Jump to content

Antoine de Saint-Exupéry "Mały Książę"

Recommended Posts

little-prince.gif

Mały Książę jest książką o dorastaniu do wiernej miłości, do prawdziwej przyjaźni, odpowiedzialności za drugiego człowieka. Stawia pytania o hierarchię wartości, sens więzi między ludźmi.

Za postacią głównego bohatera skrył się sam Exupéry. W dzieciństwie nawet nazywany był przez rodzeństwo królem-słońcem, co miało też związek z arystokratycznym pochodzeniem. Spotkanie Małego Księcia z pilotem jest rozmową pisarza z samym sobą, powrotem do tematów, które zawsze dla niego były istotne, szukaniem odpowiedzi na wiele pytań.

Czytaliście? Jak podobała wam się książka i ilustracje?

Macie jakieś ulubione cytaty?

:)

• 2 months later...

Czytałam i byłam nią zachwycona wtedy ;) polecam. Hmm.. ilustracje pamiętam, że niektóre mnie zaskakiwały. Moja wyobraźnia inaczej przedstawiała pewne sceny ;)

Cytaty to chyba te najbardziej znane:

"Ale jeżeli mnie oswoisz, staniemy się sobie potrzebni. Wtedy będziesz dla mnie jedynym na świecie i ja będę dla ciebie jedynym na całym świecie.."

"Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś."

"Dobrze widzi się tylko wtedy, gdy się patrzy sercem. Najważniejsze jest dla oczu niewidoczne."

Cała książka zawiera pełno złotych myśli i wartości, wystarczy się nad nią tylko zastanowić. Polecam ją szczególnie tym, którzy nie do końca wiedzą czym jest przyjaźń, może w końcu zaczną być odpowiedzialni za to, co "oswoili".

• 4 weeks later...
  • 6 years later...