Jump to content

Przeglądarka Mozilla Firefox

T85

Recommended Posts

Guest Anonymous

Mozilla Firefox – przeglądarka internetowa oparta na silniku Gecko, stworzona i rozwijana przez Fundację Mozilla/Korporację Mozilla oraz wolontariuszy. Obecnie jest ona drugą w rankingu najpopularniejszych przeglądarek na świecie pod względem liczby użytkowników[2].

Początkowo nazywała się Phoenix, potem Mozilla Firebird i Firebird; obecną nazwę nosi od 9 lutego 2004. Preferowanym przez twórców skrótem nazwy jest "Fx" lub "fx"[3][4], jednak na świecie często używany jest skrót "FF".

Firefox jest jedną z najczęściej używanych aplikacji na licencji MPL (Mozilla Public License), o jego popularności świadczy 100 milionów pobrań w ciągu niecałego roku od daty premiery wersji 1.0 [5]. Wg badań firmy Net Applications, w sierpniu 2007 Firefox był używany przez 14,56% internautów, z czego 14,05% stanowiły wersje 1.5 i nowsze. [6]

Ostatecznie, angielska wersja Firefoksa 1 ukazała się 9 listopada 2004. Kolejnie, ostateczne wydanie Firefoksa 2 (2.0.020) ukazało się 18 grudnia 2008.

Co o tej Przeglądarce Sądzicie ?

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 3 months later...
  • 8 months later...

Mozilla Firefox to moja ulubiona przeglądarka, ma dużo wtyczek, zwiększających funkcjonalność i bezpieczeństwo. Niestety ostatnio Firefox mi się wiesza i zawiesza system. :( Dlatego teraz testuję sporo innych przeglądarek, ale uważam że Firefox jest najlepszy.

Ze względu iż jestem webmasterem to używam 6 podstawowych przeglądarek. Co do FF to mogę powiedzieć ze jest najmniej problematyczna pod względem kompatybilności z technikami webmasterskimi. Na co dzień jednak używam Opery.

• 3 months later...
  • 2 weeks later...