Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1298755888tosty1.jpg

Tost (grzanka) — kromka bułki lub chleba, najczęściej tzw. „tostowego” pieczona w opiekaczu (tosterze) lub w piekarniku. Tost należy do typowego angielskiego śniadania.

Znane są dwa rodzaje tosterów: pierwszy tylko opieka kromki chleba. Drugi: ściska dwie kromki między które najczęściej wkłada się ser i inne składniki, a następnie opieka. Tosty mogą być podawane na słodko z dżemem bądź miodem oraz wykwintnie — z kawiorem.

Lubicie tosty?

Jakie najbardziej?

Co wkładacie do środka i jakich sosów używacie?

Wolicie na słono czy na słodko?

Używacie zwykłego chleba czy specjalnego tostowego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znane są dwa rodzaje tosterów: pierwszy tylko opieka kromki chleba. Drugi: ściska dwie kromki między które najczęściej wkłada się ser i inne składniki, a następnie opieka. Tosty mogą być podawane na słodko z dżemem bądź miodem oraz wykwintnie — z kawiorem.

Potocznie na obydwa mówi się toster, a tak to, ten co tylko opieka kromki to faktycznie toster, ten, który opieka "kanapki" to sandwicher albo sandwich toster, po prostu ;)

Bardzo lubię sandwiche, ale zaprzestałam je jeść, są za tłuste, wolę coś zdrowszego i bardziej pożywnego. ;)

A tosty (grzanki) bardzo rzadko i jedynie z ciemnego pieczywa, ale zjem. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

uwielbiam tosty! w domu jem z szynką i serem, chleb biore taki jaki jest, bo smakuje mi w obu wersjach. + ketchup :) a w pizzeri zawsze zamawiam z kebabem i serem. i do tego sos czosnkowy ^^

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jadam tosty dwojakiego rodzaju- z tostera i opiekacza. Te z opiekacza lubię jadać z dwoma rodzajami sera, topionym w plasterkach Hochlanda i zwykłym żółtym, do tego dodaję kawałek pomidora.

Do tostów używam zwykłego chleba. Wolę tosty z opiekacza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam i te z opiekacza i te z tostera. Z opiekacza może byc i chleb tostowy, i bułka, i weka i zwykły chleb. a do tego szyneczka, serek i posypane czosnkiem granulowanym omnomnom.

a te z tostera to po prostu z masełkiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.