Luvuu 380 Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 Na pewno wielu z was zdarza się czasem natknąć na jakąś kreśkówkę w telewizji. Często słyszy się opinie, że bajki, które możemy aktualnie obejrzeć są pełne przemocy, zawierają głupie treści i praktycznie niczego nie uczą. Zgadzacie się z tą opinią? Czy myślicie, że za czasów naszego dzieciństwa bajki dla dzieci były lepsze, mądrzejsze? Link to post
Koleszko 204 Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 Głupota. Jedna wielka głupota. Tak określam aktualne kreskówki. Przemoc w bajkach była zawsze ;) Aczkolwiek, moim zdaniem bajki miały kiedyś jakikolwiek przekaz, a teraz jest jedna wielka sieka. Luvuu 1 Link to post
trus 208 Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 Były lepsze, były mądrzejsze. Np. takie Disney'owskie bajki były pełne morałów, były piękne. T85 1 Link to post
Maurycy 225 Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 Zgadzam się z tym, odnoszę wrażenie że producenci kreskówek bardziej skupiają się na oglądalności i dochodach, ich twórczość to płytki produkt masowy. Były lepsze, były mądrzejsze. Np. takie Disney'owskie bajki były pełne morałów, były piękne. Były też pełne treści podprogowych o tematyce m.in. seksualnej, w sieci roi się od materiałów na ten temat :) Link to post
Disorder 332 Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 zgadzam się, że kiedyś bajki były dużo ciekawsze, piękniejsze i mądrzejsze. szczególnie Disney'owskie bajki - perełki. dziś są bardziej agresywne, bez pozytywnych przesłań, ale zdarzają się jeszcze ładne bajki, jak UP! (ostatnia porządna bajka, jaką widziałam). mam młodszego brata i jak widzę czasem, co ogląda, to aż coś mi się dzieje. na szczęście z tych "głupich" ogląda jedynie SpongeBoba. Link to post
Marcinox 37 Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 Osobiście nie mam takiego rozeznania jakie są te dzisiejsze bajki porównując je z tymi jakie były kiedyś. Może gdy będę oglądał je razem ze swoim dzieckiem będę wstanie powiedzieć czy są agresywne (myślę, że to zależy od bajki) i czy coś pozytywnego są wstanie przekazać dziecku. Link to post
Maurycy 225 Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 http://cnreboot.com/ Dla mnie CN skończyło się zaraz po 2000. Link to post
Janko Bzykant 79 Posted January 17, 2020 Report Share Posted January 17, 2020 Wolę baśnie. Link to post
rebellious angel 80 Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 Wcześniej bajki były dużo ładniejsze. Porównanie Smerfow tych obecnych a tych wcześniejszych-ogromne. Dzieciaki na pewno by natomiast powiedziały, że obecne są lepsze niż za naszych czasów. (; Link to post
Janko Bzykant 79 Posted February 26, 2020 Report Share Posted February 26, 2020 Kociołek Matołek był debeściarski. Link to post
Recommended Posts