quzio99 0 Posted August 15, 2015 Report Share Posted August 15, 2015 Hej witajcie.W przyszłym miesiącu zamierzamy się wyprowadzić z moja dziewczyną z domów rodzinnych i zacząć wspólne życie, powoli zaczynam się rozglądać za jakimś mieszkaniem do wynajęcia. Tu pada moje pytanie o wasze doświadczenia czym się kierować podczas szukania, na jakich stronach szukać ogłoszeń, jakie omijać, jak negocjować cenę i czy w ogóle to robić.Będziemy wdzięczny za wszelką pomoc ! Link to post
dopik 0 Posted August 19, 2015 Report Share Posted August 19, 2015 Witaj Najlepiej to po znajomych popytać, bo masz już jakieś ich doświadczenie z właścicielem i sąsiadami. Jeśli nie masz takiej możliwości to najlepiej szukać w tych najbardziej popularnych serwisach typu www.olx.pl, czy chociażby www.otodom.pl Musisz jednakże brać poprawkę, że opis i zdjęcia to jedno a stan mieszkania to drugie. Dobra umowa oraz zdjęcia po otrzymaniu kluczy to podstawa. Daj znać jak uda coś się znaleźć Powodzenia Link to post
Ewelina Baryza 0 Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 Dla mnie ważna jest łazienka i żeby ciepła woda nie była załączana przez piecyk gazowy. Trzeba też zobaczyć czy wszystko działa i czy nie ma zamalowanej pleśni na ścianach. Link to post
Disorder 332 Posted March 5, 2019 Report Share Posted March 5, 2019 rodzaj umowy - większość takich umów na wynajem mieszkania to bzdurki, raczej mało kto sporządza je poprawnie w świetle prawa (u notariusza). ważne, żeby w umowie mieć miesiąc wypowiedzenia, a nie dwa czy więcej. różne sytuacje się zdarzają, trzeba mieć możliwość szybkiego pozbycia się takiego zobowiązania finansowego. lokalizacja - dobra komunikacja, parking, przystanki, odległość do szkoły/pracy. cena - adekwatna do jakości i wielkości mieszkania, a także jego standardu. na chłopski rozum - wchodzimy i widzimy czy to się trzyma kupy. czystość i wyposażenie - ważne aby sprawdzić w jakim stanie są sprzęty AGD, brodzik lub wanna, wyposażenie kuchni oraz czy nie ma moli/grzyba/dziwnego zapachu. koszty użytkowania - woda/prąd/gaz/Internet/kablówka (zliczyć wszystko, ile faktycznie miesięcznie będzie nas kosztował wynajem) kontakt z właścicielem - mieszkanie wynajmowane nie jest nasze, a na ludzi można trafić różnych, ważne żeby była to osoba, która nie odwiedza niezapowiedzianie, która ogranicza możliwości zmian w mieszkaniu itp. najlepiej spisać sobie swoje predyspozycje, jak np. piętro, ilość pokoi, jakie chce się posiadać, wyposażenie, które nas interesuje (np. wanna, tv) i szukać, drogą eliminacji wybrać to najlepsze. Link to post
jagna 4 Posted May 29 Report Share Posted May 29 Ja sprzedawałam ważne żeby mieć wszystkie dokumenty dotyczące nieruchomości plus uregulowane wszystkie płatności za media, fajnie jak jest to udokumentowane. I najważniejsze dobry notariusz Od siebie polecam zajrzeć sobie na stronę: https://express-nieruchomosci.pl/blog/ Więcej tutaj dobrych porad na temat sprzedaży. Link to post
Recommended Posts