Jump to content

1 listopada

Myś

Recommended Posts

Święto Zmarłych jest to dobry moment na refleksje, także nad własnym życiem , nad przeszłością, teraźniejszością i przyszłością. Jest to okazja do wspomnień, do dzielenia się troskami, kłopotami i radością.

Co w waszych głowach dzieje się tego dnia?? Myślicie o tych którzy odeszli i wspominacie ich oraz to jakimi ludźmi byli?? Może zastanawiacie się czy gdzieś tam na Was czekają?? A może odwiedzacie zwyczajnie nagrobki i po powrocie do domu żyjecie jak co dzień bez żadnych wspomnień? A może coś wam się w ten dzień nie podoba się na cmentarzach ??. Więc jednym słowem proponuje rozmowę małą na ten temat :)

W święto zmarłych zazwyczaj mam taki dziwny nastrój związany z rozmyślaniami o życiu i śmierci. Uświadamiam sobie że wszystkim co po mnie zostanie będzie niszczejący nagrobek, który też kiedyś odejdzie w niepamięć. Lubię chodzić na cmentarz wieczorem, kiedy słońce już zachodzi bo cały cmentarz rozświetlony zniczami wygląda pięknie.

Nie lubię wtedy być na cmentarzu, bo jest dużo ludzi wystrojonych na pokaz i coś w stylu walki kto postawi lepszy znicz i wiązankę i kij wie co jeszcze.

Co roku jeżdżę do Ścinawy, bo tam mam bliskich na cmentarzu.

Dopiero w tym roku mam osobę na swoim legnickim cmentarzu, dlatego pójdę wieczorem.

I to właśnie o tej osobie, moim koledze, dzisiaj myślałam.

• 6 months later...