T85 95 Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 Święto Zmarłych jest to dobry moment na refleksje, także nad własnym życiem , nad przeszłością, teraźniejszością i przyszłością. Jest to okazja do wspomnień, do dzielenia się troskami, kłopotami i radością. Co w waszych głowach dzieje się tego dnia?? Myślicie o tych którzy odeszli i wspominacie ich oraz to jakimi ludźmi byli?? Może zastanawiacie się czy gdzieś tam na Was czekają?? A może odwiedzacie zwyczajnie nagrobki i po powrocie do domu żyjecie jak co dzień bez żadnych wspomnień? A może coś wam się w ten dzień nie podoba się na cmentarzach ??. Więc jednym słowem proponuje rozmowę małą na ten temat :) Link to post
Frodeck 4 Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 W święto zmarłych zazwyczaj mam taki dziwny nastrój związany z rozmyślaniami o życiu i śmierci. Uświadamiam sobie że wszystkim co po mnie zostanie będzie niszczejący nagrobek, który też kiedyś odejdzie w niepamięć. Lubię chodzić na cmentarz wieczorem, kiedy słońce już zachodzi bo cały cmentarz rozświetlony zniczami wygląda pięknie. Link to post
endorfina. 7 Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 Nie lubię wtedy być na cmentarzu, bo jest dużo ludzi wystrojonych na pokaz i coś w stylu walki kto postawi lepszy znicz i wiązankę i kij wie co jeszcze. Co roku jeżdżę do Ścinawy, bo tam mam bliskich na cmentarzu. Dopiero w tym roku mam osobę na swoim legnickim cmentarzu, dlatego pójdę wieczorem. I to właśnie o tej osobie, moim koledze, dzisiaj myślałam. Link to post
PLANETA 0 Posted November 4, 2011 Report Share Posted November 4, 2011 Nie lubie tego święta wręcz nienawidzę , ponieważ to 1 święta bez mej mamy i tym bardziej to boli , ale cóż taka kolej rzeczy. :] Link to post
Myś 9 Posted November 4, 2011 Author Report Share Posted November 4, 2011 Zawsze w to święto ogarnia mnie smutek jak odwiedzam groby zmarłych bliskich..ale ładnie wyglądają wieczorem oświetlone. Link to post
Jacqueline 20 Posted May 10, 2012 Report Share Posted May 10, 2012 Nie przeżywam tego od strony duchowej. Dla mnie to dzień, w którym mogę spotkać się z rodziną, której dawno nie widziałam i wieczorem lubię widok oświetlonych cmentarzy. Kolorowe znicze to jest to :oczami: Link to post
Recommended Posts