Disorder 332 Posted January 3, 2013 Report Share Posted January 3, 2013 Mały Książę jest książką o dorastaniu do wiernej miłości, do prawdziwej przyjaźni, odpowiedzialności za drugiego człowieka. Stawia pytania o hierarchię wartości, sens więzi między ludźmi. Za postacią głównego bohatera skrył się sam Exupéry. W dzieciństwie nawet nazywany był przez rodzeństwo królem-słońcem, co miało też związek z arystokratycznym pochodzeniem. Spotkanie Małego Księcia z pilotem jest rozmową pisarza z samym sobą, powrotem do tematów, które zawsze dla niego były istotne, szukaniem odpowiedzi na wiele pytań. Czytaliście? Jak podobała wam się książka i ilustracje? Macie jakieś ulubione cytaty? :) Link to post
malynaaaaa 25 Posted March 27, 2013 Report Share Posted March 27, 2013 Czytałam i byłam nią zachwycona wtedy ;) polecam. Hmm.. ilustracje pamiętam, że niektóre mnie zaskakiwały. Moja wyobraźnia inaczej przedstawiała pewne sceny ;) Cytaty to chyba te najbardziej znane: "Ale jeżeli mnie oswoisz, staniemy się sobie potrzebni. Wtedy będziesz dla mnie jedynym na świecie i ja będę dla ciebie jedynym na całym świecie.." "Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś." "Dobrze widzi się tylko wtedy, gdy się patrzy sercem. Najważniejsze jest dla oczu niewidoczne." Cała książka zawiera pełno złotych myśli i wartości, wystarczy się nad nią tylko zastanowić. Polecam ją szczególnie tym, którzy nie do końca wiedzą czym jest przyjaźń, może w końcu zaczną być odpowiedzialni za to, co "oswoili". Link to post
Maurycy 225 Posted March 27, 2013 Report Share Posted March 27, 2013 Czytałem ją kilka razy, myślę że każdy powinien to zrobić. Link to post
Niebieska 224 Posted April 19, 2013 Report Share Posted April 19, 2013 Czytałam ją kilka razy i odnoszę wrażenie, że by w pełni ją zrozumieć trzeba być starszym. Luvuu 1 Link to post
Blackia 117 Posted June 5, 2019 Report Share Posted June 5, 2019 W dniu 19.04.2013 o 23:04, Niebieska napisał: Czytałam ją kilka razy i odnoszę wrażenie, że by w pełni ją zrozumieć trzeba być starszym. Zdecydowanie się z tym zgadzam. Link to post
Recommended Posts