Disorder 332 Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 Co dla was jest czymś dodatkowym, a co sobie cenicie w swoich domach/mieszkaniach? Co wam się marzy? Ja np. biorę tu pod uwagę bidet czy lodówka z kostkarką. Link to post
MNK 16 Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 Luksusem dla mnie jest duża, przestronna jadalnia z dużym stołem, garaż na dwa samochody, salon z dużą sofą/narożnikiem i dużym TV, czy duży ogród przy domu. Od strony kuchni płyta indukcyjnia, lodówka z podwójnymi drzwiami i kostarką, jak i fajny robot kuchenny. To już dla mnie taki mój "prywatny" luksus, wygoda. Link to post
Janko Bzykant 79 Posted March 29, 2019 Report Share Posted March 29, 2019 5 godzin temu, MNK napisał: Luksusem dla mnie jest duża, przestronna jadalnia z dużym stołem, garaż na dwa samochody, salon z dużą sofą/narożnikiem i dużym TV, czy duży ogród przy domu. Od strony kuchni płyta indukcyjnia, lodówka z podwójnymi drzwiami i kostarką, jak i fajny robot kuchenny. To już dla mnie taki mój "prywatny" luksus, wygoda. Moim zdaniem to standard. Link to post
MNK 16 Posted April 1, 2019 Report Share Posted April 1, 2019 W dniu 29.03.2019 o 16:45, Janko Bzykant napisał: Moim zdaniem to standard. Każdy ma prawo do własnego zdania, własnych uznań - dla mnie wszystko co zdobyte/osiągnięte własnymi rękami jest w pewnym sensie luksusem, mając z tyłu głowy gdzieś, że wcale nie musiało być tak, jak jest, a mogło być również gorzej jak i wiedząc, ilu ludzi nie może sobie na takie dobra po prostu pozwolić. Link to post
Janko Bzykant 79 Posted April 1, 2019 Report Share Posted April 1, 2019 Godzinę temu, MNK napisał: Każdy ma prawo do własnego zdania, własnych uznań - dla mnie wszystko co zdobyte/osiągnięte własnymi rękami jest w pewnym sensie luksusem, mając z tyłu głowy gdzieś, że wcale nie musiało być tak, jak jest, a mogło być również gorzej jak i wiedząc, ilu ludzi nie może sobie na takie dobra po prostu pozwolić. Luksus - to pojęcie względne. Może nim być superbolid Bugatti lub aluminiowa puszka po coli. Trzy dekady temu luksusem był telefon komórkowy który nadal nim jest w biednych rejonach świata. Dwie dekady temu używany samochód, czy też telewizor z ekranem 42 cali należały w naszym kraju do dóbr dla wielu ludzi noszących znamiona luksusu. Dla mnie prawdziwym luksusem nie są opisywane dobra ponieważ są one w zasięgu ręki przeciętnego obywatela średnio zamożnego kraju. Dla mnie luksus ma oblicze małego szwajcarskiego miasteczka gdzie oddycha się nieskażonym powietrzem, wody można napić się wprost ze strumienia, a troska o środowisko jest naturalnym odruchem każdego człowieka. Na taki luksus długo jeszcze nas nie będzie stać ponieważ mentalnie dalej tkwimy w PRL - u. Link to post
Disorder 332 Posted April 1, 2019 Author Report Share Posted April 1, 2019 no właśnie, dlatego napisałam w temacie, co dla WAS jest luksusem. dla mnie nawet własne mieszkanie w obecnych czasach jest luksusem. Link to post
Niebieska 224 Posted April 1, 2019 Report Share Posted April 1, 2019 Dla mnie nawet własny pokój jest luksusem. A o własnym mieszkaniu nie wspomnę. Link to post
Recommended Posts