pierwsi chcą nam wmówić coś za wcześniejszą rozmową - bo muszą mieć punkt zaczepienia. Obrócą sprawę tak, że po czasie sam nie wiesz jak się nazywasz (chodzi tu o wizytę nie płatną prywatnie, chociaż i tego nie mogę jednoznacznie ocenić) czujesz się winny choć problem nie jest warty takiego wyolbrzymienia, czują swój prestiż żeby wgnieść Cię w ziemię. A psychiatrzy idą z nimi pod rękę. Druga grupa, psychologów z zamiłowania potrafią podnieść Cię a przy tym nie faszerować psychotropami, robią to profesjonalnie, delikatnie, nie wyburzając własnych wartości na pierwszej wizycie. Nie wyobrażacie sobie jakie rzeczy dzieją się tak naprawdę za murami szpitalnymi, gdzie głównym tyranem z którym musisz się zmierzyć jest psycholog lub psychiatra. Łatwo jest powiedzieć że psycholog jest naszym przyjacielem, bo chcemy żeby tak było.

W takim razie chyba nigdy nie byłaś u psychologa i piszesz za przeproszeniem pierdoły. W kraju jak i pewnie wszędzie wszystko dzieli się na "psychologów" i psychologów. Pierwsi chcą nam wmówić coś za wcześniejszą rozmową - bo muszą mieć punkt zaczepienia. Obrócą sprawę tak, że po czasie sam nie wiesz jak się nazywasz (chodzi tu o wizytę nie płatną prywatnie, chociaż i tego nie mogę jednoznacznie ocenić) czujesz się winny choć problem nie jest warty takiego wyolbrzymienia, czują swój prestiż żeby wgnieść Cię w ziemię. A psychiatrzy idą z nimi pod rękę. Druga grupa, psychologów z zamiłowania potrafią podnieść Cię a przy tym nie faszerować psychotropami, robią to profesjonalnie, delikatnie, nie wyburzając własnych wartości na pierwszej wizycie. Nie wyobrażacie sobie jakie rzeczy dzieją się tak naprawdę za murami szpitalnymi, gdzie głównym tyranem z którym musisz się zmierzyć jest psycholog lub psychiatra. Łatwo jest powiedzieć że psycholog jest naszym przyjacielem, bo chcemy żeby tak było.

Widzę, że masz tendencję do oceniania mnie pod kątem poglądów. Proszę bardzo, nie będę tego komentować. Szkoda, że pierdoły, miałam coś jeszcze do powiedzenia, ale to tak na marginesie. Tak się składa, że u psychologa byłam, więc się zapędziłaś i na tym ucinam dyskusje.

Widzę, że masz tendencję do oceniania mnie pod kątem poglądów. Proszę bardzo, nie będę tego komentować. Szkoda, że pierdoły, miałam coś jeszcze do powiedzenia, ale to tak na marginesie. Tak się składa, że u psychologa byłam, więc się zapędziłaś i na tym ucinam dyskusje.

Nie jesteś chyba jajkiem, którego nie można dotknąć gdyby tak było z każdym użytkownikiem - forum by nie istniało. Nie oceniłam Twoich poglądów bo nie widzę w którym momencie je zaznaczyłaś, widzę ogół. Więc nie ciskaj się tak kiedy ktoś odpowiada na twój post bo to nie na tym polega.

• 2 weeks later...
  • 5 months later...

W innych krajach wielu ludzi korzysta z porad psychologa, niektórzy mają nawet swojego terapeutę, z którym spotykają się regularnie. Nie rozumiem dlaczego u nas komuś, kto idzie do psychologa zarzuca się od razu problemy, choroby na tle psychicznym. Myślę, że powinniśmy nauczyć się rozgraniczać psychologa od psychiatry.

nigdy nie byłam, ale myślę, że nie bałabym się wizyty. rozmowa z kimś, kto ma dużą psychologiczną wiedzę byłaby dla mnie ciekawym doświadczeniem.

chętnie dowiedziałabym się czegoś o sobie po jednej rozmowie z taką osobą, która w ogóle mnie nie zna.

myślę, że powiedziałaby mi jakieś swoje pierwsze wrażenie na mój temat.

;)