Jump to content

Serducho czy rozum ?

CvK

Recommended Posts

Guest Amethyst

Zdecydowanie rozum, niedawno zrozumiałam że czas na serce minął. Gdybym odpowiadała wcześniej to wybrałabym serce, ale doświadczenia jakie mam za sobą nie pozwalają mi tak teraz odpowiedzieć, bo "kto ma miękkie serce musi mieć twardą d*pę żeby na nią spadać"...

Na pewno fajnie by było jak każdy kierował lub brał pod uwagę serce ale rzeczywistość jest inna.

Guest Anonymous
Czym kierujecie się zazwyczaj podejmując jakąś decyzję sercem czy rozumem?

Jakie ma to konsekwencje?

Ide i za głosem serca i za rozumem .. W podejmowaniu decyzji jest ważne to co chcemy , co nam odpowiada i to co bedzie dla nas najlepsze :)

Dużo fabuł filmowych jest właśnie o tym, jak postępowac - czy tak jak podpowieda zdrowy rozsądek czy rozum?

Główni bohaterowie zazwyczaj idą za głosem serca i HAPPY END...

Niestety życie to nie bajka :P

• 4 weeks later...
  • 4 months later...

Jakby nie patrzeć serce to tylko narząd do pompowania krwi. Symbolicznie - prawda, jest to symbol najwyższych uczuć, ale uczucia też wychodzą z rozumu. Nie rozumiem zbytnio pytania i zakładam, że serce = impuls, który wpłyną na podjęcie szybkiego postanowienia. Niektórzy potrafią powstrzymać impuls i przeanalizować sytuację. Ja zawsze podejmuje decyzje poprzez rozum. Nie jest to równoznaczne z odrzuceniem uczuć i tego jak się czuje w chwili, w której coś oznajmiam. Zawsze tak postępujemy, nie wyobrażam sobie, że ktoś ze swoich decyzji całkowicie wyrzuca emocje. Ci co napisali o rozumie. Jakbyście osądzili człowieka, który w Azji pobił jakiegoś chłopaka. Decyzja byłaby taka sama, gdyby to był Wasz, przykładowo, brat i wszystko działo się na Waszych oczach?

• 1 year later...

Oj to jest zależne od sytuacji w jakiej się znajduje. Ale ostatnio chyba bardziej kieruje się rozumem bo już nie raz przejechałem się decyzjach podjętych przez serce i mnie to za dużo nerwów kosztował więc ja jednak wolę podejmować decyzję rozumem :)

W tych czasach ludzie za mało robią z rozumem,a czy sercem takie głupoty robią to już nie wiadome.

Ja jak do czegoś podchodze to 100 razy pomyśle nim to zrobie,bo głupoty robić może każdy,tylko szkoda że za głupote przychodzi zbyt słono nam Płacić XP