Jump to content

Czy to forum jeszcze żyje?

Recommended Posts

I właśnie to jest straszne. Bardzo lubię tego typu fora, na których można pogadać o wszystkim, które jest dobrze zarządzane. W tej chwili jednak fora, na rzecz facebooka odchodzą do lamusa. Łatwiej jest wrzucić coś na fejsa niż wejść i popisać o czymś na forum. Tematyczne fora nie są żywsze. Powstaje grupa na fejsie i już jest "forum". Co z tego, że tam post ma strasznie krótką datę ważności. Coś wrzucisz, a za kilka minut nikt już nie jest w stanie tego zobaczyć, bo spada gdzieś tam w aktualnościach na dół.

Fora zarówno te tematyczne jak i wielotematyczne, były istną skarbnicą wiedzy. Teraz no cóż. Trzeba sobie radzić inaczej.

Znam fora które wręcz tętnią życiem - dlatego też bardzo się zdziwiłem, gdy zobaczyłem forum na którym najnormalniej "hula wiatr".

Może trzeba by je trochę rozruszać, zareklamować etc.

Przed chwilą nawet mieliśmy konkurs. Poza mega reklamą na FB do wygrania była kasa. A konkurs i zasady były baaaardzo proste. Więc ciężko chyba będzie o większą reklamę.

Uwierz mi SIGBERT, że jest bardzo dużo for dyskusyjnych, opuszczonych jeszcze bardziej. Kilka postów dziennie, mimo iż szału nie ma, to nie jest jeszcze jakaś straszna tragedia. Gdzieniegdzie na odpowiedź trzeba czekać kilka dni, bo userzy wchodzą powiedzmy raz na tydzień.

Ludzie z natury są leniwi i tak jak napisał Jaskier, wolą wysłać obrazek, wrzucić link czy filmik, niż się udzielać w dłuższych, nawet kilkuzdaniowych wypowiedziach. Nie mówiąc już o tematach poważniejszych, gdzie zanim coś się napisze trzeba trochę wytężyć szare komórki.

Tak już jest, że pewne rzeczy odchodzą do "lamusa" i są zastępowane innymi, bardziej nowoczesnymi. Ale czy lepszymi? Niekoniecznie. Potwierdza się to, że czasami lepsze jest wrogiem dobrego,

Forum tworzą użytkownicy. Owszem, teraz każdy goni za modą i woli napisać coś na fejsie czy blogu albo jak to Jaskier ujął chanie. Ale nie każdy taki jest. W sieci nadal są userzy, którzy wolą popisać, podyskutować niż odpowiadać obrazkiem na obrazek. I dopóki na tym forum będzie choć garstka dyskutujących ludzi, ja mam zamiar walczyć o nie.

Znam kilka Forów które funkcjonują sprawnie z kilkoma setkami postów dziennie.

Wszystko zależy od Administracji. Każdy dzień powinny być dodawane nowe wątki, trzeba też umieć rozruszać ludzi prowokacyjnymi wypowiedziami.

Ja w ten sposób rozkręciłam dwa Fora i do dzisiaj działają świetnie.

Ludzi trzeba umieć przyciągnąć i... zatrzymać!

Życzę powodzenia. To niełatwe zadanie.

• 1 month later...
  • 1 month later...