Jump to content

juliad

Recommended Posts

Hej!

Od jakiegoś roku bawię się w decoupage. Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą co to, jest to technika ozdabiania przedmiotów przyużyciu serwetek lub specjalnego papieru do decoupage, farb, lakierów i innych ciekawych materiałów do ozdabiania. Polecam każdemu lubiącemu prace plastyczne. Można się przy tym artystycznie realizować, powstają autorskie przedmioty i można bliskich obdarowywać własnoręcznie ozdobionymi przedmiotami:) Decu jest super:)

Mniej więcej od roku:) 

Postaram się w miarę krótko to opisać :)

Polega to na tym, że bierzesz przykładowo drewniany, niepomalowany, niepolakierowany chustecznik (do kupienia np. w sklepach plastycznych), gruntujesz (choć w przypadku drewnianych "surowych" przedmiotów nie jest to konieczne), następnie malujesz farbą podkładową. Najlepsze na podkład są kolory jasne, bo później przez jasne części serwetek bedzie prześwitywał podkład. Kolor podkładu też najlepiej dobrać do koloru tła serwetki, żeby był maksymalnie zbliżony. Ewentualnie jeśli masz serwetkę z białym tłem (a takie są najlepsze, bo najmniej widać kontury serwetek) to możesz wybrać dowolny kolor podkładowy, ale najlepiej jasny (ja zazwyczaj używam wanilii lub kości słoniowej). Potem wybrany motyw z serwetki wycinam (lub delikatnie wyrywam) zostawiając ok 1/2 mm krawędzi. Następnie oddzielam warstwy. Potrzebna jest tylko jedna, im cieńsza jest serwetka tym mniej widać kontury (lub wcale) po naklejeniu. Maluję klejem do drewna (wikolem, lekko rozwodnionym) miejsce gdzie chcę nakleić serwerkę, przykładam, potem z góry też maluję klejem. Uzywam do tego płaskich, syntetycznych pędzli. A na koniec lakieruję klejem na bazie wody. Można na bazie rozpuszczalnika, ale wtedy bardziej śmierdzi i trzeba myć pędzie rozpuszczalnikiem.

Można jeszcze oczywiście stosować różne lakiery do spękań - efekty są  na prawdę świetne, gąbeczki, przyklejać zasuszone liście lub kwiaty, szablony do wzorków lub samemu je robić. 

Nie wiem jak mogę dodać zdjęcie:(? 

• 4 months later...