Jump to content

Zniszczone włosy

Nela

Recommended Posts

Szampony naturalne są mooocno oczyszczające i mogą dodatkowo wysuszyć włosy, a zniszczone zazwyczaj są już dość suche i sianowate. Choć zapychanie włosów sztucznymi, silikonowymi kosmetykami też nie jest dobre, wiadomo. Co do serii "masło kakaowe" z Ziaji do włosów, trochę się na niej zawiodłam, szampon oczyszczał aż nadto, odżywka była średniakiem, jedynie maska całkiem przyjemna, ale to "nie było to", przynajmniej dla moich włosów.

Osobiście polecam olejowanie włosów i wszelkie domowe maseczki (np. z jajkiem, albo z gliceryną).

Zajrzyj też tutaj, ogólnie cały blog jest poświęcony włosom i można się wiele z niego dowiedzieć :)

http://www.anwen.pl/2011/11/pielegnacja-wosow-bardzo-zniszczonych.html

Sama również w ostatnim czasie zauwazyłam znaczny spadek kondycji moich włosów. Nigdy nie miałam wprawdzie zbyt bujnej fryzurki niemniej włosy totalnie się sypały. Obecnie wspomagam się suplementem diety CeCe Med Hair Complex (nie wiem czy znajdziesz go w aptekach stacjonarnych ponieważ jest dość trudno dostępny ale można go zamówić przez internet). Generalnie polecały go sobie swego czasu dziewczyny na blogach o pielęgnacji włosów tak więc postanowiłam wypróbować. Jest faktycznie świetny ! Efekty jeśli stosuje się regularnie bardzo dobre. Włosy powracają do pierwotnego wyglądu ;)

Masło kakaowe do włosów? Jakoś mi się to nie kojarzy za fajnie... Co do silikonów, to jak najbardziej się zgadzam. Zastanawiałam się tez, czy nie warto byłoby postawić na kosmetyki naturalne, skoro i tak już ich używam do twarzy. Co myślicie? A jeśli już, to które są naprawdę dobre?

• 4 weeks later...
  • 11 years later...

Może być tak, że włos jest czymś obciążony, trochę jakby przeproteinowany. Najlepiej ogranicz się tylko do szamponu i jednej odżywki przez jakiś czas i zobacz, czy się poprawi. Jeśli nie, to spróbuj zmienić szampon – ważne, żeby dobrze oczyszczał z tego, co się z czasem nabudowuje, wtedy odżywki i maski mogą się prawidłowo wchłaniać. Możesz też zerknąć tutaj: https://loremvit.pl/herbata-na-wlosy/ – jest tam opis ziołowej mieszanki, która działa od wewnątrz i może wspierać kondycję włosów.