Jump to content

TEST NA RAKA

diaga

Recommended Posts

Zaliczam się do ludzi młodych. Mam 25 lat i przyznam się że jeszcze do tej pory nie miałam robionych żadnych badań - nawet badania krwi. Młodzi ludzie myślą że choroby się ich nie imają, że jeżeli chodzi o raka to atakuje on przede wszystkim starszych ludzi, skoro ma raka płuc to na pewno palił, jak raka żołądka to może był alkoholikiem.... Niewiedza młodych ludzi jest straszliwa.

Sama niepokoje się swoją niewiedzą. Nie robię badań bo ...? Bo może nie chcę znać wyników? Bo może nic mi nie dolega? Bo czuje się wspaniale? Bo nie chcę burzyć tego szczęścia które teraz mam ...?

Niestety nowotwór potrafi działać niezauważalnie. Dlatego zachęcam wszystkich aby poddawali się badaniom, nawet ci co się wyśmiewają albo żartują sobie pokątnie.

Niedawno dowiedziałam się że mój kolega ma nowotwór płuc. Owszem jest palaczem nałogowym, jego ojciec zmarł na raka płuc ale to akurat w tej sytuacji nie daje jakoś pocieszenia ...

A co gdyby poddał się wcześniej badaniom? Może nie zaatakowałaby go tak szybko? Może udałoby się go wyleczyć? Może miałby większe szanse na wyleczenie?

NA PEWNO. Dlatego bardzo gorąco zachęcam do odwiedzenia stronki poświęconej profilaktyce wykrywania nowotworów. Znajdziecie tam krótki test - myślę że warto. Nic nie tracicie a na pewno możecie zyskać ...

Pozdrawiam

Aga

• 1 year later...
  • 11 years later...

Jeśli są jakiekolwiek podstawy do podejrzenia taka, to trzeba się badać, a najlepiej od razu konsultować to w takim miejscu - https://onkolmed.pl/poradnia/1,poradnie-onkologiczne Po prostu wtedy rosną szanse, że uda się szybko wykryć problem i rozpocząć leczenie. I tam mogą je prowadzić na miejscu. Nie ma przekierowywania w różne części Polski. Skonsultują to różni lekarze, zaplanują leczenie, będą reagować na bieżąco, w zależności od efektów. I robienie tego w taki sposób ma sens. Wtedy realne jest wyjście na prostą.