Jump to content

" Szkoła "

Blackia

Recommended Posts

"Szkoła" to scripted docu, którego

akcja skupiona jest na życiu

uczniów klas gimnazjalnych

i licealnych.

Burzliwe poszukiwanie własnej

tożsamości, potrzeba akceptacji,

szukanie nowych doświadczeń,

pierwsze zauroczenia, to właśnie

ich codzienność. Wyzwania, jakie

stawia przed nimi współczesny

świat i problemy, z którymi się

zmagają, wielokrotnie znajdują

swoje ujście w zachowaniu

młodzieży. Negowanie autorytetów,

bunt, kradzieże, prześladowania,

a nawet nieodpowiedzialne zabawy,

to tylko część wątków jakie

widzowie zobaczą w "Szkole".

Inspiracją dla scenarzystów serialu

stały się prawdziwe historie

współczesnych nastolatków.

Dyrektorem obu szkół jest Stanisław

Chlebowski (Tadeusz Łomnicki),

a wicedyrektorem - Maria

Borkowska (Maria Meyer). Oboje

stoją na czele kilkunastoosobowego

grona pedagogicznego, a także sami

prowadzą lekcje z młodzieżą.

W role nauczycieli wcielają się

krakowscy aktorzy i amatorzy.

Producentem "Szkoły" jest Krystyna

Lasoń (autorka cyklu filmów

fabularnych "Prawdziwe historie",

m.in.: "Nad życie", "Oszukane"

i "Mój biegun", seriali: "Julia",

"Majka", "W-11 Wydział Śledczy",

"Detektywi" i "Szpital").

Nie chodzi mi tutaj o sam fakt, nowego serialu paradokumentalnego.A o czas emisji i podsuwanie pomyslow.

Jakie macie w tym temacie zdanie~ bardziej uswiadamia rodzicow czy podaje gotowce uczniom?

Jakie macie w tym temacie zdanie~ bardziej uswiadamia rodzicow czy podaje gotowce uczniom?

Ciężko powiedzieć ;) jeśli chodzi o uczniów, inspiracje do głupiego żartu można złapać wszędzie - nie tylko w telewizji :) Czy uświadamia rodziców? Może daje inne spojrzenie na szkołę, pokazuje że w dzisiejszych czasach w szkole nie dzieje się najlepiej... Ale wiadomo jak to jest, każdy rodzic i tak zazwyczaj uważa swoje dziecko za święte, a treści zawarte w programie traktuje wyłącznie jako wyreżyserowane historyjki mające niewiele wspólnego z rzeczywistością. ;) Wracając do uczniów - moim zdaniem nawet dobrze jak oglądają, bo mimo że może to być źródłem głupich pomysłów - pokazuje jakie konsekwencje mają dane zachowania i sytuacje, a to coś cennego, wielu młodych ludzi nie zdaje sobie z takich rzeczy sprawy. ;)

Byc moze i tak.:)

Ja niestety bylas swiadkiem gdzie dzieci z kl 5 podstawowki umawiali sie na ogladanie tego serialu.By potem miec "temat do testowania"<~~~co kolwiek to znaczy.

Dlatego sama postanowilam to obejrzec...i jestem przerazona.:/

To co wymyslaja dzieciaki jest zaskakujaco oslupiajace.I w moim odczuciu godzina emisji moglaby byc pozniejsza.

To co wymyslaja dzieciaki jest zaskakujaco oslupiajace.

I tak było już przed emisją tego programu, tak jest i tak będzie. Moim zdaniem dobrze że oglądają, bo z poszczególnych zachowań zawsze wyciągane są tam konsekwencje. Dzieci często nie myślą jak poważne skutki może mieć głupi żart, trzeba je uświadamiać. Nie jest to może intelektualnie najwyższy poziom, ale do dzieci powinno wszystko trafić. Jedni z programu wyciągną "pozytywną" lekcję - będą bardziej świadomi konsekwencji swoich czynów, inni wyciągną lekcję "negatywną" - zostaną zainspirowani do działania, ale myślę że ten program to tylko kropla w morzu rzeczy, które mogą inspirować do nieodpowiednich zachowań. 

Z ciekawości obejrzałem jeden odcinek i jestem zażenowany. Może i te sytuacje trafnie odwzorowują rzeczywistość, w moich czasach też nie było kolorowo i nawet zza morza widać że teraz może być tylko gorzej. Ale gdyby celem tych inscenizacji rzeczywiście było uświadamianie to trafiłyby do Uwagi lub Superwizjera, a nie na popołudniowy blok serialowy przy którym ludzie wpierdzielają obiad i wszystko jest git. Swoją drogą w głowie mi się nie mieści żeby telewizja miała zwracać uwagę rodziców na problemy ich własnych dzieci.

Widocznie tefauenowi zależało na kolejnym gniocie który tylko normalizuje i pogarsza pokazywane problemy (a w przypadku innych godnych oskara produkcji nawet stwarza je z niczego, *puff*). Do tego jeszcze ten wyśmienity kunszt aktorstwa z modelowymi bohaterami i miejscami.. sterylny świat rodem z Simsów. Mózg rozj.y.

Podziwiam narratora za to że po tylu latach nie skoczył jeszcze z mostu.

Ja w ogóle jestem przerażony ile osób ogląda te wszystkie Trudne sprawy, Szpitale, Szkoły itd. i ile tego dziadostwa powstaje. A najgorsze w tym wszystkim, że młodzież jest tego typu programami zafascynowana i godzinami ślęczą przed telewizorem patrząc w to jak w obrazek. Telewizja idzie w strasznie złym kierunku. Coraz mniej pojawia się wartościowych treści.

• 4 years later...