Mrs_Misery 220 Posted February 1, 2013 Report Share Posted February 1, 2013 (edited) Jako młody artysta zajmował się fotografią, wygrywając szereg konkursów międzynarodowych. Dziś Beksiński jest rzadziej kojarzony z czarno-białymi zdjęciami, jednak to właśnie od nich zaczął swoją karierę. Jego fotografie przedstawiały ludzkie postacie, często w niecodziennych pozach; skulone, jakby zalęknione modelki były owinięte sznurkami, ich ciała były zdeformowane lub tak skadrowane, że było widać tylko ich fragmenty. Zdzisław Beksiński zginął zamordowany w swym mieszkaniu 21 lutego 2005 roku. Znacie? Co sądzicie na temat artysty czy samych dzieł? Edited February 1, 2013 by Misery Link to post
Ines 5 Posted February 1, 2013 Report Share Posted February 1, 2013 Nie znam go. To są fotografie? raczej malowidła,obrazy. Powiem szczerze,że ja lubię klimaty śmierci,taki "dreszczyk". Jednych to obrzydza a mnie hm,pociąga? Na drugim jest chyba jakaś para,kobieta i mężczyzna, stulone szkielety, impretuje to jako miłość na wieki i po śmierć. Pierwszy obraz jest intrygujący, bandaż na twarzy i krew, czołga się. A na trzecim szkielet,ze szkieletu jakby tron, mroczny klimat. Zawsze miałam gęsią skórkę kiedy patrzyłam na takie prace,bo naprawdę mnie ciągnie do takich rzeczy. Trzeba mieć prawdziwy talent,i inteligencję by wpaść na taki pomysł i żeby go nanieść na płótno. Link to post
Disorder 332 Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 to środkowe to arcydzieło! nie słyszałam o tym Panu, ale dobrze, że o nim napisałaś. pooglądam jego prace. ;) Link to post
Dev 295 Posted February 9, 2013 Report Share Posted February 9, 2013 Zawsze podobały mi się jego prace. Nawet pierwszą z załącznika miałem kiedyś na tapecie. Talent jest, a raczej był. Szkoda, że nie zobaczymy więcej jego twórczości. Link to post
Lukrecja 23 Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Absolutnie kocham się we wszystkich pracach Beksińskiego! Jestem przesiąknięta ich klimatem, przez co moje prace malarskie czasem zakrawają o taki właśnie mroczno-nostalgiczny nastrój. GENIUSZ! Link to post
Wera23 0 Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Znam, widziałam wszystkie chyba prace, bardzo mi się podobają. Link to post
Disorder 332 Posted March 18, 2019 Report Share Posted March 18, 2019 odwiedziłam muzeum w Sanoku, a raczej jego "dom", bo są w nim prywatne rzeczy artysty i jego dzieła. był świetny, bardzo podobają mi się jego obrazy, jeden mam w mieszkaniu. moi rodzice lubią jego pracę. osobiście średnio podobały mi się te komputerowe grafiki - nie ma to jak tradycyjne płótno. o samej rodzinie Beksińskich dużo można się rozpisywać, ale wystarczy obejrzeć film, który jak dla mnie zrobiony został bardzo precyzyjnie i ciekawie. Link to post
Recommended Posts