Disorder 332 Posted April 11, 2019 Report Share Posted April 11, 2019 Edukacja to jeden z ważniejszych sektorów w każdym kraju. Zawód nauczyciela jest bardzo niedoceniany, nieszanowany i słabo opłacalny. Całym sercem jestem za nauczycielami, duża część mojej rodziny, w tym mama to nauczyciele. Wspieramy nauczycieli w szkole mojego brata, przynosząc im pieczone przez nas ciasta 🍰. Jestem przerażona sondażami. 73% głosów przeciw nauczycielom to PiS. Jakie macie zdanie na ten temat? Link to post
Jacekz 40 Posted April 11, 2019 Report Share Posted April 11, 2019 Jako stary zatwardziały pisowiec ze zbolałymi kolanami od długotrwałego klęczenia przed portretem prezesa ..się nie wypowiem 😉 Disorder 1 Link to post
Janko Bzykant 79 Posted April 11, 2019 Report Share Posted April 11, 2019 Nie wypowiem się. Mam wyrobione zdanie także o rolnikach. Link to post
Wania 55 Posted April 11, 2019 Report Share Posted April 11, 2019 Ja nie bardzo śledzę, co się w tej sprawie dzieje. Ale wiem, że system edukacji w Polsce perfekcyjny wcale nie jest. I są nauczyciele, którzy sami guzik wiedzą, jak mój nauczyciel geografii z liceum wkręcający, że szyitów jest więcej od sunnitów, a hinduizm jest główną religią w Indii, a nie w Indiach. Studia z kolei to parodia edukacji. Obecność ważniejsza od wiedzy, no wariactwo. Link to post
Janko Bzykant 79 Posted April 11, 2019 Report Share Posted April 11, 2019 Miałem się nie wypowiadać, ale post Wani spowodował, że kilka zdań napiszę. - Duże miasto w północnej Polsce. Liceum jakich wiele. Trzecia klasa. Jeden z uczniów jest synem jednej z nauczycielek. Typowy cham i cwaniaczek. W klasie jest dziewczyna, cicha, spokojna, grube szkła nie mniej jak 8 dioptrii, otyła. Cham uwziął się na nią, przy każdej okazji dokuczał. Na długiej przerwie przekroczył granicę przyzwoitości. Uczeń z tej samej klasy stanął w obronie krzywdzonej koleżanki. Cham myślał, że kolejny raz wszystko obróci w żart. Nie tym razem. Dostał w ryja prawym sierpem. Szczęka pękła, wybite dwa zęby i uszkodzony nos. Kolega został wyrzucony ze szkoły pomimo tego, że wiele osób się za nim ujęło. Rodzice dziewczyny w piśmie skierowanym do dyrektora opisali wszystko dokładnie. Żaden z nauczycieli nie stanął w obronie chłopaka ponieważ matka chama kręciła z dyrektorem co było tajemnicą poliszynela. Nikomu z belfrów nie starczyło odwagi aby sprawić by prawda zwyciężyła zło. Chłopak miał problem ze znalezieniem szkoły która przyjęłaby go z wilczym biletem, o to postarała się nauczycielka matka chama. Przyjęła go ulica na kilka lat, miał kupę kasy ale też mocno zjebane życie. Pozytywne jest w tej opowieści to, że mimo wszystko szczęście się do niego uśmiechnęło. - Jestem zdecydowanie przeciwko. Link to post
Wania 55 Posted April 11, 2019 Report Share Posted April 11, 2019 Otóż to. Poza samym faktem, jak wygląda edukacja, to jeszcze jest kwestia podejścia do uczniów. Wielkie problemy mają nauczyciele z zakładaniem kagańca wkurzającym uczniom i trzymaniem ich na uwięzi. W liceum mi się akurat na przykład poszczęściło - z tego, co pamiętam, to była tylko jedna czy dwie bójki za mojej kadencji, przy czym nie w mojej klasie. Wydurniało się, jasne, ale bardziej pozytywnie. W innych szkołach tak wesoło nie jest. Dziś jeszcze inny problem się pojawia, bo o ile kiedyś szczytem kozactwa było zapalenie fajka i picie alkoholu, to teraz już są inne trendy. Janko Bzykant 1 Link to post
Jacekz 40 Posted April 11, 2019 Report Share Posted April 11, 2019 Wiadomości nie da się oglądać-wszędzie nauczyciele.Już mam dość.Oraz nie wiem ile tak naprawdę oni zarabiają.Więc nie stanę po żadnej stronie a może powinienem bo to wiadomo,że przeciwko komu to sztucznie zrobione..?! no a wybory niedługo..;-) Link to post
Wania 55 Posted April 11, 2019 Report Share Posted April 11, 2019 Dlatego, jak już oglądam wiadomości, to bardziej międzynarodowe, co by się dowiedzieć paru rzeczy o tym, co mnie interesuje. Janko Bzykant 1 Link to post
Blackia 117 Posted April 11, 2019 Report Share Posted April 11, 2019 Ok.Strajkują.Mają takie prawo...ale w jakim innym zawodzie ma się tyle wolnego?Litości.Poza tym, widzę jak wygląda owe nauczanie dzieci...gdybyśmy nie siedzieli w domu i sami pewnych rzeczy nie tłumaczyli ( bądź w wielu przypadkach nie zapisywali na korepetycje)to pewnie dzieciaki więcej by nie umiały niż umiały. Oczywiście są wyjątki, niestety jest ich coraz mniej.:( Niebieska and Janko Bzykant 2 Link to post
Janko Bzykant 79 Posted April 11, 2019 Report Share Posted April 11, 2019 4 minuty temu, Blackia napisał: Ok.Strajkują.Mają takie prawo...ale w jakim innym zawodzie ma się tyle wolnego?Litości.Poza tym, widzę jak wygląda owe nauczanie dzieci...gdybyśmy nie siedzieli w domu i sami pewnych rzeczy nie tłumaczyli ( bądź w wielu przypadkach nie zapisywali na korepetycje)to pewnie dzieciaki więcej by nie umiały niż umiały. Oczywiście są wyjątki, niestety jest ich coraz mniej.:( W większości przypadków to mistrzowie olewania i hipokryzji. Dziennikarze dotarli do ich rozmów na zamkniętych dla niewtajemniczonych forach. Jeśli ktoś miał wątpliwości, to już powinien się ich pozbyć. Link to post
Niebieska 224 Posted April 11, 2019 Report Share Posted April 11, 2019 No właśnie, sama mam mieszane uczucia. To co nasz rząd z nimi robi, jak ich traktują to skandal, ale z drugiej strony właśnie, mają oni tyle wolnego, nie muszą pracować tygodniowo 40 godzin. No i z tym nauczaniem jest kiepsko, sama wiem od znajomych co pracują na wyższych uczelniach, że uczniowie tuż po maturze mają problemy z pisaniem poprawnych zdań, z podstawami matematyki np -4 podzielone przez 2 to według nich jest 1. A czytanie ze zrozumieniem kuleje, a na stwierdzenie, że mają logicznie myśleć wybuchają śmiechem. Najśmieszniejszy jest argument, że jak dostaną podwyżki to będą lepiej uczyć - czyli teraz uczą ich [za przeproszeniem] na odpieprz się? Wiadomo, że nie każdy nauczyciel taki jest np moja matematyczka umiała uczyć i wytłumaczyć wszelkie zawiłości z matematyki, ale coraz mniej ich jest. A dzieciaki jak widzą, że ktoś się stara im coś wytłumaczyć to się starają, wiem z doświadczenia bo miałam na studiach praktyki w szkołach. Link to post
Wania 55 Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 Z tym wolnym czasem, to bym akurat nie przeginał, bo nauczyciele nie pracują tylko w szkole, ale i w domu - a za pracę w domu akurat im nie płacą. Lekcje się same nie przygotowują, a sprawdziany się same nie sprawdzają. Ja bym powiedział, że może i jedni powinni dostać podwyżkę, gdyby się tak dobrze przyjrzeć - ci, którzy jednak prowadzą lekcje ciekawie, dzieci chcą na nie chodzić, jest fajnie. Ale są też nauczyciele, którzy zamiast zaciekawić, zachowują się jakby recytowali wykute regułki, uczniowie się nudzą, a w efekcie niczego się nie dowiadują - zamiast tego muszą odrabiać prace domowe, a ich rodzice muszą sobie dodatkowo zawracać gitarę robienie jakichś pierdół na plastykę. Do tego dochodzą też ci, którzy nadużywają swoich kompetencji poprzez przetrzymywanie uczniów po dzwonku. Gdybym ja się teraz tak cofnął w czasie, ale miał obecną wiedzę, i zaczął wychodzić zaraz po dzwonku, choć nauczyciel nie skończył - a usłyszałbym "siadaj, dzwonek jest dla nauczyciela" - to by mnie szybko wywalili ze szkoły. Są też nauczyciele, którzy nie potrafią zapanować nad uczniami - zamiast tego, wpisują uwagi do dzienniczka, przez co obrywa się niewinnym. Pamiętam na rosyjskim, w gimnazjum, była nauczycielka, która nic nie ogarniała. Jeden kolega mnie zaczął wnerwiać, tak trollował trochę, a tamta tylko coś w stylu "spokój!" i robiła groźną minę. Kolega kontynuował, a ja kontynuowałem rzucać wiązki, aż w końcu nie wytrzymałem i poszedłem nieco dalej. Co zrobiła nauczycielka? Wpisała mi uwagę do dziennika, że ganiam kolegę po klasie z krzesłem w rękach. Ale są też nauczyciele, którzy potrafią utrzymać jakąś dyscyplinę. Są nauczyciele, do których chciało się chodzić na lekcje, bo fajnie było, bo była jakaś interakcja, zadawanie im pytań, na które udzielali odpowiedzi bardziej sensownych niż "nie przerywaj, bo do wychowawcy pójdę". Czyli zapewne są tacy, którzy powinni dostać podwyżkę. Ale nie sądzę, by dotyczyło to całego grona nauczycieli. Mówi się, że zacny zawód - być może. Tylko całkiem sporo ludzi do niego nie pasuje. Link to post
Disorder 332 Posted April 12, 2019 Author Report Share Posted April 12, 2019 12 godzin temu, Blackia napisał: Ok.Strajkują.Mają takie prawo...ale w jakim innym zawodzie ma się tyle wolnego?Litości. Wiesz, to też wygląda tak, że oni nie mogą wziąć urlopu kiedy chcą. Jest on im narzucony, a te 2 miesiące to nie jest leżenie na plaży, oni mają dużo spotkań w szkole, 2 tyg. przed końcem wakacji przesiadują w szkole całe dnie, aby przygotować się do nowego roku. Pracują dużo w domu. Link to post
Wania 55 Posted April 12, 2019 Report Share Posted April 12, 2019 Disorder and Jacekz 1 1 Link to post
Niebieska 224 Posted April 16, 2019 Report Share Posted April 16, 2019 I co o tym myślicie? http://wgospodarce.pl/informacje/62499-zrobili-to-znp-donosi-nik-by-uniewaznic-egzaminy I niech mi ktoś powie, że uczniom nic się nie dzieje z powodu strajku! Link to post
Robi.Wielki 11 Posted May 12, 2019 Report Share Posted May 12, 2019 W dniu 16.04.2019 o 10:41, Niebieska napisał: dzieje z powodu strajku! Link to post
Recommended Posts