Skocz do zawartości
Andriskos.pl kończy swoją działalność Więcej informacji... ×

Rekomendowane odpowiedzi

1298755888tosty1.jpg

Tost (grzanka) — kromka bułki lub chleba, najczęściej tzw. „tostowego” pieczona w opiekaczu (tosterze) lub w piekarniku. Tost należy do typowego angielskiego śniadania.

Znane są dwa rodzaje tosterów: pierwszy tylko opieka kromki chleba. Drugi: ściska dwie kromki między które najczęściej wkłada się ser i inne składniki, a następnie opieka. Tosty mogą być podawane na słodko z dżemem bądź miodem oraz wykwintnie — z kawiorem.

Lubicie tosty?

Jakie najbardziej?

Co wkładacie do środka i jakich sosów używacie?

Wolicie na słono czy na słodko?

Używacie zwykłego chleba czy specjalnego tostowego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znane są dwa rodzaje tosterów: pierwszy tylko opieka kromki chleba. Drugi: ściska dwie kromki między które najczęściej wkłada się ser i inne składniki, a następnie opieka. Tosty mogą być podawane na słodko z dżemem bądź miodem oraz wykwintnie — z kawiorem.

Potocznie na obydwa mówi się toster, a tak to, ten co tylko opieka kromki to faktycznie toster, ten, który opieka "kanapki" to sandwicher albo sandwich toster, po prostu ;)

Bardzo lubię sandwiche, ale zaprzestałam je jeść, są za tłuste, wolę coś zdrowszego i bardziej pożywnego. ;)

A tosty (grzanki) bardzo rzadko i jedynie z ciemnego pieczywa, ale zjem. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

uwielbiam tosty! w domu jem z szynką i serem, chleb biore taki jaki jest, bo smakuje mi w obu wersjach. + ketchup :) a w pizzeri zawsze zamawiam z kebabem i serem. i do tego sos czosnkowy ^^

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jadam tosty dwojakiego rodzaju- z tostera i opiekacza. Te z opiekacza lubię jadać z dwoma rodzajami sera, topionym w plasterkach Hochlanda i zwykłym żółtym, do tego dodaję kawałek pomidora.

Do tostów używam zwykłego chleba. Wolę tosty z opiekacza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam i te z opiekacza i te z tostera. Z opiekacza może byc i chleb tostowy, i bułka, i weka i zwykły chleb. a do tego szyneczka, serek i posypane czosnkiem granulowanym omnomnom.

a te z tostera to po prostu z masełkiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się

Komentowanie zawartości tej strony możliwe jest po zalogowaniu



Zaloguj się

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.