Jump to content

Łzy

Alina

Recommended Posts

Guest Anonymous

lzy.jpg

Łzy – polski zespół muzyczny grający pop-rock, założony w 1996 w Pszowie. Muzycy pochodzą z miejscowości w powiecie wodzisławskim i powiecie raciborskim. Do największych przebojów tego zespołu należą Agnieszka, Oczy szeroko zamknięte, Gdybyś był oraz Narcyz. Początkowo Adam Konkol występował w kapeli Rave, w której grał na perkusji, a następnie wraz z Arkiem Dzierżawą w The Pilators. Pierwszy raz oficjalnie wystąpili na Pszowskich Odlotach. Grupa nieoficjalnie powstała w 1992. Tytuł pierwszej kasety: Przeciw Przemocy. Na początku grupa Łzy trenowała swoje umiejętności w domku parafialnym w Pszowie. Pierwsza płyta ukazała się w 1998 i nosiła tytuł Słońce.

Zespół zagrał już ponad 250 koncertów. Do osiągnięć Łez można zaliczyć: I miejsce na przeglądzie w Opatowie, Grand Prix w Rybniku, występ w konkursie premier w Opolu w 2002 roku z piosenką Jestem Jaka Jestem, nagroda publiczności w konkursie premier w Opolu w 2003 roku z piosenką Oczy szeroko zamknięte, występ w konkursie premier w Opolu w 2006 roku z piosenką Gdybyś był, występ przed zespołem The Offspring w Spodku. Łzy brały udział w krajowym festiwalu "Eurowizja 2004", zajmując II miejsce. W dorobku Łez znajdują się też dwie "Superjedynki 2004", które zdobyli w kategoriach Zespół Roku oraz Przebój Roku (za Oczy szeroko zamknięte). W lipcu 2006 roku czytelnicy Gali i słuchacze Radia ZET wybrali Oczy szeroko zamknięte jednym z Polskich Przebojów Wszech czasów. Siedziba zespołu znajduje się w Piecach. Clip Gdybyś był znalazł się na 9. miejscu rocznego podsumowania oglądalności teledysków pt. "Najlepsi z najlepszych" w Onecie w 2006 roku. Obejrzało go ponad 2 miliony osób. W 2007 roku telewizja internetowa Prang tv uznała zespół Łzy za najlepszy polski zespół pop-rockowy.

Zespół ma na swoim koncie dwie Platynowe Płyty (za W związku z samotnością i Nie czekaj na jutro), a także dwie Złote (za Jesteś Jaki Jesteś i The Best of 1996-2006).

Łzy ,hmm..powiem tak ,ze nigdy ich nie uwielbiałam ,nigdy nie byłam jakaś wielką fanką. Jednak niektóre piosenki mi przypadły do gustu. Ale osobiście to nie ten typ muzyki słucham zazwyczaj. Nawet spodobał mi się kawałek z Video "Soft" ,dosyć banalny, a nawet bardzo, ale łatwo wpada w ucho.Kolejny duet,który dobrał się jak należy.No więc raz na ile można posłuchać ich.I uważam, że ten zespół można nazwać no takim prawdziwym zespołem, bo już ma 13 lat. Prawie cały czas na scenie. Są sobą, nie udają nikogo innego. I nie trzeba robic z siebie idiotki jak Doda ,aby miec sławę.

• 3 weeks later...
Guest Amethyst

Dla mnie piosenki "Łez" są ostatnio coraz częściej życiowymi radami, nadzieją, że będzie lepiej... Pomagają przetrwać trudne chwile...

"Łzy" to także masa niesamowitych wspomnień, marzeń, przeżyć...

• 1 year later...

Zgadzam się z kirioszem, jeden najlepszych polskich zespołów, mam ich wszystkie płyty, kiedyś ich często słuchałem. Szkoda że się rozpadł zespół, w sumie to sama Ania też sobie daje radę, ma fajne piosenki, i oprócz boskiego głosu, jest też bardzo ładna. Pamiętam jej występ w "Szansie na sukces" śpiewała chyba Myslovitz - Długość dźwięku samotności? I wyszło jej to extra!

Teraz jej wizerunek się popsuł, nieładnie jej w czerwonych włosach :/

• 1 month later...
  • 2 months later...
  • 4 months later...
Kiedyś bardzo lubiłam.

Teraz Ania Wyszkoni mnie irytuje.

Za bardzo poszła w komercję i straciła autentyczność.

Oj tu nsię w pełni z tym zgadzam i mam podobne zdanie. Bo jescze z łzami nie było tak tyle komercyjności jak solo piosenki Anni :)

Bardzo lubiłam ją w zespole ŁZY. Miała w sobie mnóstwo świeżości i taki pazur, który sprawiał, że jej piosenki na długo zostawały w pamięci. Teraz jest podobna do innych polskich gwiazdek z tą delikatną muzyką i tuzinkowymi tekstami.

Dobry zespół. Ania Wyszkoni ma przepiękny głos, taki miły, wyrazisty, uwielbiam słuchać jej piosenek. Mam nawet sporo piosenek tego tego zespołu.

A moje ulubione to:

Słońce dla ciebie

Tańcz, zaprosili cię na bal

Słodkie winogrona

Aniele mój

Niebieska sukienka

Modlitwa

Jak cukierek

Nadzieje nie dla mnie i wiele, wiele innych :sweet:

• 2 months later...

Od czasu do czasu słucham, ogólnie jest okej. Ania Wyszkoni ma ładny głos..Kojarzę jedną piosenkę która mi się podobała jak byli jeszcze w całym składzie.."Puste słowa" ;) Obecnie lubię "Wiem, że jesteś tam".

• 1 month later...

A ja już myślałem że to tylko ja mam jakieś dziwne negatywne podejście do łez z nowym wokalem który o dziwo mnie denerwuje i jednak ja jestem za powrotem Ani do łez bo bez niej to nie ten sam zespół jest jak dla mnie

• 10 months later...

Oj tu nsię w pełni z tym zgadzam i mam podobne zdanie. Bo jescze z łzami nie było tak tyle komercyjności jak solo piosenki Anni :)

Coś w tym jest. Ale ogólnie wcale nie jest tak źle... ;)

Muszę stwierdzić, że Łzy w nowym wydaniu nie są "straszne", ale jednak wolałam ich w skladzie z Anią. Nic już nie pobije piosenek takich jak "Narcyz", "Anka ot tak", "Jestem jaka jestem".

• 1 month later...