Jump to content

Kolęda

Guest Amethyst

Recommended Posts

Guest Anonymous
Lubicie, jak ksiądz przychodzi do domu,pyta Was czasami o różne sprawy, ocenia zeszyt z religi?
Co roku przypadkowo mnie nie ma w domu a zeszyt jak zawsze Ksiądz w szkole do sprawdzenia wziął ^^ A ksiądz mnie wkurza z tym że przyjeżdża Sobie Toyotom na kolędę a kościuł ma dwa kroku od naszych bloków =/

PS. Ta toyota to jego własność =/ I nikt mi nie powie że pieniądze z tacy idą na odnowe kościoła =/ Dodam że w kościele nic nie remontują ... :o

A mi to lotto bo zazwtczaj mnie nie ma :P Chociaż ostatnio wyjątkowo mnie zastał w domu. Sprawdza zeszyt ,ale jak to napisała Pogodynka ostatnie strony :P Zawsze lepiej mu się gada jak na samym początku da mu się kaskę :P

Taca jest dzielona na 3 części: jedna trzecia idzie do Kurii, jedna trzecia to pensja księdza (coś musi jeść, nie?) i jedna trzecia idzie na potrzeby wspólnoty.

Dokładnnie, u mnie też prawie ksiądz nic nie robi, kościół jest w sumie nie stary, ale jakieś remonty by się przydały, ale skąd wziąść jak ludzie naprawdę dają mało kasy na ofiarę czy jakieś składki ( jeśli w ogóle dają) ,a wcale parafiane nie są biedni.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 4 months later...

Moi rodzicie nie wpuszczają proboszcz, ja też go nie trawię i lepiej dla niego, że nie przestąpi progu Naszego domu.

Jest jeden fantastyczny ksiądz, z Nim naprawdę można pogadać na luzie.

I nie czepia się jak inni, nie daje rad jak dziecko wychować o.O

Ogólnie to nie lubię kolędy- na szczęście ostatnimi czasy nigdy mnie w domu nie było.

U mnie to tak najmniej się daje 50 zł.

Czyli podobnie jak u mnie.

Ale organista 4lata temu przeszedł sama siebie. Wiecie, że kretyn też chodził po kolędzie?

Wszedł z ministrantami- moja mama zawsze daje im jakąś kasę [;

A ten bezczelnie stoi i się swojego domaga. Padłam -.-'

Oczywiście nic nie dostał.

• 7 months later...

Nie wpuszczamy do domu, obecnego księdza, chodzącego po kolędzie, bo nie dał ostatniego namaszczenia mojemu umierającemu Ojcu. Potem, jak ludzie oburzeni gadali, to namaścił mojego Ojca, ale od tego czasu jest u nas niemiłym gościem. Wpuszczamy organistę, chodzącego z opłatkiem, jest w porządku.

Jak się wyprowadzimy, to może wpuścimy nowego księdza do domu, jak też będzie nie w porządku, to będzie persona non grata.

• 4 months later...

U nas to już tradycja ksiądz w czasie kolędy.

Jakoś nie przepadam za tym.

W tym roku zapytał mnie kiedy ma kościół stroić na ślub. Zdziwiłby się gdyby wiedział dokładnie kiedy:D

A tak zawsze przychodzi i komentuje przeprowadzony remont, dalszą pracę rodziców, każdą szkołę... Na głowę można dostać.

Ale jak już trzeba to trzeba.

Czasami są księża, z którymi można na prawdę ciekawie porozmawiać, tylko że już niestety nie w naszej parafii.