janeczek 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Wrzesień 2018 Jak często wymieniacie olej silnikowy i jaki stosujecie?? Czym się sugerujecie podczas wyboru oleju?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niebieska 98 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2018 Na pewno tym czy jest to auto na benzynę czy ropę czy gaz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janeczek 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Wrzesień 2018 13 godzin temu, Niebieska napisał: Na pewno tym czy jest to auto na benzynę czy ropę czy gaz ? a producent oleju ma dla Ciebie znaczenie?? Jaki u siebie olej stosujesz i skąd taki wybór? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niebieska 98 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Wrzesień 2018 U mnie jest Shell Helix Ultra 5W-40. Jaki typ oleju użyć powinieneś mieć w książce wozu bądź instrukcji obsługi. Niektórzy umieszczają też naklejki z typem oleju jaki musisz użyć by nie był ani za rzadki ani za gęsty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janeczek 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Wrzesień 2018 no właśnie nie mam takiej książki :/ A do jakiego auta lejesz tego Shella?? Można w jakiś inny sposób zdobyć informacje o tym jaki olej lać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niebieska 98 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Wrzesień 2018 U mnie jest to Grande Punto benzyniak. A nie masz informacji o oleju przy silniku? Takiej naklejki gdzie jest typ oleju? Może po numerze VIN uda Ci się to sprawdzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janeczek 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2018 właśnie nie mam takiej karteczki ? W pracy kolega polecił mi stronkę http://lubematch.shell.pl/ na której w kilku krokach uzyskujesz informację na temat oleju. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jagna 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2018 hmm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MNK 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2018 Olej silnikowy powinno się wymieniać co rok bądź co 10.000km. Jeśli w ciągu roku nie zrobisz 10.000km to wymień go. Wraz z biegiem czasu traci on swoje właściwości. Podobnie po 10.000km - jest on już wypracowany. Jesli silnik jest w dobrej kondycji to śmiało można lać pełnego syntetyka - 5w30, czy 5w40 - do aut z większym przebiegiem z reguły leje się półsyntetyczne 10w40. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frodeck 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty Trzeba uważać na "fachowców". Raz się przez takiego najadłem strachu, ponieważ przy wymianie filtra olej kapnął na znajdującą się pod nim rurę wydechową. Jechaliśmy z Żoną i Synkiem od moich rodziców na święta, zatrzymaliśmy się żeby Żona rozebrała małego z kurtki a spod maski zaczął lecieć dym ? Na szczęście okazało się, że to ten olej na rurze, jak się "wypalił" to przestało dymić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MNK 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty To już chyba tylko przypadek @Frodeck ? To że skapnęło to pikuś - dobrze, że filtr oleju zakręcił na tyle mocno, żeby nie odleciał ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frodeck 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty No ale można się przestraszyć jak się zatrzymujesz wioząc Żonę i małe dziecko i widzisz dym spod maski ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach