sekundka 117 Posted January 2, 2013 Report Share Posted January 2, 2013 Ja nie zamierzam mieć dzieci, bo szkoda mi czasu i pieniędzy po prostu sama dla siebie nie mam czasu na spełnianie swoich marzeń itd. a co dopiero z dziećmi. Wiem, jestem egoistką...Co za różnica czy ktoś chce mieć dziecko czy nie przecież to osobista sprawa każdego człowieka. Ja też nie zamierzam mieć... I wcale nie czuję się z tym źle. Ważne, żeby podejmować dobre i zdecydowane decyzje i nie krzywdzić przy tym innych, a co inni powiedzą to już ich sprawa. Egoistą jest ten co narobi dzieci, a potem ma je gdzieś. Link to post
Katharsis 16 Posted January 2, 2013 Report Share Posted January 2, 2013 Przecież nie wszyscy muszą być rodzicami. Wszak życie nie polega na konieczności wydania na świat potomstwa. To czy ktoś się zdecyduje na dzieci - czy też nie - jest tylko i wyłącznie jego sprawą. trus 1 Link to post
Niebieska 224 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Jak dla mnie jak ktoś nie chce mieć dzieci to jego decyzja, w końcu nikogo nie można zmusić do posiadania dzieci. W końcu dziecko urodzone tylko dlatego, że "inni mają" i "że wypada mieć dzieci" jest nieszczęśliwe bo rodzice "nie umieją" go kochać tak po prostu. Link to post
Marcinox 37 Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 A dla mnie zwykła głupota.. Za młodu takie pary poświęcają czas karierze i innym przyjemnościom, a na starość? Nikt ich nie odwiedzi, nikt im nie pomoże. Rozumiem związki, małżeństwa, gdzie jedno z nich albo obydwoje nie mogą mieć dziecka.. Link to post
Niebieska 224 Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 Marcin, znam przypadki gdy ludzie poświęcali się dzieciom, a potem te dzieci miały ich w dupie na starość. Na to nie ma reguły. Janko Bzykant 1 Link to post
Marcinox 37 Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 Marcin, znam przypadki gdy ludzie poświęcali się dzieciom, a potem te dzieci miały ich w du*** na starość. Na to nie ma reguły. Ja też znam, ale to nie reguła.. Nie trzeba się negatywnie nastawiać.. Zawsze to miloby było jakby wszyscy się na ŚW. Zjechali... Ale to każdego inwidualna decyzja. Link to post
Nygus 53 Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 A dla mnie zwykła głupota.. Za młodu takie pary poświęcają czas karierze i innym przyjemnościom, a na starość? Nikt ich nie odwiedzi, nikt im nie pomoże. Rozumiem związki, małżeństwa, gdzie jedno z nich albo obydwoje nie mogą mieć dziecka.. A może ktoś nie potrzebuje, żeby być odwiedzanym i tak jest szczęśliwy ? To, co w życiu dostajemy, zależy tylko od nas. Niektórzy ciężko zapracowali na swój sukces i wiedzą, jaką zapłacili cenę. Czują się odpowiedzialni za swoje wybory, dlatego denerwuje ich, że muszą się z nich tłumaczyć. Zwłaszcza kobiety. Robią to za każdym razem, gdy ktoś chce je przekonać do macierzyństwa. Na przykład słowami: „może jeśli urodzisz dziecko, okaże się to spełnieniem twojego życia?”. A co jeśli wówczas okaże się, że nie? Raz usłyszałam, że kobieta, która nie chce mieć dzieci, to nie kobieta. Spytam więc ze zdumieniem: w takim razie kto? :D ;p Jest dużo kobiet, które pożegnały się dawno z ideą macierzyństwa. Myślały, że po prostu odkładają decyzję. Że najpierw chcą zrobić karierę, na dzieci przyjdzie czas. Potem zrozumiały, że tak już zostanie na zawsze. Nie tylko kobiety tak myślą. Marek z mojego miasta, aktywny na pewnym forum na pytanie jak dojrzał do decyzji, że nigdy nie chce być ojcem, odpowiada przewrotnie: - A kiedy ty dojrzałeś do decyzji, że nie chcesz być hodowcą kóz? :D To nie wygląda w ten sposób, że nagle człowiek klepie się ręką w czoło, uświadamiając sobie z zaskoczeniem: „Ale numer! Przecież ja nie chcę mieć dzieci” :D. I kontynuuje: - Nie widzę żadnej potrzeby wychowywania dzieci, podobnie jak nigdy nie widziałem potrzeby paradowania nago :D. Link to post
Marcinox 37 Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 A może ktoś nie potrzebuje, żeby być odwiedzanym i tak jest szczęśliwy ? Teraz być może, nikt nie myśli o tym jak będzie i co będzie czuł w wieku 60 lat.. Zresztą jednych uszczęśliwia kariera, praca innych zaś grono rodzinne.. Można by się spierać do [...] śmierci. Link to post
Nygus 53 Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 Teraz być może, nikt nie myśli o tym jak będzie i co będzie czuł w wieku 60 lat... Bo niektórym nie będzie dane tylu lat dożyć. Po co żyć przyszłością skoro terażniejszością trzeba. To jest właśnie najśmieszniejsze w ludziach: Zawsze myślą na odwrót... spieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli. Janko Bzykant 1 Link to post
Maurycy 225 Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 Teraz być może, nikt nie myśli o tym jak będzie i co będzie czuł w wieku 60 lat.. Czasem sobie tak myślę że i tak nie chciałbym dożyć starości. Link to post
Janko Bzykant 79 Posted September 11, 2019 Report Share Posted September 11, 2019 Dzieci są ok., pod warunkiem że są dorosłe , żyją na własny rachunek , i nie przypierdalają się do kasiorki rodziców. Link to post
Zuzka95 0 Posted December 10, 2019 Report Share Posted December 10, 2019 (edited) Każdy ma prawo do własnych wyborów. Największym paradoksem jest to, że często Ci, którzy nie chcą dzieci, mogą je mieć, a inni starają się bezskutecznie latami...Dla niektórych dzieci lepiej. żeby się nie rodziły, jeśli mają żyć w patologicznej rodzinie. Edited December 10, 2019 by Zuzka95 Link to post
sliwka93piotr@gmail.com 5 Posted December 12, 2019 Report Share Posted December 12, 2019 W dniu 10.12.2019 o 09:43, Zuzka95 napisał: Każdy ma prawo do własnych wyborów. Największym paradoksem jest to, że często Ci, którzy nie chcą dzieci, mogą je mieć, a inni starają się bezskutecznie latami...Dla niektórych dzieci lepiej. żeby się nie rodziły, jeśli mają żyć w patologicznej rodzinie. Otóż to :) . Czy chcemy mieć dzieci to ode mnie + żony czy dziewczyny zależy a nie od osób trzecich ... Własnie im to powinno rybka latać .. Link to post
rebellious angel 80 Posted February 9, 2020 Report Share Posted February 9, 2020 W dniu 31.03.2009 o 20:55, rebellious angel napisał: Ale bez dzieci ne wyobrażam sobie życia . 11 lat temu takie stwierdzenie 😏 Dużo rzeczy się zmienia, zmieniają się priorytety. Obawiam się tego, że zawsze będzie "cos", co będzie miało pierwszeństwo, tak jak teraz jest kwestia pracy. Kolejna sprawa to to, że chyba jeszcze nie poczułam instynktu macierzyńskiego. Link to post
Recommended Posts