Jump to content

Po co się uczyć?

callador

Recommended Posts

Guest Amethyst
Po co chodzisz do szkoły?

Po to ,żeby w przyszłości podjąć jakąś prace. Przecież bez wykształcenia nie dostaniemy jej .Poza tym szkolne lata to czasami najlepszy okres w życiu czlowieka.

Guest Amethyst

Ja wspominam dobrze tylko czasy liceum . Podstawówka była dla mnie męczarnią ( miałam beznadziejną klasę):(

Wiem ,że do czasów popodstawówce zawsze wrócę pamięcią :P :P

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Polska rzeczywistość jest taka, że ludzie, którzy czasem nie ukończyli nawet szkoły średniej, zarabiają nieraz więcej od tych po studiach, więc ten argument jest raczej marny. Co innego, jeżeli chcemy kształcić się w określonym zawodzie dla nas samych - wtedy to ma sens.

Dla mnie szkoła nie jest po to, żeby się nauczyć na określony kierunek.

W podstawówce albo Gimnazjum nauczę się na mój upragniony cel? Możliwe, ale nie sądzę.

Do szkoły chodzę po to, żeby poznawać świat przyrody, żeby nauczyć się poprawnie wyrażać... Mogę się uczyć, ale nie muszę. Poznaję tam nowych przyjaciół, z którymi możliwe, że dłuuugo nie stracę kontaktu, często też, doświadczamy w szkole miłosnych uniesień. :)

• 3 months later...
Guest Anonymous

Dwa pytania postawilas: po co sie uczyc? po co chodzic do szkoly? Moim zdaniem nie maja jednych i tych samych odpowiedzi. Uczy sie czlowiek, aby duzo wiedziec i nauczyc sie, jak zdobyta wiedze wykorzystac, bo to, ze cos umiem, nie znaczy ze osiagne sukces. Do szkoly chodzimy po to, aby nauczyc sie zyc w spolecznosci, uczymy sie jednosci z klasa, zbiorowej odpowiedzialnosci, demokracji, et cetera.

• 1 month later...
. Po co chodzisz do szkoły?
Śmieszą mnie ludzie którzy mówią chodzę do szkoły by być mądrzejszym kończą jakąś tam szkołę (pomijam sp i pg bo to chyba podstawy) i uważają się za inteligentnych.

Szkoła nie ma aż tak dużo do inteligencji. Prawda jest taka ,że wielu z nas i to nie jest śmieszne lecz normalne uczy się na siłę , uczy bo musi a nie chce i uczy by coś w życiu osiągnąć . Niestety gdyby w szkole było obowiązkowe na zaliczenie ułożenie klocków z kupy to większość by to zrobiła bo przecież nie ważne co i po co ważne żeby zaliczyć , żeby mieć maturę, zawód cokolwiek = dobrą pracę.

I ja nie będę ukrywać ,że duża część przedmiotów której się uczę w ogóle mnie nie interesuje i nawet jeżeli się jej nauczę to NIE BĘDĘ inteligenta.

A dlaczego ?

inteligenty człowiek nie musi w ogóle kończyć szkoły.

Inteligencja to umiejętność radzenia sobie z problemami a nie wykuciem teorii na pamięć i napisaniu jej na 5 .

Także jak wielu z Was być może nie każdy się przyzna ,ale chodzę do szkoły dla przyszłości a gdybym mogła to logiczne żebym ją olała . Bo jeżeli pracujesz na bardzo wszystkim stanowisku to przecież to się będzie liczyć a nie to ile szkól i jakich skończyłeś. Sytuacja odwrotna skończ milion studiów ,ale zostań sprzątaczką - jesteś jedną z niższych klas społecznych.

Polska rzeczywistość jest taka, że ludzie, którzy czasem nie ukończyli nawet szkoły średniej, zarabiają nieraz więcej od tych po studiach, więc ten argument jest raczej marny. Co innego, jeżeli chcemy kształcić się w określonym zawodzie dla nas samych - wtedy to ma sens.

Jesteś studentką. Co myślisz o stereotypie wedle którego ludzie, uważający, że będąc po studiach, myślą, że będą nadzianymi prawnikami, z wyjebaną furą i za***istym, estetycznie wyremontowanym domem?

Szkoła ? Hymm w zasadzie to uczymy się po to aby dowiedzieć się nowych wiadomości , które powinniśmy sobie przyswoić :P:P

Prostym przykładem jest lekcja PO - Przyspobobienie obronne .

Zapewne każdy miał bądź nadal ma taki przedmiot, moim zdaniem każdemu człowiekowi przydadzą się wiadomości z zakresu udzielania 1 pomocy przed medycznej, jak reagować na sygnały alarmowe i wiele wiele ciekawych innych rzeczy :P .

Tak naprawdę szkołę uważam za zbędną i nie. Wszystko to ze względu na to iż człowiek sam będzie wiedział co tak naprawdę chce się dowiedzieć i nauczyć a nie wpajać coś na siłe co i tak będzie nam zbędne ...

Lekcje Religi po co to komu ? Każdy uczeń który ma ochote się pomodlić pójdzie do kościoła :P

• 2 years later...

Dobre pytanie!

Skoro w dzisiejszych czasach po szkole i tak nie znajdziemy żadnej pracy.

Kontakty! Kontakty! - nic więcej = praca - wykształcenie podst. :D

A wracając do tematu; chyba po to by zabić nudę, by poznać fajnych ludzi, dowiedzieć się czegoś nowego, rozwijać swoje zainteresowania..

Chodzę do szkoły dla siebie, żeby się czegoś nauczyć i aby dostać się na dobre studia, a potem mieć taką prace, żeby otrzymywać zadawalające zarobki.

Np. języka angielskiego chcę się uczyć, bo bardzo mi się podoba i mam zamiar wyjechać np. do Londynu lub Nowego Jorku w przyszłości, ale potem zapewne wróce do Polski - takie tam moje plany.