Jump to content

PREZENTACJA MATURALNA

Lorczi

Recommended Posts

Mam pytanie a może raczej prośbę czy mógłby mi ktoś pomóc w doborze lektur do prezentacji maturalnej.

A temat mam taki:

Obraz zakochanego mężczyzny w literaturze na przełomie różnych epok.

A nadawała by się książka Mistrz i Małgorzata??

Z góry dziękuje za pomoc.:))

• 1 year later...
  • 1 month later...
  • 3 months later...

Do tego tematu w zasadzie pasują wszystkie romantyczne książki, albo nawet można rzec wszystkie książki, które omawiamy na przełomie wieków, gdyż w prawie każdej zawarte jest coś o miłości mężczyzny do kobiety.

Już Wszystko mam, ale praca moja wynosi 4,5 strony. Muszę ją skrócić do ok.2,5:)

2,5 to za mało, by mówić o tym 15 minut. Myślę, że 3,5 będzie wystarczające. A jeśli mówisz dość szybko to i całe 4 być może. Sama miałam 3,5 strony i mówiłam nieco ponad 10minut, tak więc zależy od tego jak szybko będziesz mówiła.

Wybrałaś sobie dość obszerny temat, ale myślę, że wystarczy nie powielać pewnych wątków z książek, by prezentację skrócić, bo w większości powojennych książek, pewne kwestie były dość często powielane.

Ja sama miałam temat "Początek i koniec - omów różne wizje początku w końca świata w literaturze i kulturze", było 20 na 20 ; )

gratuluje :)

ja się strasznie boje... że się zatnę w trakcie i nie będę mogła wydusić z siebie słowa :/

Najlepiej jest wejść na totalnym spontanie, uśmiechnąć się i po prostu znaleźć sobie jakiś punkt przed sobą, aby móc w niego wbić wzrok i mówić i mówić i mówić. Nikt Ci nie przerywa, a jak się zatniesz także nic Ci nie zrobią. To nie jest takie straszne, tak więc bez obaw.

Jedyne co mogę dodać od siebie, to to, żebyś nie starała się mówić także do komisji, gdyż i to oceniają. A co do pytań, naucz się przede wszystkim czym są łagry, w jakich innych utworach była jeszcze o nich mowa i co sama myślisz o tym wszystkim i z czego korzystałaś, i która z powieści najbardziej Ci się podobała i dlaczego.

Dzięki za wskazówki, na pewno z nich skorzystam.. :)

Och i zapomniałabym! Jeśli użyłam w swej prezentacji jakiegoś hasła, którego nie rozumiesz, bądź, które wymaga regułki - naucz się jej. Często o to pytają ; ) I powodzenia!

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.