Bernard Giermek 0 Posted August 1, 2016 Report Share Posted August 1, 2016 Zakończyły się Światowe Dni Młodzieży w Krakowie. Jestem ciekawy Waszej opinii na ich temat. Jak odbieracie wypowiedzi papieża Franciszka? Co Wam zapadło w pamięci? Mnie na przykład dotknęły słowa, które powiedział na zakończenie, podczas spotkania z wolontariuszami: Cytuj "Piotr zapyta was czy rozmawialiście z dziadkami, ze starszymi ludźmi, by zachować pamięć. Czy mieliście odwagę, byliście dzielni, stawialiście czoło; czy potrafiliście zasiać nadzieję na przyszłość. Piotrowi odpowiecie, jasne?" Link to post
carolynn 84 Posted August 3, 2016 Report Share Posted August 3, 2016 Trochę wstyd się przyznać, ale nie zapoznałam się z orędziem Franciszka z ŚDM. Ale zamierzam to wkrótce nadrobić. Za to widziałam całą tę otoczkę - uśmiechniętych ludzi w mieście, masę radosnych pielgrzymów i odczuwałam wszechobecną atmosferę wspólnoty. To było cudowne, nawet wielu niewierzących stwierdziło, że te dni zmieniły nieco ich spojrzenie na Kościół. Bernard Giermek 1 Link to post
Bernard Giermek 0 Posted August 4, 2016 Author Report Share Posted August 4, 2016 To prawda. Atmosfera niesamowita. Ludzie z zewnątrz, którzy przyjechali, np. Włosi, którzy mieszkali w naszej parafii stwierdzili, że gdyby przyszło im zorganizować podobne wydarzenie u siebie, nie byliby w stanie tego zrobić na takim poziomie jak my :) Pełen szacunek dla organizatorów. Ale to co i jak mówi papież Franciszek też nie pozostaje bez znaczenia. Warto się wsłuchiwać. Papież na nasze czasy, jak mówi o nim wielu polskich duchownych. Link to post
Recommended Posts