Koleszko 204 Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 Ras Luta (właśc. Adam Tersa, ur. w 1982 r. w Kartuzach) – wokalista tworzący głównie modern roots, reggae, dancehall oraz odrobinę R'n'B i hip-hopu.Muzyką zainteresował go tata, kiedy to Adam miał tylko 4 lata. Po czasach punkowo-noise’owego buntu przyszedł czas na opamiętanie i natchnienie, które odnalazł w Rastafari. Zaczynał w 2004 roku od współpracy z lokalnymi zespołami Reggae i soundsystemami w Toruniu. Ras Luta później często występujący z Dreadsquadem od października 2005 roku współtworzy sound system EastWest Rockers, z którym to wydał dwie płyty. Pierwsza pt. Ciężkie Czasy wyszła 18 grudnia 2006 roku w wytwórni Karrot Kommando. Druga pt. Jedyna broń ukazała się 20 grudnia 2008 roku w wytwórni Prosto, została nagrana w studiu Contrabanda. Ras Luta współpracował z wieloma wykonawcami sceny reggae, a także hip-hop - m.in. z: Hemp Gru, Maleo Reggae Rockers, Sidney Polakiem, Habakukiem, Juniorem Stressem, Mariką, Natural Dread Killaz, GrubSonem, Mrozu, Raca Stona DJ IKE, Fokusem, Rahimem.Występował na niemal wszystkich największych cyklicznych imprezach i festiwalach organizowanych w Polsce ( Heineken Open Air, Coke Live, Ostróda Reggae, Bielawa Reggae, One Love). 7 listopada 2009 roku nakładem wytwórni PROSTO została wydana pierwsza solowa płyta Luty pt. Jeśli słyszysz. Za produkcję nagrań i miks tej płyty odpowiada Pionear – Niemiec znany u nas z produkcji składanki Polski ogień. Riddimy pochodzą od House of Riddim, EMZK, Dubby Conquerors, Lockdown Productions, Mista Pita & Radical Irie oraz Justin “JusBus” Nation. [1]. Gościnnie w nagraniach wzięli udział: Hemp Gru, Mrozu, Blasku, Fokus i Rahim. Organizacją koncertów i publicznych występów Ras Luty zajmuje się impresariat agencji wydawniczo-koncertowej Karrot Kommando ze Zdzieszowic. wikipedia.pl Co o nim sądzicie?? Ja osobiście bardzo lubię jego kawałki :) Spora dawka przekazu, która jeśli się je właściwie odczyta, może nam pomóc w pozytywnym zrozumieniu świata ;) Zawsze gdy go słucham, wprawiam się w błogostan XP Link to post
Disorder 332 Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 co za głos *.* nie znam dużo utworów, ale to, co słyszałam mi się podobało. Link to post
Anonimka. 171 Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Parę piosenek wpadło mi w ucho. Ogólnie fajne. Link to post
rebellious angel 80 Posted January 12, 2013 Report Share Posted January 12, 2013 Może fanką jego nie jestem, ale lubię gościa. Kilka kawałków, które znam są świetne. Link to post
trus 208 Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 Magiczny głos, bardzo lubię go w projektach z EWR jak i w solowych :P Link to post
Recommended Posts