Jump to content

Zakończyły się Światowe Dni Młodzieży w Krakowie

Recommended Posts

Zakończyły się Światowe Dni Młodzieży w Krakowie. Jestem ciekawy Waszej opinii na ich temat. Jak odbieracie wypowiedzi papieża Franciszka? Co Wam zapadło w pamięci? Mnie na przykład dotknęły słowa, które powiedział na zakończenie, podczas spotkania z wolontariuszami: 

"Piotr zapyta was czy rozmawialiście z dziadkami, ze starszymi ludźmi, by zachować pamięć. Czy mieliście odwagę, byliście dzielni, stawialiście czoło; czy potrafiliście zasiać nadzieję na przyszłość. Piotrowi odpowiecie, jasne?"

Trochę wstyd się przyznać, ale nie zapoznałam się z orędziem Franciszka z ŚDM. Ale zamierzam to wkrótce nadrobić. Za to widziałam całą tę otoczkę - uśmiechniętych ludzi w mieście, masę radosnych pielgrzymów i odczuwałam wszechobecną atmosferę wspólnoty. To było cudowne, nawet wielu niewierzących stwierdziło,  że te dni zmieniły nieco ich spojrzenie na Kościół. 

To prawda. Atmosfera niesamowita. Ludzie z zewnątrz, którzy przyjechali, np. Włosi, którzy mieszkali w naszej parafii stwierdzili, że gdyby przyszło im zorganizować podobne wydarzenie u siebie, nie byliby w stanie tego zrobić na takim poziomie jak my :) Pełen szacunek dla organizatorów. Ale to co i jak mówi papież Franciszek też nie pozostaje bez znaczenia. Warto się wsłuchiwać. Papież na nasze czasy, jak mówi o nim wielu polskich duchownych.