Jump to content

Domowe luksusy

Recommended Posts

Luksusem dla mnie jest duża, przestronna jadalnia z dużym stołem, garaż na dwa samochody, salon z dużą sofą/narożnikiem i dużym TV, czy duży ogród przy domu. Od strony kuchni płyta indukcyjnia, lodówka z podwójnymi drzwiami i kostarką, jak i fajny robot kuchenny. To już dla mnie taki mój "prywatny" luksus, wygoda.

5 godzin temu, MNK napisał:

Luksusem dla mnie jest duża, przestronna jadalnia z dużym stołem, garaż na dwa samochody, salon z dużą sofą/narożnikiem i dużym TV, czy duży ogród przy domu. Od strony kuchni płyta indukcyjnia, lodówka z podwójnymi drzwiami i kostarką, jak i fajny robot kuchenny. To już dla mnie taki mój "prywatny" luksus, wygoda.

Moim zdaniem to standard.  

W dniu 29.03.2019 o 16:45, Janko Bzykant napisał:

Moim zdaniem to standard.  

Każdy ma prawo do własnego zdania, własnych uznań - dla mnie wszystko co zdobyte/osiągnięte własnymi rękami jest w pewnym sensie luksusem, mając z tyłu głowy gdzieś, że wcale nie musiało być tak, jak jest, a mogło być również gorzej jak i wiedząc, ilu ludzi nie może sobie na takie dobra po prostu pozwolić. 

Godzinę temu, MNK napisał:

Każdy ma prawo do własnego zdania, własnych uznań - dla mnie wszystko co zdobyte/osiągnięte własnymi rękami jest w pewnym sensie luksusem, mając z tyłu głowy gdzieś, że wcale nie musiało być tak, jak jest, a mogło być również gorzej jak i wiedząc, ilu ludzi nie może sobie na takie dobra po prostu pozwolić. 

Luksus - to pojęcie względne. Może nim być superbolid Bugatti lub aluminiowa puszka po coli. Trzy dekady temu luksusem był telefon komórkowy który nadal nim jest w biednych rejonach świata. Dwie dekady temu używany samochód, czy też telewizor z ekranem 42 cali należały w naszym kraju do dóbr dla wielu ludzi noszących znamiona luksusu. Dla mnie prawdziwym luksusem nie są opisywane dobra ponieważ są one w zasięgu ręki przeciętnego obywatela średnio zamożnego kraju. Dla mnie luksus ma oblicze małego szwajcarskiego miasteczka gdzie oddycha się nieskażonym powietrzem, wody można napić się wprost ze strumienia, a troska o środowisko jest naturalnym odruchem każdego człowieka. Na taki luksus długo jeszcze nas nie będzie stać ponieważ mentalnie dalej tkwimy w PRL - u.