Guest Amethyst Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 O to moje ulubione: Miłość - iluzja skrzydeł, a rzeczywistość ła Link to post
rebellious angel 80 Posted April 25, 2009 Report Share Posted April 25, 2009 :) Jeśli potrafisz iść przez życie bez zaznawania bólu, to prawdopodobnie jeszcze się nie urodziłeś. (Neil Simon) Czasem trzeba zamilknąć, żeby zostać wysłuchanym. To człowiek człowiekowi najbardziej potrzebny jest do szczęścia. ( P. Holbach ) Człowiek jest wielki, nie przez to,co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi! Kropla miłości znaczy więcej niż ocean rozumu. (Blaise Pascal) Miłość jest pragnieniem, by komuś coś dawać - - a nie otrzymywać. Łatwiej zakochać się, nie kochając, niż odkochać, kiedy się kocha. Jesli to nie miłość? - cóż jest co ja czuje? Jeśli miłość? - Co to takiego? Jeśli dobra? Skąd skutku nabywa tak złego. Jeśli zła? Czemu sobie męke tak smakuje? Jeśli z mej woli płonę Czemu płaczę? Jeśli wbrew woli Cóż pomoże lament To tyle chyba narazie. Link to post
Mglista 1 Posted August 26, 2009 Report Share Posted August 26, 2009 Możesz być sam, lecz nie wolno ci być samotnym. Samotność nie może być śmiertelną raną w twoim sercu. Tylko ty możesz coś zmienić. Musisz swoją miłością budować pomosty ku innym. Pomosty miłości potrzebują dużo cierpliwości, ale to się opłaca. Na nich bowiem leży szczęście twoje. Nie ma ważniejszego zadanie na świecie, jak bycie miłym i pełnym uroku. Krzewić radość dokoła siebie, promieniować szczęściem wokół, rozlewać jasność na ciemnych drogach życia... Czyż nie jest to wyświadczaniem innym największej przysługi? (Victor Hugo) Chcę zajść, jak daleko mnie nogi poniosą Chcę dotrzeć do radości, która jest we mnie Pozbyć się barier, które mnie ograniczają I poczuć, jak mój duch i umysł rosną; Chcę żyć, istnieć i "być" I odbierać prawdy, które są we mnie. Jest czas rodzenia i czas umierania czas sadzenia i czas wycinania tego co sądzone; czas rozrzucania kamieni i czas zbierania kamieni; czas... Nie żałujmy tego co stracone żałujmy tego co możemy jeszcze stracić (S. Wróblewski) Bardziej szczęśliwi są ci, którzy miłość zdobywać muszą niż ci, którzy otrzymali ją za nic. (Patricia M.ST. John) Kochaj czynem, a nie słowem Tylko łzy nadają miłości wartość, barwę czerwieni... Na to dane mi są oczy bym zauważył innych uszy, bym ich słyszał, nogi, bym do nich spieszył, ręce, bym ich podtrzymywał, serce, bym ich kochał. Zgaś moje oczy: ja Cię widzieć mogę, Zamknij mi uszy, a ja Cię usłyszę Nawet bez nóg znajdę do Ciebie drogę...! Ramiona odrąb mi, a ja Cię obejmę sercem mym, które będzie mym ramieniem. (R. M. Rilke) Można znaleźć wielkie szczęście w dawaniu. Lecz nieustanne dawanie może wyczerpać serce i umysł. Naucz się brać choć trochę - choćby chwilę w ogrodzie, w galerii, w kawiarni. Doceń to. Pozwól, aby ptaki i żaby, dzieła sztuki, muzyka i książki, a także nie wymagający przyjaciele przywracali Ci siły. Ludzie potrzebują ciągłego odnawiania się. (Pam Brown) Wołaj, aż ktoś usłyszy wołaj na przekór ciszy wołaj w świat skuty mrokiem aż się otworzą źrenice okien. Wołaj, zaufaj sobie wołaj, aż ktoś odpowie wołaj do śpiących ludzi aż między nimi człowieka zbudzisz. Kiedy nikogo nie będzie i pomyślisz, że nikomu nie zależy. Kiedy cały świat opowie się przeciwko Tobie i poczujesz się osamotniony. Ja będę obok Kiedy ten na kim najbardziej Ci zależy, nie będzie dbał o Ciebie. Kiedy ten, komu dasz swoje serce, rzuci Ci je w twarz. Ja będę obok Kiedy osoba, której zaufałeś zdradzi Cię. Kiedy ten, z którym dzielisz wszystkie myśli i tajemnice, nie będzie pamiętał nawet o Twoich urodzinach. Ja będę obok Kiedy wszystko, czego będziesz potrzebował, to ktoś, kto Cię wysłucha. Kiedy wszystko, czego będziesz potrzebował, to ktoś, kto otrze Twoje łzy. Ja będę obok Kiedy Twoje serce będzie tak bolało, że nie będziesz mógł nawet oddychać. Kiedy będziesz chciał już tylko położyć się i umrzeć. Ja będę obok Kiedy zaczniesz płakać słysząc smutną piosenkę. Kiedy łzy nie będą chciały przestać płynąć. Ja będę obok Więc widzisz, będę obok aż do końca. To jest obietnica, którą mogę Ci dać. Jeśli kiedykolwiek będziesz mnie potrzebował, po prostu daj mi znak i znajdę się obok. Nie można być przyjacielem dla kogokolwiek, nie będąc przyjacielem dla siebie. (Eleanor Roosevelt) semidiablo333 1 Link to post
Guest Ynka Posted March 7, 2010 Report Share Posted March 7, 2010 Miłość jest jak narkotyk. Na początku odczuwasz euforię, poddajesz się całkowicie nowemu uczuciu. A następnego dnia chcesz więcej. I choć jeszcze nie wpadłeś w nałóg, to jednak poczułeś już jej smak i wierzysz, że będziesz mógł nad nią panować. Myślisz o ukochanej osobie przez dwie minuty, a zapominasz o niej na trzy godziny. Ale z wolna przyzwyczajasz się do niej i stajesz się całkowicie zależny. Wtedy myślisz o niej trzy godziny, a zapominasz na dwie minuty. Gdy nie ma jej w pobliżu - czujesz to samo co narkomani, kiedy nie mogą zdobyć narkotyku. Oni kradną i poniżają się, by za wszelką cenę dostać to, czego tak bardzo im brak. A Ty jesteś gotów na wszystko, by zdobyć miłość. — Paulo Coelho Link to post
kissmyass 12 Posted July 10, 2010 Report Share Posted July 10, 2010 Mi się podobają: Nie jestem doskonały, ale doskonale sobie z tym radzę. "Dzisiejsze nieśmiałe dziecko, to to, z którego wczoraj się śmialiśmy. Dzisiejsze okrutne dziecko, to to, które wczoraj biliśmy. Dzisiejsze dziecko, które oszukuje, to to, w które wczoraj nie wierzyliśmy. Dzisiejsze zbuntowane dziecko, to to, nad którym się wczoraj znęcaliśmy. Dzisiejsze zakochane dziecko, to to, które wczoraj pieściliśmy. Dzisiejsze roztropne dziecko, to to, któremu wczoraj dodawaliśmy otuchy. Dzisiejsze serdeczne dziecko, to to, któremu wczoraj okazaywaliśmy miłość. Dzisiejsze mądre dziecko, to to, które wczoraj wychowaliśmy. Dzisiejsze wyrozumiałe dziecko, to to, któremu wczoraj przebaczyliśmy. Dzisiejszy człowiek, który żyje miłością i pięknem, to dziecko, które wczoraj żyło radością" Lulaj, mój koteczku, na wysokim drzewie, Drzewem wiatr kołysze, koteczka kolebie. A jak gałąź pęknie - wtedy będzie pięknie - Zwali się kołyska, koteczek i wszystko (...)starzy jesteśmy wtedy, kiedy większość ludzi wolałaby, żebyśmy już nie żyli(...) Będziemy – jacy zechcemy Byle wiedzieć nam – czego chcieć, Lecz – nie wiemy – czego nie wiemy, Więc nie mamy – co chcemy mieć. Mogliśmy, czego nie wolno, Co wolno – nie chcemy móc. Wolimy niewolę niż wolność, W której nie ma o co łbem tłuc. Więc będziemy – jacyśmy byli, Więc jesteśmy – a jakby nas brak W tej krótkiej danej nam chwili, Której jutro nie będzie i tak... I na tej z wielu dróg Po co ci para nóg I tak dotrzesz na pewno do końca Nie potrzebny ci wzrok Żeby wyczuć swój krok I nie musisz wciąż radzić się słońca Ja bardziej niż wy jeszcze krztuszę się i duszę! Ja częściej niż wy jeszcze żyć nie chcę, a muszę! Jeśli kochasz swoją budę, To pokochaj łańcuch swój! Śmierdzi gnojem twój ogródek? – Przecież to twój własny gnój! Każdy z was jest łodzią, w której Może się z potopem mierzyć Cało wyjść z burzowej chmury Musi tylko w to uwierzyć Link to post
Kubis1993 0 Posted November 4, 2010 Author Report Share Posted November 4, 2010 Fajne wiersze ;P Link to post
Jacqueline 20 Posted April 14, 2012 Report Share Posted April 14, 2012 Uwielbiam co rusz trafić na jakieś fajne, kąśliwe aforyzmy. Te, wg mnie najlepsze zdobią drzwi mojej szafy. Każdyz nich jest w jakiś sposób związany z moim życiem. Od tych najbanalniejszych - 'zakazany owoc smakuje najlpiej', po ' w życiu bowiem istnieją rzeczy o które warto walczyć do końca' i 'śmierć jest minimum wszystkiego'. Link to post
margot1616 73 Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 "Gdybym władał językami ludzi i aniołów a miłości bym nie znam, byłbym jak miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący" "Kochaj tak, jakby Cię nigdy nikt nie zranił, a tańcz tak, jakby nikt nie patrzył. Śmiej się tak, jak tylko dzieci śmieją się. Żyj tak jakby tu było niebo." " Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać" " Zgodnie z zasadami aerodynamiki trzmiel nie powinien latać, ale trzmiel o tym nie wie, więc i tak lata" sekundka 1 Link to post
semidiablo333 8 Posted September 8, 2012 Report Share Posted September 8, 2012 "Wszedł zażywny dżentelmen z krzaczastym siwym wąsem i gazetą w ręku (...). - Co się dzieje? - zapytał surowo. - Do tego już dochodzi, że człowiek nie może spokojnie przeczytać "Timesa". - O papa - zawołała Tossie. - Mama zemdlała. - Zemdlała? - powtórzył dżentelmen podchodząc bliżej. - Po co?" (Connie Willis, Nie licząc psa) Link to post
Olus 12 Posted March 24, 2019 Report Share Posted March 24, 2019 Amor vincit omnia Audi multa, dic pauca! Aures multorum veritati clausae sunt Link to post
Olus 12 Posted April 2, 2019 Report Share Posted April 2, 2019 Napoleon Bonaparte Piękna kobieta podoba się oczom, dobra kobieta – sercu. Pierwsza jest klejnotem, druga – skarbem. Link to post
Recommended Posts