Jump to content

Recommended Posts

Dietetyk – (fr. diététique, łac. diaetetica, gr. d~aita):

Dietetyk to interdyscyplinarny specjalista medyczny zajmujący się:

• badaniem produktów żywnościowych
  • badaniem pochodzenia żywności
  • oceną wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
  • stosowaniem zasad racjonalnego odżywiania się
  • planowaniem żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności
  • planowaniem żywienia dla osób zdrowych, w stanach chorobowych i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego np. ciąża
  • planowaniem żywienia dla osób w różnym wieku
  • planowaniem jadłospisów - opracowywaniem diet żywieniowych
  • opracowywaniem metod leczenia zaburzeń żywieniowych nadwagi, niedożywienia
  • opracowywaniem procesu przygotowywania potraw i obróbki termicznej produktów żywnościowych
  • profilaktyką żywieniową chorób
  • leczeniem żywieniowym chorób
  • nadzorowaniem żywienia w placówkach żywienia zbiorowego.

Korzystaliście kiedyś z usług dietetyka?

Jeśli tak, pomogły wam jego wskazówki?

Uważacie, że jest to przydatne?

Wolicie zamówić sobie dietę przez Internet czy wolicie dokładny wywiad z dietetykiem?

Nie korzystałam, ja nim będę!

To tak, jak ja! :D

Zawód dietetyka w naszym kraju jest jeszcze mało popularny u wszystkim kojarzy się głównie z odchudzaniem grubasów. No ewentualnie, z panami z siłowni, którzy chcą jak najszybciej zrobić masę :D

Czy ten zawód jest potrzebny? Uważam, że tak. I nie mówię tego tylko dlatego, że po skończeniu studiów planuję pracować w tym zawodzie.

Czy dietetyk jest potrzebny? Myślę, że tak. W kwestii odchudzania dietetyk to fajna opcja dla kogoś, kto chce schudnąć i potrzebuje konkretnego planu, którego mógłby się trzymać - jeśli ktoś już koniecznie musi zrobić sobie jakąś konkretną dietę,bo sam nie ma ochoty zagłębiać się w dietetykę, to zdecydowanie lepiej żeby poszedł do dietetyka niż szukał i stosował diet znalezionych w sieci Poza tym z pewnością przyda się osobom chorym, anorektyczkom czy sportowcom. Jeśli natomiast chodzi o "zwykłych" ludzi... Interesuję się zdrowym odżywianiem i szczerze powiedziawszy nie ma w tym większej filozofii, myślę że każdy powinien mieć jakąś podstawową wiedzę z tego zakresu, bo przecież każdy z nas będzie miał kiedyś rodzinę, dzieci, a wątpię że dietetyk będzie towarzyszył nam przez całe życie. Prędzej niż na usługi dietetyka zdecydowałabym się na analizę pierwiastkową włosów i potem ew. wybrałabym się jednorazowo do specjalisty. W innych sytuacjach nie widzę takiej potrzeby, jedyną przyczyną dla jakiej bym poszła byłaby chyba konieczność ustalenia jakiejś diety w przypadku choroby.

Skoro podstawy zdrowego żywienia są dla Ciebie wielką filozofią, to przemyśl jeszcze czy na pewno powinnaś iść na ten kierunek ;)

W miejscu, które zacytowałam nie było nic o PODSTAWACH :) Zresztą, nadal uważam, że trzeba mieć ciut większą niż podstawową wiedzę na ten temat żeby jakikolwiek mądry jadłospis sobie ułożyć.

W miejscu, które zacytowałam nie było nic o PODSTAWACH :)

Skoro wyrywasz zdanie z kontekstu, ba, nawet niecały jego fragment albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem, to już nie moja wina.

Zresztą, nadal uważam, że trzeba mieć ciut większą niż podstawową wiedzę na ten temat żeby jakikolwiek mądry jadłospis sobie ułożyć.

Czyli wszyscy Polacy, którzy na co dzień odżywiają się w miarę normalnie i zdrowo, a nie uczęszczali do dietetyka/nie są dietetykami odżywiają się niemądrze?

Czyli wszyscy Polacy, którzy na co dzień odżywiają się w miarę normalnie i zdrowo, a nie uczęszczali do dietetyka/nie są dietetykami odżywiają się niemądrze?

Normalnie i zdrowo to pojęcie względne, nie wiem co to znaczy jeśli nie wypiszesz produktów jakimi taki człowiek się żywi :P

Normalnie i zdrowo to pojęcie względne, nie wiem co to znaczy jeśli nie wypiszesz produktów jakimi taki człowiek się żywi :P

Piję do tego, że gdyby faktycznie było tak jak mówisz, "że trzeba mieć ciut większą niż podstawową wiedzę na ten temat żeby jakikolwiek mądry jadłospis sobie ułożyć" - to wszyscy Ci ludzie, którzy do dietetyka nie uczęszczają (a jest ich więcej niż mniej), a odżywiają się racjonalnie mając jedynie podstawową wiedzę z tej dziedziny to chorowaliby na potęgę z powodu "niemądrego jadłospisu" - a tak się nie dzieje. Ale w sumie zależy co dla Ciebie jest podstawową wiedzą, bo być może ja w tym zakresie obejmuję nieco szersze pojęcia niż Ty. Żeby nie było, mówię tutaj jedynie o kontekście żywienia się w przypadku normalnych, zdrowych osób, bo o tym rozmawiamy. Kiedy ktoś choruje albo ma problemy z odżywianiem - wiadomo, wtedy potrzeba nieco większej wiedzy i specjalisty, w tym wypadku dietetyka.

Jak dla mnie wszelkie straty wagi większe niż te 3-4kg powinny  się obywać pod okiem dietetyka. Zresztą są diety takie jak Cambridge, gdzie zaczyna się w ogóle od wypełnienia karty zdrowia i dietetyk indywidualnie podchodzi do każdego. Na własną rękę jednak ciężko zrzucić więcej kg lub przytyć lub wejść na prawidłową drogę żywienia nie robiąc sobie większej krzywdy. 

• 3 weeks later...

Interesuję się zdrowym odżywianiem i szczerze powiedziawszy nie ma w tym większej filozofii, myślę że każdy powinien mieć jakąś podstawową wiedzę z tego zakresu, bo przecież każdy z nas będzie miał kiedyś rodzinę, dzieci, a wątpię że dietetyk będzie towarzyszył nam przez całe życie.

Czyli znasz podstawy produkcji żywności, wiesz jaki wpływ mają składniki pokarmowe na funkcjonowanie organizmu, wiesz co oznaczają te wszystkie E z tyłu opakowania i jak wpływają na nasz organizm, wiesz jakie suplementy diety są najlepsze, wiesz jak dieta może wpłynąć na działanie leków które bierzesz?

Czyli znasz podstawy produkcji żywności, wiesz jaki wpływ mają składniki pokarmowe na funkcjonowanie organizmu, wiesz co oznaczają te wszystkie E z tyłu opakowania i jak wpływają na nasz organizm, wiesz jakie suplementy diety są najlepsze, wiesz jak dieta może wpłynąć na działanie leków które bierzesz?

A nawet więcej. To co wymieniłaś to naprawdę podstawy podstaw, jeśli się tym mocno zainteresujesz - a tak właśnie jest w moim przypadku. ;)

A nawet więcej. To co wymieniłaś to naprawdę podstawy podstaw, jeśli się tym mocno zainteresujesz - a tak właśnie jest w moim przypadku. ;)

Wiem, że to podstawy podstaw. Wiele osób mówi, że interesuje się zdrowym odżywianiem i potem robi głupoty w stylu smażenia na oliwie z oliwek, albo całkowicie eliminuje tłuszcze z diety.

Wiem, że to podstawy podstaw. Wiele osób mówi, że interesuje się zdrowym odżywianiem i potem robi głupoty w stylu smażenia na oliwie z oliwek, albo całkowicie eliminuje tłuszcze z diety.

Fakt, najgorsze, że "zdrowe" odżywianie stało się strasznie "trendy" ostatnio i w Internecie pełno jest takich pseudozdrowych rad, ludzie się nimi kierują i zamiast sobie pomóc - szkodzą.

Fakt, najgorsze, że "zdrowe" odżywianie stało się strasznie "trendy" ostatnio i w Internecie pełno jest takich pseudozdrowych rad, ludzie się nimi kierują i zamiast sobie pomóc - szkodzą.

Z jednej strony fajnie, że ludzie zwracają uwagę na to co jedzą, ale z drugiej strony niektóre 'rady' są tragiczne.

W ogóle uważam, że dietetyk najwięcej może zdziałać w przypadku osób otyłych, chorych, czy sportowców. Ludzie bez nadwagi powinni po prostu nie wpadać w żadną przesadę. Sama staram odżywiać się zdrowo, ale od czasu do czasu wcinam kebaba czy inne fast foody.

• 1 month later...

Często słyszę jak ludzie narzekają na brak efektów w odchudzaniu pomimo ułożonej przez siebie diety. Najczęściej problem polega na tym, że nie mają pojęcia jak odpowiednio dobrać ją do własnych potrzeb, tak by dostarczała ona składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jednocześnie pozwalała zgubić parę kilo. Moim zdaniem najlepiej jest skorzystać z porad profesjonalnego dietetyka z naturhouse, który wykona wszystkie niezbędne badania potrzebne do stworzenia skutecznego i zdrowego planu odchudzania. Dzięki niemu mamy pewność, że nasze wysiłki i wyrzeczenia związane z odżywianiem przyniosą oczekiwane rezultaty.

• 4 months later...
Pozwolę podłączyć się pod wątek. Po wakacjach przybyło mi kilka kilogramów, czy ktoś ma jakieś sposoby aby zrzucić ten balast? 

Ja zrzuciłam sporo i szybko przez bieganie i klasyczne 5 posiłków zamykające się w  900 kcl (tyle zupełnie mi starczyło) trochę pracy jest, ale nie czułam się głodna w ciągu dnia ani wyczerpana, bieganie po  3 razie wchodzi lżej i widok lecących kilogramów mobilizuje do kolejnych działań. 

Przede wszystkim RUCH. 

• 2 weeks later...