Jump to content

Zdzisław Beksiński

Mrs_Misery

Recommended Posts

Jako młody artysta zajmował się fotografią, wygrywając szereg konkursów międzynarodowych. Dziś Beksiński jest rzadziej kojarzony z czarno-białymi zdjęciami, jednak to właśnie od nich zaczął swoją karierę. Jego fotografie przedstawiały ludzkie postacie, często w niecodziennych pozach; skulone, jakby zalęknione modelki były owinięte sznurkami, ich ciała były zdeformowane lub tak skadrowane, że było widać tylko ich fragmenty.

Zdzisław Beksiński zginął zamordowany w swym mieszkaniu 21 lutego 2005 roku.

Znacie? Co sądzicie na temat artysty czy samych dzieł?

post-1286-0-72031900-1359740770_thumb.jp

post-1286-0-45929800-1359740781_thumb.jp

post-1286-0-60324900-1359740792_thumb.jp

Edited by Misery

Nie znam go. To są fotografie? raczej malowidła,obrazy. Powiem szczerze,że ja lubię klimaty śmierci,taki "dreszczyk". Jednych to obrzydza a mnie hm,pociąga? Na drugim jest chyba jakaś para,kobieta i mężczyzna, stulone szkielety, impretuje to jako miłość na wieki i po śmierć. Pierwszy obraz jest intrygujący, bandaż na twarzy i krew, czołga się. A na trzecim szkielet,ze szkieletu jakby tron, mroczny klimat. Zawsze miałam gęsią skórkę kiedy patrzyłam na takie prace,bo naprawdę mnie ciągnie do takich rzeczy. Trzeba mieć prawdziwy talent,i inteligencję by wpaść na taki pomysł i żeby go nanieść na płótno.

• 2 weeks later...
  • 6 years later...

odwiedziłam muzeum w Sanoku, a raczej jego "dom", bo są w nim prywatne rzeczy artysty i jego dzieła. był świetny, bardzo podobają mi się jego obrazy, jeden mam w mieszkaniu. moi rodzice lubią jego pracę. osobiście średnio podobały mi się te komputerowe grafiki - nie ma to jak tradycyjne płótno. o samej rodzinie Beksińskich dużo można się rozpisywać, ale wystarczy obejrzeć film, który jak dla mnie zrobiony został bardzo precyzyjnie i ciekawie.