Jump to content

Czym przesłać wartościową paczkę?

Recommended Posts

Mam do wysłania kilka wartościowych paczek, które ważą około 7 kg. Za pośrednictwem jakiej firmy najlepiej je nadać? Patrzyłem na oferty DPD i DHL, ale jednak trochę drogo wychodzi z ubezpieczeniem. Myślałem też o poczcie, ale tutaj za bardzo się boję, czy aby na pewno moja paczka dotrze, bo wiadomo jak to z pocztą bywa.

A co jest w tej paczce w takim razie? :P

Ja z kilkoma kurierami już współpracowałem i od razu Ci powiem, że bezpośrednio u kuriera zawsze będzie drogo, bo w przypadku wysyłki pojedynczych paczek mają wysokie stawki.

Dlatego w Twoim przypadku najlepiej Ci się opłaci wysyłka przez takie portale jak np Wysyłaj Taniej.

Poczytaj sobie na stronce jak to wszystko działa, bo dużo by pisać.

DPD używałem kilkadziesiąt razy, głównie do wartościowej elektroniki - zero problemów, towar zawsze w nienaruszonym stanie i na czas. UPS jest trudne w ogarnięciu, to raczej opcja dla firm które wysyłają w dużych ilościach.

Odnalazłem sobie tą stronkę tego wysyłaj taniej i wygląda to całkiem przyzwoicie. Sprawdzałem ich cennik i faktycznie taniej niż bezpośrednio u kuriera. A dobrze zrozumiałem, że kurier do mnie przyjeżdża po tą paczkę? Bo ja zawsze myślałem, że to się zawozi gdzieś do jakiejś ich bazy :P Ale mogę się mylić, bo nie miałem styczności wcześniej. Jedynie czego się obawiam to czy na bank będzie wszystko ok, bo jednak nigdy nie miałem styczności z tego typu portalami.

No i obsługuje ich KEX albo właśnie UPS, ale z tego co piszecie rozumiem, że UPS lepsze? 

A co jest w paczce to niestety tajemnica :P  

Ja już wiele razy korzystałem bezpośrednio z wysyłek u kuriera i też poprzez takie stronki jak właśnie wysyłaj taniej i nigdy nie miałem żadnego przypału z paczką. 

Nigdy mi się nie zdarzyło żeby paczka się "zgubiła", albo żeby kurier się spóźnił.

Więc jeśli u Ciebie by tak było to musiałbyś mieć wyjątkowego pecha hehehe :D

Ja już wiele razy korzystałem bezpośrednio z wysyłek u kuriera i też poprzez takie stronki jak właśnie wysyłaj taniej i nigdy nie miałem żadnego przypału z paczką. 
Nigdy mi się nie zdarzyło żeby paczka się "zgubiła", albo żeby kurier się spóźnił.
Więc jeśli u Ciebie by tak było to musiałbyś mieć wyjątkowego pecha hehehe :D

Nie no chyba aż takim pechowcem to jednak nie jestem. Thx za odpowiedzi, chyba wypróbuję w takim razie. Głównie przekonały mnie ceny, no a jakość to już sam muszę sprawdzić.  

• 4 weeks later...

Daj znać jak poszło , bo niedługo także będę wysyłać ... a nie mam pojęcia  jaką firmę wybrać...

No to u mnie poszło tak:

Wysyłałem poprzez wysyłaj taniej, a co do firmy kurierskiej to wybrałem UPS. 

Zapakowałem wszystkie paczki, po czym dokładnie je zważyłem i zmierzyłem. Wypełniłem formularz na ich stronie podając wymiary paczek, adresy. Na końcu puściłem przelew za wysyłkę. Na drugi dzień przyjechał kurier po odbiór paczek. I tyle. 

Paczki doszły szybko, wszystko poszło sprawnie, więc właściwie to nie mam się do czego przyczepić.